Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Ο Νίκος Δένδιας με τον Ινδό ομόλογό του, Δρα Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανκάρ | EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο Νίκος Δένδιας υπέγραψε τη συμφωνία-πλαίσιο της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας UPD

Με την υπογραφή από τον Νίκο Δένδια της ιδρυτικής συμφωνίας-πλαίσιο του Οργανισμού της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας, ολοκληρώθηκε η συνάντησή του με τον Ινδό ομόλογό του Δρα Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανκάρ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Η ίδρυση του Οργανισμού της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας είναι πρωτοβουλία της Ινδίας και στόχο έχει την εκμετάλλευση του ήλιου ως καθαρής, «πράσινης» πηγής παραγωγής ενέργειας.

«Ήταν μεγάλη χαρά να υπογράψω τη συμφωνία πλαίσιο της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας. Μια πρωτοβουλία του Ινδού πρωθυπουργού, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 120 χώρες, με προεξάρχουσα τη θέση της Γαλλίας» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον Ινδό υπουργό Εξωτερικών. Όπως τόνισε, πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η επένδυση στην πράσινη ενέργεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Δρ Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανκάρ, καλωσόρισε την Ελλάδα στην οικογένεια της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας, λέγοντας ότι «είναι τιμή μου που βρέθηκα εδώ, για την υπογραφή από εσάς, της ένταξης στη Συμμαχία». Επίσης, υπογράμμισε πως πρόκειται για μια κοινή μας δέσμευση προς ένα πιο πράσινο πλανήτη, μια περισσότερο αειφόρο ανάπτυξη.

Η ατζέντα των κατ' ιδίαν επαφών των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ινδίας ήταν, εκτός από τα θέματα συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, η προώθηση του διαλόγου και η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα, με την οικονομία στο επίκεντρο.

«Στο ίδιο μήκος κύματος»

«Πέρασαν 18 χρονιά από την τελευταία επίσκεψη Ινδού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα. Αυτό δεν αντικατοπτρίζει καθόλου το πραγματικό επίπεδο της εταιρικής μας σχέσης» σημείωσε στις δηλώσεις του ο Νίκος Δένδιας που εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αποτελέσει αφετηρία μιας δέσμευσης για την οικοδόμηση μιας ισχυρής εταιρικής σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες ώστε να μετατραπεί σε στρατηγική σχέση.

Σε ανάλογο πνεύμα, ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «οι σχέσεις πρέπει να γίνουν πιο φιλόδοξες και εξέφρασε τη βούληση της Ινδίας για μια πιο ουσιαστική, πιο πολύπλευρη σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες. Εξέφρασε μάλιστα, απευθυνόμενος στον Νίκο Δένδια, την πεποίθηση πως «εσείς κι εγώ θα μπορέσουμε να καλύψουμε το κενό των 18 ετών και πραγματικά προσβλέπω στην επίσκεψή σας στο Δελχί», υπογραμμίζοντας πως η σχέση Ελλάδας και Ινδίας στηρίζεται σε κοινές πεποιθήσεις και σε μια κοινότητα αρχών, «τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, που είναι παρόμοιος».

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον Ινδό ομόλογό του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα για το Κυπριακό και τον ευχαρίστησε για τον ιδιαίτερο και εποικοδομητικό ρόλο που η Ινδία έχει παίξει διαχρονικά. Τόνισε ακόμα πως η Ελλάδα, μια ναυτιλιακή δύναμη, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας και στον απόλυτο σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας. 

Εν συνεχεία, ο Νίκος Δένδιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις «παρόμοιες ευκαιρίες και προκλήσεις» που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, επισημαίνοντας ότι αμφότερες έχουν συνυπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης τους με όμορες χώρες στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας. Και όταν αυτό δεν ήταν εφικτό, και στις δύο περιπτώσεις, υπήρξε παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προσέθεσε. 

Περαιτέρω, επισήμανε πως μαζί με τον Ινδό ομόλογό του συζήτησαν για τις προοπτικές ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας μας και εμπορίου, σημειώνοντας ότι η ανακήρυξη της Ινδίας ως τιμώμενης χώρας της ΔΕΘ το 2019 αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της σημασίας που η Ελλάδα αποδίδει στην Ινδία. Ιδιαίτερη έμφαση, ανέφερε επίσης, έδωσαν στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών, υπογραμμίζοντας ότι πάγια θέση της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η επένδυση στην πράσινη ενέργεια.

Επιπλέον, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο και διαφόρων άλλων σχημάτων, αρχής γενομένης από τον ΟΗΕ, στον οποίο η Ινδία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2021-2022 και η Ελλάδα είναι υποψήφια για μια θέση μη μόνιμου μέλους για την περίοδο 2025-2026.

Επιπροσθέτως, συζήτησαν εκτενώς για τις σχέσεις ΕΕ-Ινδίας, όπως και τις σχέσεις τους με άλλα φιλικά τους κράτη, με τα οποία έχουν ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Θεμέλιο του Διεθνούς Δικαίου ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας»

Το μήνυμα πως ως «δημοκρατίες, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας αποτελούν εξαιρετικά θεμελιώδεις αρχές που είναι το θεμέλιο του Διεθνούς Δικαίου», έστειλε από τη δική του πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας.

Ευχαρίστησε την Ελλάδα για την αλληλεγγύη της κατά τη διάρκεια του β’ κύματος της πανδημίας και σημείωσε πως η επίσκεψή τού επιτρέπει να μεταφέρει μήνυμα φιλίας και ευχών για την 200η επέτειο από την Επανάσταση της Ελλάδας, προσθέτοντας πως η Ινδία προετοιμάζεται για τον εορτασμό της 75ης επετείου της Ανεξαρτησίας μας, τον Αύγουστο.

Όσον αφορά τα περιφερειακά και παγκόσμια θέματα, είπε πως συζήτησε με τον Νίκο Δένδια μεγάλο φάσμα θεμάτων, ξεκινώντας από την περιοχή Ινδίας-Ειρηνικού μέχρι την περιοχή της Ελλάδας. «Αυτό αποτελεί σημαντικό προνόμιο για μένα. Έμαθα πολλά ακούγοντας τις απόψεις και τις αξιολογήσεις σας. Θεωρώ ότι οι απόψεις μιας χώρας όπως η Ελλάδα με την οποία έχουμε μεγάλη συγγένεια θα βοηθήσει στη δική μας αξιολόγηση και κρίση, καθώς εξετάζουμε αυτή την περιοχή του κόσμου» επισήμανε.

Αναφερθείς στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η φωνή της Ελλάδας βοήθησε πολύ στην προώθηση της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ινδίας ενώ εξέφρασε την ιδιαίτερη εκτίμησή του στην Ελλάδα που υποστηρίζει και βοήθησε την προώθηση των θεμάτων εμπορίου, συνεργασίας, θέματα συνδεσιμότητας της περιοχής Ινδίας - Ειρηνικού.

Επίσης, ο Δρ Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανκάρ είπε πως συζήτησαν ακόμα τις προκλήσεις της ριζοσπαστικοποίησης, της τρομοκρατίας, «φαινόμενα που είναι απολύτως απαράδεκτα στην εποχή μας».

Σε ό,τι αφορά τα πολυμερή θέματα και των Ηνωμένων Εθνών, είπε πως οι δύο χώρες συμφωνούν.

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας στη χώρα μας θα ολοκληρωθεί το απόγευμα, στις 19.30, με την παρουσία του στα αποκαλυπτήρια αδριάντα του Μαχάτμα Γκάντι πλησίον της πρεσβείας της Ινδίας στην Αθήνα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο Νίκος Δένδιας υπέγραψε τη συμφωνία-πλαίσιο της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας