Τις αντοχές των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου επιχειρεί να δοκιμάσει η Τουρκία, με τον Μ. Τσαβούσογλου να επιμένει ότι έχει επαφές με το Κάιρο «για τη βελτίωση των τουρκο-αιγυπτιακών σχέσεων και τη διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών».
Οι νέες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών χθες, παραμονή της επίσκεψης του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σ. Σούκρι και τον γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου Α. Γκέιτ, φορτίζουν εκ νέου το σκηνικό με την Αγκυρα να επαναφέρει τις καταγγελίες περί αποκλεισμού της από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο πρώτο άνοιγμα Τσαβούσογλου προς Κάιρο για συζήτηση καθορισμού των ΑΟΖ, η απάντηση που δόθηκε μέσω της ανακοίνωσης του Αραβικού Συνδέσμου για την πολιτική της Τουρκίας, την περασμένη Τετάρτη, ήταν αρνητική και η Αγκυρα αντέδρασε απορρίπτοντας τις διατυπώσεις του Συνδέσμου «ως αποπροσδόκητα αρνητικές».
Εντούτοις ο Μ. Τσαβούσογλου επανήλθε στην ίδια πρόταση, με συνέντευξη στην εφημερίδα Sabah, ενώ σε ανάλογο πνεύμα και ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χ. Ακάρ εκτίμησε ότι «το επόμενο διάστημα μπορούμε να υπογράψουμε με την Αίγυπτο μνημόνιο καθορισμού των δικαιοδοσιών στις θαλάσσιες ζώνες που να είναι σύμφωνο με τα όρια των περιοχών ευθύνης μας που έχουμε δηλώσει στον ΟΗΕ [με το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο]».
Διπλωματικό παιχνίδι
Αφορμή για το νέο διπλωματικό παιχνίδι της Τουρκίας με τις ΑΟΖ δόθηκε από την ανακοίνωση των θαλάσσιων οικοπέδων (στις 18 Φεβρουαρίου) που προγραμματίζει να δώσει για έρευνα και εκμετάλλευση το Κάιρο, καθώς ένα από αυτά (το W-18) είναι εκτός των συμφωνημένων ΑΟΖ της Αιγύπτου με την Ελλάδα και την Κύπρο και εφάπτεται με τη γραμμή που έχει ορίσει μονομερώς η Τουρκία για τη μελλοντική ΑΟΖ της με την Αίγυπτο (στο τουρκο-λυβικό μνημόνιο του 2019), στη μέση απόσταση των ακτών των δύο χωρών, αποκλείοντας κάθε επήρεια του Καστελόριζου. Η επίσκεψη Δένδια στο Κάιρο συμφωνήθηκε μετά τη συνομιλία Μητσοτάκη-Αλ Σίσι και Δένδια-Σούκρι την περασμένη Πέμπτη, ενώ είχε προηγηθεί άλλη μία τηλεφωνική συνομιλία Δένδια-Σούκρι στις 28 Φεβρουαρίου.
Η Αθήνα απέφυγε να σχολιάσει την απόφαση του Καΐρου, επισημαίνοντας ότι δεν υπεισέρχεται στις σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας, ωστόσο όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του Μ. Τσαβούσογλου και του Χ. Ακάρ η Αγκυρα θέλει να εκμεταλλευτεί με κάθε τρόπο την αιγυπτιακή κίνηση. Για την Ελλάδα, η καλύτερη λύση θα ήταν η ανάκληση του επίμαχου οικοπέδου από τη διαδικασία αδειοδότησης. Εκτός από αυτό το κρίσιμο ζήτημα, η συζήτηση γύρω από τα ενεργειακά περιλαμβάνει και τα εναλλακτικά σχέδια Αιγύπτου-Ισραήλ για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα ισραηλινά πεδία στους αιγυπτιακούς σταθμούς υγροποίησης.
Από το Κάιρο ο Ν. Δένδιας θα μεταβεί στη Λευκωσία για συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδη, για την πορεία της προετοιμασίας γύρω από την άτυπη πενταμερή διάσκεψη στα τέλη Απριλίου. Μετά την επίσκεψη του εκπροσώπου Εξωτερικών Ζ. Μπορέλ, στην Κύπρο θα μεταβεί σήμερα η απεσταλμένη του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, με την τουρκική πλευρά να επιμένει στη συζήτηση για λύση δύο ξεχωριστών κρατών και συγκρότηση τύπου συνομοσπονδίας. Την Τετάρτη, η ειδική απεσταλμένη θα επισκεφθεί την Αθήνα, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα μεταβεί στην Αγκυρα.
Ο Τ. Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στη Βόρεια Κύπρο» και πρόσθεσε ότι «θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας για τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο με κάθε κόστος». Στις δηλώσεις του, με αφορμή την ολοκλήρωση της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» και φόντο τα πολεμικά σκάφη, ο πρόεδρος της Τουρκίας καταφέρθηκε εκ νέου εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου για προσπάθεια «σφετερισμού των δικαιωμάτων του τουρκικού έθνους στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως είπε, ενώ στη συνέχεια ο υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα για «προκλητικές ενέργειες που απειλούν τη σταθερότητα στην περιοχή».
Ο Μ. Τσαβούσογλου στη συνέντευξη στη Sabah αναφέρει ως προκλητικές ενέργειες «την παρενόχληση του υδρογραφικού πλοίου “Τσεσμέ” αλλά και ορισμένες δηλώσεις αξιωματούχων στην Αθήνα» συνδέοντας αυτές τις αιτιάσεις με την καθυστέρηση της τουρκικής απάντησης για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών.
Μιλώντας στη διαδικτυακή ημερίδα της ελληνικής κοινότητας του London School of Economics and Political Science, ο Ν. Δένδιας τόνισε ότι οι διερευνητικές θα πρέπει να συνεχιστούν σε θετικό περιβάλλον, χωρίς προκλήσεις, και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ευελπιστεί να λύσει τη διαφορά για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και με την Τουρκία, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου».
Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι για «την αυξανόμενη αστάθεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ευθύνονται κατά βάση οι τουρκικές ενέργειες». Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως από τη μία πλευρά παρατηρείται η συνέχιση της εμπρηστικής ρητορικής Τούρκων αξιωματούχων και από την άλλη η συνέχιση των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας. Τόνισε επίσης ότι στις ενέργειες συμπεριλαμβάνεται η παράνομη παραμονή τουρκικών στρατευμάτων σε κυρίαρχα κράτη όπως η Κύπρος, η Λιβύη, το Ιράκ και η Συρία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας