Με πολλά εμπόδια και επί της διαδικασίας και επί της ουσίας προδιαγράφεται η άτυπη πενταμερής διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κυπριακό την προσεχή εβδομάδα στη Γενεύη.
Η Αγκυρα επέμεινε στην άρνηση συμμετοχής της Ε.Ε. ως παρατηρητή και εν τέλει η φόρμουλα που προωθείται από τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, είναι η ανεπίσημη παρουσία Ευρωπαίου αντιπροσώπου.
Σύμφωνα με το ανεπίσημο σχέδιο προγράμματος που έχει καταρτίσει ο ΟΗΕ, της διάσκεψης στη Γενεύη θα προδρεύσει ο ίδιος ο Γκουτέρες και θα πάρουν μέρος οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης και ο επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων Ε. Τατάρ, οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία, Μ. Βρετανία) και οι διπλωματικές τους αντιπροσωπείες.
Από την Ε.Ε. θα προσκληθεί αντιπρόσωπος ο οποίος όμως δεν θα παρευρεθεί ούτε στην έναρξη αλλά ούτε και στη λήξη των εργασιών της άτυπης διάσκεψης, αλλά θα μπορεί να κάνει διμερείς επαφές οι οποίες προφανώς θα έχουν ανεπίσημο χαρακτήρα.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Π. Στάνο, δήλωσε ότι «η Ε.Ε. χαιρετίζει τις επικείμενες συνομιλίες για το Κυπριακό» και πρόσθεσε ότι «η Ε.Ε. παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και είναι έτοιμη να παίξει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη των διαπραγματεύσεων, με τη συμμετοχή εκπροσώπου στην αποστολή καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ».
Η Επιτροπή δεν έχει πάρει ακόμη πρόσκληση για τη Γενεύη δήλωσε ο Π. Στάνο, σημειώνοντας ότι αυτό το θέμα είναι αρμοδιότητα του ΟΗΕ.
Στόχος της άτυπης πενταμερούς είναι να κριθεί εάν υπάρχει προοπτική για τη διεξαγωγή επίσημων διαπραγματεύσεων. Εντούτοις η άκαμπτη στάση της Τουρκίας έναντι της Ε.Ε., όσο και στα θέματα ουσίας με τη γραμμή δύο ξεχωριστών κρατών, δεν αφήνει περιθώρια για αισιόδοξες εκτιμήσεις.
Η δε ανεπίσημη παρουσία της Ε.Ε. δεν θα επιτρέπει στις Βρυξέλλες την επόμενη μέρα να προβούν σε αξιολογικές κρίσεις για τη στάση κάθε πλευράς στην περίπτωση που η άτυπη διάσκεψη καταλήξει σε ναυάγιο. Με άλλα λόγια η Τουρκία θα μπορεί να διεκδικεί τη θετική ατζέντα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου. Εάν αποφευχθεί το ναυάγιο και συμφωνηθεί η έναρξη διαπραγματεύσεων, η Ε.Ε., σύμφωνα με τον Π. Στάνο, ελπίζει ότι θα έχει έναν εκπρόσωπο στην ομάδα καλών υπηρεσιών.
Η έκβαση της άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη (Μ. Τρίτη-Μ. Πέμπτη) θα ορίσει στη συνέχεια και την πορεία των διερευνητικών επαφών, καθώς μετά το Πάσχα αναμένεται η σχετική πρόσκληση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Στις 10 Μαΐου είναι προγραμματισμένο Συμβούλιο Εξωτερικών της Ε.Ε. με όλη την ατζέντα των ευρωτουρκικών σχέσεων ανοιχτή στο τραπέζι.
Σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews ο Ν. Δένδιας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα προσπαθεί να βρει κοινό έδαφος με την Τουρκία, αλλά αυτό το κοινό έδαφος πρέπει να έχει μια σταθερή βάση και αυτό είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».
Σε άλλη συνέντευξη στο Arabnews με την ευκαιρία της επίσκεψης στη Σ. Αραβία ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αφορά την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αρχίσει γεωτρήσεις στον βυθό της Μεσογείου, χρειαζόμαστε 10 ή 20 χρόνια για να το βρούμε και να το εκμεταλλευτούμε και από οικονομική άποψη θα ήταν πολύ πιο ακριβό για παράδειγμα από αυτό της Σ. Αραβίας».
Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισαν ότι οι αναφορές του υπουργού δεν αφορούν το υφιστάμενο ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας. Για την αποφυγή παρερμηνειών σημείωναν επίσης τη διεθνή στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας