Ιδιαίτερης σημασίας για την πορεία των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας θεωρείται από την Αθήνα η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια στη Λιβύη σήμερα το μεσημέρι για συνομιλίες με τη μεταβατική πολιτική ηγεσία της χώρας.
«Προσβλέπουμε ότι η νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών θα γραφτεί πάνω στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και της καλής πίστης. Είναι σημαντικό για τη Λιβύη στη νέα αυτή εποχή να απαλλαγεί από βαρίδια που την τραβούν προς τα κάτω όπως η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στο έδαφός της» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και πρόσθεσε ότι είναι επίσης σημαντικό να απαλλαγεί η Λιβύη «και από κείμενα που είναι και ανυπόστατα και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα δηλώνει την ετοιμότητά της να στηρίξει τη Λιβύη και τους Λίβυους με όλους τους τρόπους, τόσο στο διμερές όσο και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης ο Κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Λίβυο ομόλογό του Α. Ντμπεϊμπά και ο Ν. Δένδιας επίσης με την ομόλογό του Nάιλα αλ Μανγκούς και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών και θα ακολουθήσουν δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών. Συνάντηση έχει προγραμματιστεί και με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ Μένφι.
«Η επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και η επανασύσταση του γενικού προξενείου στη Βεγγάζη θα συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς, ιδίως μάλιστα στην ενέργεια, τις κατασκευές, στην ασφάλεια, με σημαντικές προοπτικές στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις», σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο.
Το κρισιμότερο ζήτημα βεβαίως είναι η τύχη του τουρκολιβυκού μνημονίου για τις ΑΟΖ του 2019, που φέρει τις υπογραφές Σάρατζ-Ερντογάν αλλά δεν έχει κυρωθεί από τη Βουλή της Λιβύης. Στην παρούσα φάση η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει το πάγωμα μέχρι την εκλογή νέας κυβέρνησης στη Λιβύη τον Δεκέμβριο και μία σαφή πολιτική δέσμευση για τη διευθέτηση του θέματος των ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης στη βάση του διεθνούς δικαίου.
Eπίσκεψη στη Σερβία
«Η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να αποτελέσει θάλασσα συνεργασίας και όχι θάλασσα όπου θα ασκείται η αναχρονιστική πολιτική των κανονιοφόρων» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας κατά την επίσκεψή του χθες στο Βελιγράδι, αναφερόμενος στη συμπεριφορά της Τουρκίας. Ο υπουργός είχε συνομιλίες με τον Σέρβο ομόλογό του, Ν. Σελάκοβις, για τις διμερείς σχέσεις και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και στη συνέχεια έγινε η πρώτη τριμερής συνεργασία και με τη συμμετοχή του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδη.
Στην κοινή συνέντευξη των τριών υπουργών Εξωτερικών ο Ν. Δένδιας επανέλαβε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, καθώς και όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει τη συνεργασία και την ανάπτυξη όλων των χωρών της περιοχής.
Τόνισε ότι στα Βαλκάνια πρέπει να χτίζονται δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας και όχι να καλλιεργούνται η μισαλλοδοξία και ο θρησκευτικός φανατισμός, παραπέμποντας στην παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή που προσπαθεί, όπως είπε, να επηρεάσει καταστάσεις και να αυξήσει την επιρροή της χρησιμοποιώντας την οικονομία και τη θρησκεία. Ενόψει της συνάντησης με τον Μ. Τσαβούσογλου ο Ν. Δένδιας επανέλαβε ότι προτίθεται να επισκεφθεί την Τουρκία εφόσον σταματήσει η παραβατικότητα της Αγκυρας και η προκλητική συμπεριφορά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας