Στην Αθήνα, σε ημερομηνία που αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, θα συνεχιστούν οι διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας. Ο 61ος γύρος που έγινε χθες στην Κωνσταντινούπολη διήρκεσε περίπου τρεις ώρες και εστιάστηκε στην επισκόπηση των θεμάτων που είχαν συζητηθεί στους προηγούμενους γύρους και τα βήματα που θεωρεί η κάθε πλευρά πως θα πρέπει να ακολουθήσουν.
Οι συνομιλίες έγιναν στο παλάτι Ντολμαμπαχτσέ, όπου είναι το γραφείο της τουρκικής προεδρίας στην Κωνσταντινούπολη. Στη συνάντηση μάλιστα πήρε μέρος και ο σύμβουλος και εκπρόσωπος του προέδρου Τ. Ερντογάν, Ι. Καλίν, ο οποίος με ανάρτηση αμέσως μετά το πέρας των συνομιλιών δήλωσε ότι «υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου Ερντογάν είναι πιθανό να λύσουμε όλα τα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου» και πρόσθεσε: «Εχουμε επιθυμία γι’ αυτό. Η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα ενδιαφέρουν όλους».
Με την παρουσία του Ι. Καλίν και την επιλογή του προεδρικού μεγάρου για τις συνομιλίες, η Τουρκία θέλησε να δώσει ισχυρή πολιτική διάσταση στην επανέναρξη των συνομιλιών. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, στη συνάντηση αξιολογήθηκαν τα θέματα των προηγούμενων 60 γύρων, η τρέχουσα κατάσταση, οι τελευταίες εξελίξεις και τα βήματα που μπορούν να γίνουν. Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Ταραντίλης επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση ότι «στόχος των διερευνητικών είναι να πιάσουμε το νήμα απ’ το σημείο που διακόπηκαν οι επαφές το 2016. Να εξετάσουμε εάν υπάρχει σημείο σύγκλισης για να οδηγηθούμε ενδεχομένως σε διαπραγματεύσεις για το ένα και μοναδικό θέμα που μας απασχολεί, την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του διεθνούς δικαίου».
Η ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία υπό τον πρέσβη Π. Αποστολίδη με τη συμμετοχή του πρέσβη Α. Κουγιού και της συμβούλου Ι. Καναρά επέστρεψε στην Αθήνα και ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Δηλώσεις δεν έγιναν από καμία πλευρά, καθώς οι διερευνητικές έχουν άτυπο χαρακτήρα και καλύπτονται από καθεστώς εμπιστευτικότητας.
Επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας ήταν ο πρέσβης και μόνιμος υφυπουργός Εξωτερικών Σ. Ονάλ και συμμετείχαν ο πρέσβης Μπ. Καλκαβάν και ο διευθυντής αεροναυτικών θεμάτων του υπουργείου Εξωτερικών Τσ. Ερτσιγές. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές των τουρκικών μέσων, η τουρκική πλευρά έθεσε στο τραπέζι το σύνολο των θεμάτων που θεωρεί πως είναι προς συζήτηση.
Η επόμενη συνάντηση θα γίνει σύντομα και μέχρι την σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 25 Μαρτίου εκτιμάται ότι μπορεί να διαμορφωθεί μια ασφαλής εικόνα, εάν η Τουρκία έχει ειλικρινή διάθεση να συζητήσει το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών και όχι να φορτώσει την ατζέντα με διεκδικήσεις. Τότε θα κριθεί και ο ρυθμός των συνομιλιών, εφόσον μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω διάλογο και διαπραγμάτευση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας