Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.6° 15.2°
2 BF
77%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.4°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 15.5°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
77%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
86%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 15.5°
2 BF
93%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 15.9°
1 BF
70%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
2 BF
69%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.8° 16.8°
2 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
49%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.2°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.6° 15.8°
0 BF
77%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
72%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι Τσίπρας-Λαγκάρντ επέλεξαν να μη συναντηθούν στη Νέα Υόρκη

Φύσηξε... Βαρδάρης

Μπορεί ο Μπαράκ Ομπάμα να διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα στην κατ’ ιδίαν συνομιλία που είχαν το βράδυ της Δευτέρας στη Νέα Υόρκη ότι η Ελλάδα μπορεί να προσβλέπει στη στήριξη της Αμερικής για την πολυπόθητη ελάφρυνση χρέους, την οποία ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει αναδείξει σε προμετωπίδα της πολιτικής στρατηγικής του σε διεθνές επίπεδο, εντούτοις η στήριξη των ΗΠΑ δεν διαφαίνεται σε εθνικής σημασίας ζητήματα με κεντρικότερο σημείο αναφοράς το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Το θέμα αυτό δεν προέκυψε τώρα ως «αγκάθι» στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, αλλά τις ταλανίζει εδώ και πολλά χρόνια, συνιστώντας ένα «μαύρο σημείο» στο διπλωματικό παιχνίδι των δύο χωρών. Το ίδιο ζήτημα είναι και πάλι η αιτία που προκλήθηκε χθες μια μίνι κρίση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, στον αντίποδα του εξαιρετικά θετικού κλίματος της συνάντησης Τσίπρα-Ομπάμα που είχε προηγηθεί λίγες ώρες νωρίτερα.

Η επιχειρούμενη ντε φάκτο και από την πίσω πόρτα αναγνώριση της ΠΓΔΜ με την απαγορευτική για τα ελληνικά συμφέροντα ονομασία «Μακεδονία» ξεδιπλώθηκε με άγαρμπο και προκλητικό τρόπο για ακόμα μία φορά χθες ως προσπάθεια υποκινούμενη κυρίως από την αμερικανική πλευρά.

Η αφορμή δόθηκε όταν στη σύνοδο που συγκάλεσε ο πρόεδρος Ομπάμα για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού και του ISIS, προσκαλώντας τους αρχηγούς κρατών όλων των χωρών-μελών του ΟΗΕ, ο ηγέτης της ΠΓΔΜ είχε προσκληθεί ως ο αρχηγός του κράτους που φέρει το όνομα «Μακεδονία».

Η μεθόδευση αυτή είχε διαφανεί ήδη από την προηγούμενη μέρα, με την αντίδραση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, να είναι η κατάθεση αιτήματος στον ΟΗΕ ώστε η ΠΓΔΜ να μην αντιμετωπίζεται φέροντας την ονομασία «Μακεδονία».

Η κατάληξη ήταν το αίτημα να απορριφθεί μεταξύ άλλων και από την αμερικανική πλευρά, γεγονός που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», ώθησε τον Αλέξη Τσίπρα αργά το βράδυ της Δευτέρας -λίγη ώρα μετά τη συνομιλία του με τον Αμερικανό πρόεδρο στο περιθώριο δεξίωσης- να πάρει την απόφαση να μην παρευρεθεί στην εν λόγω σύνοδο του Ομπάμα, με την ελληνική πολιτική ηγεσία σε ένδειξη διαμαρτυρίας να αρνείται την εκπροσώπησή της εκεί τόσο σε επίπεδο Ελληνα πρωθυπουργού όσο και υπουργού Εξωτερικών.

Βαριά σκιά

Αμερικανική πηγή με την οποία συνομίλησε η «Εφημερίδα των Συντακτών» δεν έκρυβε τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, καταδεικνύοντας ότι το θέμα της ΠΓΔΜ εξακολουθεί να ρίχνει μέχρι σήμερα βαριά τη σκιά του πάνω στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, σε μια συγκυρία που, ενώ η Αθήνα ζητάει την αμερικανική στήριξη για την υπόθεση της ελάφρυνσης χρέους, η Ουάσινγκτον αρχίζει ξανά να ασκεί πιέσεις για την επίλυση μιας σειράς εθνικών ζητημάτων που αφορούν τη χώρα μας, προσπαθώντας όμως ταυτοχρόνως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής να δημιουργήσει τετελεσμένα απέναντι στην Ελλάδα, όπως συνέβη με την περίπτωση της ονομασίας της ΠΓΔΜ στη σύνοδο Ομπάμα.

Στο οικονομικό μέτωπο των παρασκηνιακών διεργασιών εδώ στις ΗΠΑ, το ενδιαφέρον εστιάστηκε στη συνάντηση του Ελληνα υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσινγκτον, παρουσία του Πολ Τόμσεν.

Μια συνάντηση εθιμοτυπική μεν, από την οποία όμως προέκυψε ότι το Ταμείο έθεσε επί της ουσίας ως προϋπόθεση έναρξης της συζήτησης για το χρέος τουλάχιστον την ψήφιση, αν όχι και την υλοποίηση των προαπαιτούμενων από ελληνικής πλευράς. Που σημαίνει πρακτικά ότι η όποια συζήτηση θα ξεκινήσει μετά την πρώτη αξιολόγηση η οποία θα γίνει περί το τέλος Οκτωβρίου.

Εξ ου και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η κ. Λαγκάρντ ζήτησε από τον κ. Σταθάκη μέχρι τέλος Οκτωβρίου να έχουν ψηφιστεί όλα τα νομοθετικά προαπαιτούμενα που προβλέπονται στην πρώτη αξιολόγηση.

Προκαλεί ενδιαφέρον πάντως ότι Τσίπρας-Λαγκάρντ επέλεξαν να μη συναντηθούν στη Νέα Υόρκη όπου βρίσκονταν και οι δύο, για άγνωστους λόγους μέχρι στιγμής.

Μια ασφαλής υπόθεση πάντως είναι ο κ. Τσίπρας να αποφάσισε να στείλει πρώτα τον κ. Σταθάκη προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις του ΔΝΤ και αναλόγως ο Ελληνας πρωθυπουργός να καθορίσει τη στρατηγική της Αθήνας απέναντι στη συχνά απρόβλεπτη στάση του Ταμείου...

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Φύσηξε... Βαρδάρης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας