Φραγμό στο τουρκικό κρεσέντο προκλήσεων, που συνεχίζεται με μπαράζ δηλώσεων και πρωτοσέλιδα, θα επιχειρήσει να βάλει, με σύμμαχο τις Βρυξέλλες η Αθήνα, στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, στις 23 και 24 Ιουνίου.
Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, αναμένεται να θέσει την αναγκαιότητα αυστηρού μηνύματος καταδίκης προς την Τουρκία, εφόσον αυτή συνεχίζει να κινείται σε στρατηγικές έντασης. Διπλωματικές πηγές δήλωσαν επίσης ότι η «ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει το θέμα με ψυχραιμία».
Ήδη ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους ομολόγους του να υπάρξει σαφής αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων για ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας.
Εξάλλου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και κάλεσε Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για να επιλύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους, ενώ ο Γερουσιαστής Μενέντεζ τόνισε πως μία είναι η πλευρά που απειλεί και αυτή είναι η Τουρκία.
Σήμερα πάντως και μετά τις χθεσινές εμπρηστικές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της γείτονος Χουλουσί Ακάρ, για τη «δυνατότητα της Τουρκίας» που «ξεπερνάει το ανάστημα της Ελλάδας», τη σκυτάλη της συντήρησης του κλίματος έντασης ανέλαβε ο φιλοκυβερνητικός Τύπος της χώρας, με πρωτοσέλιδα που διεκδικούν, λόγω στρατιωτικοποίησης, 22 ελληνικά νησιά μεταξύ αυτών τη Ρόδο, τη Χίο και τη Μυτιλήνη.
Σχολιάζοντας το μπαράζ των εν λόγω δημοσιευμάτων, ο Μάνος Καραγιάννης, Αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο Kings College του Λονδίνου, εκτίμησε μιλώντας στο OPEN πως η Τουρκία προετοιμάζει κλίμα και ανέφερε πως «θα έχουμε μεγάλες εντάσεις. Θα έχουμε σίγουρα υπερπτήσεις και θαλάσσιες εντάσεις».
Πιο αναλυτικά, οι τουρκικές εφημερίδες αναφέρουν:
Milliyet: «Κάποια από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία λόγω της στρατιωτικοποίησης είναι η Ρόδος, η Χίος και η Μυτιλήνη».
Yeni Safak: «22 από τα 23 νησιά είναι στρατιωτικοποιημένα. Μόνο η Χάλκη είναι αποστρατιωτικοποιημένη ...η στρατιωτικοποίηση είναι απειλή».
Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, η Τουρκία έχει την κυριαρχία εννιά νησιών και στην Ελλάδα δόθηκε μόνο το δικαίωμα χρήσης. Μέσα σε αυτά είναι η Λήμνος, η Μυτιλήνη, η Σάμος, η Χίος, η Ικαρία, η Ρόδος κ.α.
Στο ίδιο πνεύμα και το χθεσινό θέμα που προβλήθηκε από τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό, TRT, με το Καστελόριζο και πάλι στο στόχαστρο και βολές κατά Ελλήνων αξιωματούχων.
«Ο ελληνικός κόμπος στο Αιγαίο: Εξοπλισμένο Καστελόριζο», ήταν ο τίτλος του TRT, με Τούρκους δημοσιογράφους να σχολιάζουν ότι «το Καστελόριζο έχει έκταση 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2 χλμ. από την περιοχή Κας της Αττάλειας... Παράλληλα με τον εξοπλισμό, Έλληνες αξιωματούχοι συχνά κάνουν προβοκατόρικες επισκέψεις στο Καστελόριζο. Η Ελληνίδα πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσγειώθηκε στο νησί με στρατιωτικό ελικόπτερο και συνοδεία F-16».
Την ίδια ώρα, παραμένει το οικονομικό αδιέξοδο στη γείτονα, που προκαλεί η δραματική υποτίμηση της τουρκικής λίρας και ο τεράστιος πληθωρισμός, ο οποίος έχει εκτιναχθεί στο 73%. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η τιμή της βενζίνης σχεδόν τριπλασιάστηκε σε σύγκριση με πέρσι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας