Ευχαριστίες, αβρότητες, αλλά και τοποθετήσεις για «καυτά» ζητήματα περιλάμβανε η κοινή συνέντευξη Τύπου του Νίκου Δένδια με την Αναλένα Μπέρμποκ.
Ο υπουργός Εξωτερικών αφού έκανε μια μικρή ιστορική αναδρομή στις σχέσεις των δύο κρατών και έμπλεξε μέχρι και τον… Ότο Ρεχάγκελ και την κατάκτηση του Euro 2004, έθεσε το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων τονίζοντας ότι «για την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό».
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η ρύθμισή του είναι ζήτημα αρχής, θα είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες και θα βελτιώσει σημαντικά τις ελληνογερμανικές σχέσεις.
Σημείωσε πως η ελληνική θέση είναι σαφής: «Τα υποβρύχια αυτά κινδυνεύουν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων». Υπενθύμισε δε πως η Τουρκία παρότι μέλος του ΝΑΤΟ απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, κατέχει παράνομα έδαφος κράτους μέλους ΕΕ, της Κύπρου.
Ανέφερε δε πως η Ελλάδα έχει τα ίδια υποβρύχια, αλλά δεν απειλεί τους γείτονές της και δεν είναι αναθεωρητική δύναμη.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία με τον Νίκο Δένδια να σημειώνει ότι Ελλάδα και Γερμανία έχουν πυξίδα τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και πως η ελληνική κυβέρνηση δείχνει την απαραίτητη αλληλεγγύη.
Μίλησε, εξάλλου, για αναθεωρητισμό από πλευράς της Ρωσίας για να τονίσει ότι εάν πετύχει αυτό ο αναθεωρητισμός, το επόμενο βήμα θα είναι η Ελλάδα.
Μήνυμα Μπέρμποκ προς Τουρκία αλλά και αιχμές για τις επαναπροωθήσεις
Κατά τη διάρκεια της δικής της τοποθέτησης η Αναλένα Μπέρμποκ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία λέγοντας «τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό. Η δική μου κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι».
Στη συνέχεια, όμως, επισήμανε ότι τα προβλήματα μεταξύ εταίρων του ΝΑΤΟ «επιλύονται με διάλογο» για να προσθέσει ότι αυτό το μήνυμα θα στείλει και προς την Τουρκία.
Στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, ξεκαθάρισε ότι για την κυβέρνηση το θέμα θεωρείται λήξαν για να αναγνωρίσει ότι «κατανοεί» πως για την ελληνική κυβέρνηση και κοινωνία το θέμα παραμένει ανοιχτό. Έσπευσε δε να επισημάνει ότι η δική της κυβέρνηση θα κάνει ενέργειες προκειμένου να υπάρξουν επενδύσεις σε περιοχές που επλήγησαν από τις ναζιστικές θηριωδίες.
Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών ότι στόχος της είναι να βελτιωθεί η εικόνα της χώρας της στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Παραδέχθηκε, μάλιστα, κατόπιν εορτής, ότι στην περίοδο των μνημονίων η χώρα της έκανε λάθη στο ελληνικό ζήτημα, άκουγε λιγότερο την άλλη πλευρά και θεωρούσε ότι ήξερε καλύτερα τις λύσεις για τα προβλήματα της δικής μας χώρας.
Επιπλέον, έκανε αναφορά και στο μεταναστευτικό, αφήνοντας αιχμές για τις επαναπροωθήσεις. «Πρέπει αν θέλουμε ανοιχτά εσωτερικά σύνορα στην Ευρώπη, να φροντίσουμε και τα εξωτερικά σύνορα και την ασφάλειά τους», επισήμανε και πρόσθεσε: «Όμως κάθε σύνορο έχει και μια πόρτα και κάθε άνθρωπος έχει το κατοχυρωμένο δικαίωμα να ζητήσει άσυλο. Καταλαβαίνω ότι αυτό ακούγεται εύκολο να το λέει κανείς από το Βερολίνο ή από τις Βρυξέλλες και είναι αμείλικτη και δύσκολη η πραγματικότητα».
Τόνισε δε πως είναι εμφανές πως ξανά και ξανά εργαλειοποιούνται οι μετανάστες και σημείωσε πως και οι χώρες που δεν βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα «θα πρέπει να μεριμνήσουν να μην υπάρχουν παραβιάσεις- σ' αυτές συγκαταλέγω τα παράνομα pushbacks-, όπως και να λειτουργεί η διάσωση στη θάλασσα, κάτι το οποίο είναι ευρωπαϊκό καθήκον». Προσέθεσε δε πως η Ελλάδα προσφέρει και έχει προσφέρει πάρα πολλά για τη φιλοξενία των μεταναστών.
Ακόμα, παραδέχτηκε ότι στη Γερμανία για μεγάλο χρονικό διάστημα θεωρούσαν ότι τα κράτη των ευρωπαϊκών συνόρων θα μπορούσαν μόνα τους να διαχειριστούν την προστασία των συνόρων και τη μετανάστευση. «Αυτό ήταν όχι μόνο έλλειψη αλληλεγγύης αλλά κάτι παραπάνω από κοντόφθαλμο».
Σημείωσε δε ότι δυστυχώς στην ΕΕ είμαστε μακριά από μία ομοφωνία όσον αφορά το κοινό σύστημα ασύλου, όμως είναι ευχάριστο ότι υπάρχουν 12 κράτη μέλη τα οποία συμφωνούν και με αυτά μπορούμε να προχωρήσουμε για να προωθήσουμε μηχανισμό αλληλεγγύης. «Αυτό δεν θα λύσει όλα τα θέματα μετανάστευσης στην Ευρώπη, αλλά είναι καλύτερο από το να μείνουμε στην αδράνεια», ανέφερε.
Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, μάλιστα, συνέβη κι ένα απρόοπτο, καθώς, την ώρα που πραγματοποιούνταν ερωτήσεις προς τους δύο υπουργούς έπεσε το ρεύμα στο υπουργείο Εξωτερικών. Βέβαια, αυτό καταγράφηκε στη γερμανική μετάδοση, καθώς στην Ελλάδα οι κοινές δηλώσεις δεν είχαν καν τηλεοπτική κάλυψη, ενώ και το ertnews μετέδωσε ζωντανά ένα περιορισμένο κομμάτι.
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών αναχωρεί από τη χώρα μας και θα μεταβεί στη γειτονική Τουρκία, όπου θα έχει συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Νωρίτερα, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συζήτησαν για όλα τα θέματα της ατζέντας.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις για τα ενεργειακά ζητήματα, επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Υπογράμμισε, επίσης, ότι οι τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις κυριαρχίας αποτελούν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα, ούτε από την Ε.Ε.
Κυβερνητικές πηγές διαρρέουν ότι ο πρωθυπουργός έκανε τοποθέτηση για το μεταναστευτικό υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η διαρροή αυτή αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς γίνεται στη σκιά της αποκάλυψης του πορίσματος της OLAF για τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, ενώ, χθες, δημοσίευμα του Spiegel ανέφερε ότι η Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε από την Αθήνα διερεύνηση των περιστατικών αυτών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας