Στη συνεχόμενη τουρκική επιθετική ρητορική αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση που οργάνωσε στην Πάτρα, η διοικούσα επιτροπή εκλογικής περιφέρειας Αχαΐας της ΝΔ για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Αναφερόμενος αναλυτικά στην εξωτερική πολιτική της χώρας, είπε ότι «η χώρα, η πατρίδα, η κυβέρνηση, όλοι μας, χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε την δυσκολότερη πραγματικότητα που έχουμε αντιμετωπίσει τουλάχιστον από το 1974 μέχρι σήμερα» και συνέχισε: «Γιατί οι διαφορές με την Τουρκία υπήρχαν πάντοτε και ήταν πολλές φορές οξύτατες, αλλά ακόμα και κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κυπριακή δημοκρατία το 1974, οι κρίσεις ήταν χρονικά περιορισμένες. Ο Αττίλας 2 έγινε τον Αύγουστο του 1974 και τον Σεπτέμβριο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μιλούσε με τον Ετσεβίτ. Αυτό που είναι πρωτοφανές και που συμβαίνει τώρα είναι η διάρκεια της κρίσης. Μία κρίση που διαρκεί 3,5 χρόνια και που η Ελλάδα πρέπει να λειτουργήσει μέσα σε ένα περιβάλλον, που ο νατοϊκός της σύμμαχος την απειλεί ότι θα έρθει νύχτα. Ο νατοϊκός της σύμμαχος ισχυρίζεται ότι τα νησιά που τις έχουν αποδοθεί με σωρεία διεθνών συνθηκών δεν είναι αυτονόητα τα δικά της, έστω και αν κατοικούνται αμιγώς από ελληνικό πληθυσμό. Και μέσα σε αυτά χρειάζεται να προσαρμοστεί σε ένα διεθνές περιβάλλον που δημιουργήθηκε από την βάρβαρη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».
Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας επiσήμανε ότι «χρειάστηκε να εφαρμόσουμε μία εξωτερική πολιτική ευρέων οριζόντων, πέρα από τα συνήθη γεωγραφικά όρια που λειτουργούσαν οι εκπρόσωποι της πατρίδας μας», προσθέτοντας: «Έχω πάει σε πάνω από 70 χώρες και σε 16 από αυτές για πρώτη φορά για Έλληνα υπουργό. Έχω συναντήσει πάνω από 300 ομολόγους μου υπουργούς Εξωτερικών και άλλους υπουργούς, ενδυναμώσαμε τις παλιές μας φιλίες και δημιουργήσαμε νέες κατανοήσεις».
Όλα αυτά, συνέχισε, «δεν ήταν αυτό που μας κατηγορεί, μερικές φορές με προσεκτικούς τόνους, η αξιωματική αντιπολίτευση, ως ταξιδιωτική διπλωματία» συμπληρώνοντας: «Διότι υπάρχει όχι μόνο απλώς θεωρητική διεύρυνση του γεωπολιτικού αποτυπώματος, αλλά και σαφές παραδοτέο. Αναφέρομαι στις 307 διεθνείς συμφωνίες που υπέγραψε η χώρα κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ποτέ στο παρελθόν το ελληνικό κράτος, από την δημιουργία του μέχρι σήμερα, δεν έχει φτάσει ούτε στο μισό αριθμό αυτών των συμφωνιών. Και ανάμεσα σε αυτές τις συμφωνίες είμαι ιδιαίτερα περήφανος για τις δύο συμφωνίες με την Ιταλία και με την Αίγυπτο για τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες που μας επέτρεψαν για πρώτη φορά από το 1947 να μεγαλώσουμε την Ελληνική επικράτεια. Και δίπλα σε αυτές υπάρχουν οι δύο αμυντικές συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία και η αμυντική συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας