Eπιμένει η Τουρκία στις ανοιχτές προσκλήσεις διαλόγου προς την Αίγυπτο, διευρύνοντας μάλιστα την ατζέντα πέραν του ζητήματος των θαλάσσιων ζωνών. Η ανεπίσημη διάψευση της αιγυπτιακής κυβέρνησης, μέσω διπλωματικών πηγών, περί συζητήσεων για την οριοθέτηση ΑΟΖ, δεν στάθηκε ικανή να ανακόψει τις επιθέσεις... φιλίας της τουρκικής διπλωματίας. Ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Τ. Ερντογάν, Ι. Καλίν, πήρε τη σκυτάλη από τον υπουργό Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου και δήλωσε ότι η Αγκυρα ενδιαφέρεται να συζητήσει με το Κάιρο και για την κατάσταση στη Λιβύη αλλά και για το Παλαιστινιακό.
Το άνοιγμα Καλίν προς την Αίγυπτο έγινε στον απόηχο της διπλωματικής διάψευσης του Καΐρου ότι συζητάει για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Arab News «η Αίγυπτος δεν έχει καμία πρόθεση να διαπραγματευτεί με την Τουρκία για το θέμα και οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι επίκειται συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών είναι ψευδείς». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «ο σεβασμός της Αιγύπτου για τα θαλάσσια σύνορα των μεσογειακών χωρών είναι γνωστός και επίσης η Αίγυπτος απορρίπτει τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης».
Η αναφορά των αιγυπτιακών διπλωματικών πηγών στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών της Ανατολικής Μεσογείου, λίγο πριν από την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, στο Κάιρο για συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σ. Σούκρι, υπενθυμίζει πως «η Αίγυπτος έχει δεσμευτεί ότι σε οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία θα πρέπει να συμμετάσχουν η Ελλάδα και η Κύπρος». Στη συνάντηση Δένδια-Σούκρι και στις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ελλάδας-Αιγύπτου συζητήθηκαν τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου (στο οικονομικό, ενεργειακό και πολιτικό επίπεδο) και επιβεβαιώθηκε η θετική πορεία των διμερών σχέσεων. Στο θέμα που ανέκυψε με την ανακοίνωση παραχώρησης θαλάσσιων οικοπέδων από την πλευρά της Αιγύπτου, και ειδικότερα με το οικόπεδο W-18 που ακολουθεί τη γραμμή που έχει ορίσει η Τουρκία, ο Ν. Δένδιας δήλωσε ότι «είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα που αφορά την αιγυπτιακή πλευρά» και πρόσθεσε ότι «η ελληνική πλευρά το θεωρεί, επί τη βάσει των αναρτήσεων της αιγυπτιακής πλευράς, ένα θέμα το οποίο κατ’ ουσίαν έχει επιλυθεί».
Η κίνηση της αιγυπτιακής κυβέρνησης να ακολουθήσει τη γραμμή της ΑΟΖ που είχε χαράξει η Τουρκία (στο μνημόνιο με τη Λιβύη) ερμηνεύτηκε από την Αγκυρα ως κίνηση καλής θέλησης. Σε συνέντευξη στο Bloomberg ο Ι. Καλίν τόνισε ότι «η Τουρκία ενδιαφέρεται να συζητήσει με την Αίγυπτο για τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για άλλα θέματα, για τη Λιβύη, το Παλαιστινιακό που είναι άλλο ένα ανοιχτό ζήτημα το οποίο ο κόσμος φαίνεται να έχει ξεχάσει. Πιστεύω ότι αν προχωρήσουμε σε αμοιβαία βήματα, θα μπορέσουμε να εξετάσουμε όλα αυτά τα θέματα, να μειώσουμε τις εντάσεις κι αυτού του είδους η συνεργασία να συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα από τη Βόρεια Αφρική μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο».
Ο Ι. Καλίν αναφέρθηκε και στην πορεία των σχέσεων με την Ε.Ε.: «Στην ατζέντα μας, πέρα από τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, υπάρχουν μεγαλύτερα ζητήματα, όπως η επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, η οποία συμπληρώνει πέντε χρόνια στις 18 Μαρτίου, η απελευθέρωση των θεωρήσεων και η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης». Στην επιδίωξη της Τουρκίας για θετική ατζέντα με την Ε.Ε. αναφέρθηκε και ο Τ. Ερντογάν σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπ. Τζόνσον εν όψει της πενταμερούς για το Κυπριακό.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, τη δέσμευση για «ηρεμία και συνέχιση των διερευνητικών με την Ελλάδα, παρά τις προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις από την ελληνική πλευρά», ενώ ως προς το Κυπριακό επέμεινε στη «λύση δύο ξεχωριστών κρατών». Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας συνέχισε χθες τις κατηγορίες περί προκλητικών ενεργειών από την Ελλάδα, αναφέροντας ότι «ελληνικό πολεμικό πλοίο πήγε στο Καστελόριζο, το οποίο τελεί υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης».
Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό συζητήθηκαν στην επικοινωνία που είχε χθες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη αλλά και στη συνάντηση του Ν. Δένδια με τον Κύπριο ομόλογό του Ν. Χριστοδουλίδη, στη Λευκωσία. Αύριο θα επισκεφθεί την Αθήνα η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας