Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.8° 15.8°
3 BF
56%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
0 BF
72%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 16.0°
2 BF
65%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.6° 12.6°
4 BF
88%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
76%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
1 BF
82%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
15°C
16.1° 14.8°
2 BF
63%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.5°
0 BF
68%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
1 BF
51%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
66%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
39%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
80%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
2 BF
63%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
5 BF
86%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
64%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
80%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
74%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
gerapetritis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γιώργος Γεραπετρίτης | EUROKINISSI

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες μέσω του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού

Η ελληνική διπλωματία δηλώνει προς την Αγκυρα αλλά και στο εσωτερικό ότι δεν υποχωρεί από την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο ● Ηπια προς το παρόν η τουρκική αντίδραση ● Μονόδρομος το συνυποσχετικό με την Τουρκία για την επίλυση του ζητήματος των θαλάσσιων ζωνών, δήλωσε ο Γ. Γεραπετρίτης.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση της επανεκκίνησης των εργασιών της πόντισης του καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και η αναστολή της απόφασης εξόδου του ιταλικού ωκεανογραφικού που θα εκτελούσε τις εργασίες ανοιχτά της Κάσου υπό τον φόβο της διαφαινόμενης τουρκικής αντίδρασης επίσπευσε κατά γενική ομολογία τη δημοσίευση του πολυαναμενόμενου Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού. 

Το τελευταίο διάστημα, όλες οι πληροφορίες συνέκλιναν στο γεγονός πως ο ΘΧΣ, που σημειωτέον εκκρεμούσε εδώ και αρκετά έτη, θα δημοσιευόταν περί τα τέλη Απριλίου. Οι εξελίξεις όμως στην περιοχή της Αν. Μεσογείου και το κλίμα που δημιουργήθηκε εγχώρια, δικαίως ή αδίκως, επιτάχυνε πιθανά την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του ΘΧΣ που υπέγραψαν, χθες, ανήμερα Μ. Τετάρτη, οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου. Ο στόχος της κυβέρνησης διττός, καθώς επιλέγει με αυτόν τον τρόπο να στείλει ένα μήνυμα στο εσωτερικό αλλά και στην Αγκυρα, πως δεν υποχωρεί από την υπεράσπιση των ελληνικών συμφερόντων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό, πρόκειται αναμφίβολα για μια επικοινωνιακή ρελάνς της Αθήνας, ιδιαίτερα σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η αναβολή της εξόδου του πλοίου έδωσε την εντύπωση πως η ελληνική πλευρά υπαναχωρεί απέναντι στις τουρκικές απειλές. Γεγονός που δημιούργησε έντονες πιέσεις και στο εσωτερικό, σε μια κρίσιμη πολιτική συγκυρία, όπου η κυβέρνηση επιθυμεί να βγει από τη μέγγενη των πιέσεων που δημιούργησε τους προηγούμενους μήνες η υπόθεση των Τεμπών. Επιπρόσθετα, η ελληνική διπλωματία επιχειρεί ταυτόχρονα να στείλει και ένα μήνυμα αποφασιστικότητας στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, δείχνοντας πως δεν υποχωρεί σε ζητήματα κατοχύρωσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί πως η έγκριση του ΘΧΣ δεν συνιστά πράξη ανακήρυξης ή οριοθέτησης της ΑΟΖ αλλά απλή αποτύπωση των απώτατων δυνητικών ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και συνεπώς και της ΑΟΖ. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την καταγραφή των θέσεων που μπορεί να αποτελέσουν τη διαπραγματευτική βάση της ελληνικής πλευράς σε μια ενδεχόμενη διμερή οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ή μετά από προσφυγή σε διαιτητικό δικαστήριο, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο. 

Σε αυτό το πλαίσιο, διπλωματικές πηγές επεσήμαναν πως η αναγκαιότητα να μην αδρανοποιηθεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος παραμένει κοινός τόπος ένθεν κακείθεν. Εξάλλου, και στην ανακοίνωση της δημοσίευσης του ΘΧΣ το ΥΠΕΞ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση λύνει εκκρεμότητες του παρελθόντος δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκει τον ελληνοτουρκικό διάλογο, προσθέτοντας μάλιστα την άποψη πως η διαφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν σημαίνει ότι ο διάλογος «παγώνει» αλλά ούτε ακόμη περισσότερο πως η ελληνική πλευρά κάνει εκπτώσεις από τις πάγιες θέσεις της. 

Τέλος, επεσήμαναν πως «η Ελλάδα επιθυμεί θετικό κλίμα στις σχέσεις με την Τουρκία και έχει ταχθεί από την αρχή υπέρ της ελληνοτουρκικής συνεννόησης με βάση το διεθνές Δίκαιο και την καλή γειτονία». Στο ίδιο κλίμα και ο Γ. Γεραπετρίτης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για την τουρκική αντίδραση στο ΘΧΣ, έστειλε μήνυμα στην Αγκυρα, καθώς ξεκαθάρισε «πως υπάρχει μία οδός, η οποία θα μπορούσε να το επιλύσει [το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών]... αυτός είναι ο δρόμος του συνυποσχετικού».

Η τουρκική αντίδραση

Στον αντίποδα, όπως ήταν αναμενόμενο, η τουρκική αντίδραση ήταν άμεση αλλά ταυτοχρόνως και ηπιότερη απ’ ό,τι περίμενε η ελληνική διπλωματία. Μάλιστα, διπλωματικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε η «Εφ.Συν.» δεν δίστασαν να επισημάνουν πως, τηρουμένων των αναλογιών, με βάση την πίεση που ασκείται προς την Αγκυρα, όχι μόνο από το ΘΧΣ, η τουρκική αντίδραση θα μπορούσε να είναι εντονότερη. Μάλιστα, συγκαταλέγουν στα θετικά της ανακοίνωσης την αναφορά στην ανάγκη να διατηρηθεί το καλό κλίμα στον ελληνοτουρκικό διάλογο. 

Ειδικότερα, η τουρκική διπλωματία υποστηρίζει πως «πρέπει να υιοθετηθεί μια ειλικρινής και ολοκληρωμένη προσέγγιση για την επίλυση των ζητημάτων με βάση το διεθνές Δίκαιο, την ισότητα και την καλή γειτονία στο πλαίσιο της Διακήρυξης των Αθηνών για τις Φιλικές Σχέσεις και την Καλή Γειτονία», ενώ ανακοίνωσε ότι «η Τουρκική Δημοκρατία θα υποβάλει το δικό της Σxέδιο στην UNESCO και στους αρμόδιους φορείς των Ηνωμένων Εθνών». 

Ωστόσο, το βασικό ερώτημα που προκύπτει εύλογα είναι εάν η τουρκική αντίδραση θα παραμένει σε επίπεδο ρητορικής και ανακοινώσεων του τουρκικού ΥΠΕΞ ή η τουρκική διπλωματία θα επιχειρήσει να δοκιμάσει τις ελληνικές αντοχές και επί του πεδίου με μια ενδεχόμενη έκδοση NATVEX σε μια από τις περιοχές που αποτυπώνονται στους νεοπαγείς ελληνικούς χάρτες. Η πρόσφατη ιστορική εμπειρία δείχνει πως όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά, βέβαια η ελληνική διπλωματία επιμένει πως ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία ο ελληνοτουρκικός δίαυλος θα παραμείνει ενεργός, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο ακόμη και της σύγκλησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στο άμεσο μέλλον, παρότι βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό στον αέρα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες μέσω του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας