Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025

Η Αν. Μεσόγειος στο επίκεντρο της συνάντησης Δένδια - Σούκρι UPD

Συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι είχε σήμερα στο Κάιρο ο Νίκος Δένδιας, ενώ ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

«Συζητήσαμε για τα θέματα που αφορούν τις δύο χώρες, για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, για την κατάσταση στη Λιβύη και πώς μπορούμε να διευκολύνουμε την ενδιάμεση κυβέρνηση της Λιβύης να οδηγηθεί γρήγορα σε εκλογές. Και μπορέσαμε και είχαμε και μία ευρύτερη συζήτηση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός.

Και πρόσθεσε ότι μετέφερε την παράκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να διαβιβάσει στον Πρόεδρο Αλ Σίσι τους θερμούς χαιρετισμούς του.

Καλωσορίζοντας νωρίτερα τον κ. Δένδια ο κ. Σούκρι εξέφρασε τη χαρά που υποδέχτηκε την ελληνική αντιπροσωπεία, τονίζοντας τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και τις τριμερείς σχέσεις με την Κύπρο, και κάνοντας λόγο για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων αυτών.

«Οι σχέσεις αυτές αποτελούν ισχυρή απόδειξη των δεσμών που βασίζονται στη φιλία και τη συνεργασία των δύο χωρών, οι οποίες μοιράζονται τις ίδιες αξίες ζώντας στην ίδια περιοχή και αποσκοπούν στο κοινό όφελος», είπε ο Αιγύπτιος υπουργός.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος τύπου του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, 'Αχμεντ Χάφεζ, ανέφερε ότι η συνάντηση γίνεται για να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις και ο συντονισμός των δύο πλευρών για διμερή και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

«Να μην κρύψουμε τις διαφορές με την Άγκυρα κάτω από το χαλί»

Οι συνομιλίες στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα έρχονται μετά την σύγκρουση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψη του πρώτου στην Άγκυρα την Πέμπτη και τους ρητορικούς λεονταρισμούς του Ταγίπ Ερντογάν την επομένη. 

«Δεν είναι δυνατόν να κρύψουμε κάτω από το χαλί τα ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετική αντίληψη», σχολιάζει ο κ. Δένδιας σε σημερινή συνέντευξή του στην «Καθημερινή».

«Βλέπω μια παγίωση θέσεων που εκφεύγουν της διεθνούς νομιμότητος. Κάτι που κάνει την προοπτική επίλυσής τους δύσκολη. Αλλά όχι αδύνατη», τόνισε ο υπουργός, ο οποίος όμως επεσήμανε ότι ο ίδιος και ο Τούρκος ομόλογός του θα επιδιώξουν να συναντηθούν ξανά στην Αθήνα.

Στην ερώτηση εάν η σύγκρουση στην κοινή συνέντευξη Τύπου αντανακλούσε και το περιεχόμενο των κατ’ ιδίαν συζητήσεων ο κ. Δένδιας απάντησε πως «υπήρξε όντως διαφοροποίηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, παρά το πολύ καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί κατά τις συνομιλίες μου.

»Κάθε πλευρά εξέφρασε τις θέσεις της, τόσο κατά τις συζητήσεις όσο και δημοσίως. Στο πλαίσιο αυτό ανέπτυξα τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας, οι οποίες είναι εξάλλου γνωστές. Ηταν εμφανές ότι δεν υπάρχει σύγκλιση σε αρκετά ζητήματα».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η Αν. Μεσόγειος στο επίκεντρο της συνάντησης Δένδια - Σούκρι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας