Τις θέσεις του περί άλυτου «μακεδονικού» ζητήματος επανέφερε χθες στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Ειδικότερα ο Μίτσκοσκι, κατά την παρέμβασή του σε πάνελ συζήτησης με θέμα τη Γεωστρατηγική και Ενεργειακή Ασφάλεια, ανέφερε ότι δεν εκπλήσσεται από τις πρόσφατες εξελίξεις και εξαγγελίες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης και από τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στον κόσμο, θέτοντας παράλληλα ζήτημα «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας».
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, όπως υποστηρίζεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, σημείωσε ότι όταν γίνεται λόγος για δύο μέτρα και δύο σταθμά στην πολιτική θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το «μακεδονικό ζήτημα», γιατί, όπως ισχυρίστηκε, εδώ και δύο δεκαετίες η υποψηφιότητα της χώρας του για ένταξη στην Ε.Ε. δεν μπορεί να υλοποιηθεί λόγω τεχνητών ζητημάτων που τίθενται κάθε φορά.
Μάλιστα, με τον ίδιο να δηλώνει στον απόηχο των δηλώσεων Βανς στη Διάσκεψη του Μονάχου πως «άκουσα τις φωνές εδώ στο Μόναχο, για παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις, αλλά όταν εμείς αλλάξαμε τη σημαία μας, όταν αλλάξαμε το νόμισμά μας ή όταν αλλάξαμε το συνταγματικό μας όνομα, τι ήταν αυτό; Δεν ήταν μήπως ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις και γιατί τότε κανείς δεν μιλούσε; Ακόμη και τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την απαίτηση να αλλάξουμε ξανά το Σύνταγμα, εάν θέλουμε να ξεκινήσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Τι είναι αυτό; Δεν είναι ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις;» διερωτήθηκε ο Μίτσκοσκι;
Οι διμερείς σχέσεις
Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες εβδομάδες ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας μιλώντας σε συνάντηση στο Νιου Τζέρσεϊ με ομογενείς της χώρας του που ζουν στις ΗΠΑ, είχε αναφέρει πως η χώρα του πρέπει να επιτύχει νίκες στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη, αλλά και σε Βρυξέλλες, Βερολίνο, Λονδίνο, Παρίσι, Ρώμη και σε άλλες πρωτεύουσες του κόσμου, αν θέλει να λυθεί επιτέλους το μακεδονικό ζήτημα, διότι αυτό δεν έχει επιλυθεί, όπως είχε υποστηρίξει.
Τότε οι δηλώσεις αυτές είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας η οποία με μια σκληρή ανακοίνωση είχε χαρακτηρίσει πρόκληση για την Ελλάδα τις δηλώσεις που απηύθυνε από τις ΗΠΑ ο Βορειομακεδόνας πρωθυπουργός, κατηγορώντας τον ότι επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο ένα ζήτημα που έχει επιλυθεί οριστικά και αμετάκλητα.
Σύμφωνα πάντως με διπλωματικές πηγές, με τις οποίες συνομίλησε σε ανύποπτο χρόνο η «Εφ.Συν.», η ελληνική διπλωματία διατηρεί μια ικανοποιητική επικοινωνία με τους επιτελείς του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, χωρίς όμως να αποκλίνει από τη βασική θέση περί τήρησης των όρων της Συμφωνίας των Πρεσπών, διαμηνύοντας παράλληλα στους ομολόγους τους της γείτονος πως η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας τους περνάει μέσα από την απαρέγκλιτη τήρηση της Συμφωνίας.
Μάλιστα, στην ανακοίνωση γινόταν ιδιαίτερη μνεία στη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς το ΥΠΕΞ υπενθυμίζει διαχρονικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και η ομαλή συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της γείτονος προϋποθέτουν τον πλήρη σεβασμό της Συμφωνίας των Πρεσπών και βεβαίως την αποχή από αλυτρωτικές διακηρύξεις και αξιώσεις εις βάρος γειτονικών χωρών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας