Στην τελική ευθεία για τη σύνοδο κορυφής, με το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων να προκαλεί νέες ρωγμές στην εικόνα της Ε.Ε., εντείνονται οι διπλωματικές διεργασίες με την προεδρεύουσα Γερμανία σε πρωταγωνιστικό ρόλο, προκειμένου να διαμορφωθεί μια αποδεκτή από όλους λύση, με ένα πολιτικό πλαίσιο ικανοποιητικό για την Αγκυρα και την υπόσχεση στήριξης και αλληλεγγύης προς την Αθήνα και τη Λευκωσία.
Υπό άλλες συνθήκες, όλα αυτά θα μπορούσαν να επιτευχθούν με συμβιβασμούς και να διατυπωθούν στο κείμενο των συμπερασμάτων με τρόπο ανοιχτό σε ερμηνείες. Η στάση του Τ. Ερντογάν όμως βάζει κάθε μέρα και νέες μεταβλητές στο τραπέζι των Βρυξελλών.
Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας υπό τον Τ. Ερντογάν, το βράδυ της Πέμπτης, είχε κύρια παραλήπτρια την Ε.Ε., με κοινοποίηση προς την Ελλάδα και την Κύπρο. «Ολα τα θεσμικά όργανα, ειδικά η Ε.Ε. και τα κράτη που έχουν εμπλακεί στις διαφορές μας (στην Ανατολική Μεσόγειο) καλούνται από την Τουρκία να σεβαστούν τη θέση αρχής της χώρας και τα δικαιώματα και συμφέροντα της ΤΔΒΚ (των Τουρκοκυπρίων)».
Η Τουρκία ουσιαστικά θέλει να γίνουν σεβαστές οι πράξεις που από την Ε.Ε. έχουν χαρακτηριστεί έκνομες (όπως το μνημόνιο για ΑΟΖ με τη Λιβύη και οι συνεχιζόμενες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου) αλλά και οι αξιώσεις που εγείρει εις βάρος της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, μέχρι και το ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών το οποίο επανέφερε με επίσημο τρόπο.
Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας φέρνει το Βερολίνο σε αμηχανία. Η καγκελάριος της Γερμανίας, που είχε πάρει προσωπικά τη διαμεσολάβηση, επιδιώκει πριν από από τη σύνοδο μια κοινή δήλωση ή τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν ώστε να δοθεί άλλο ένα σήμα εξομάλυνσης των σχέσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία. Μετά, το μόνο εμπόδιο για την παρουσίαση της νέας στρατηγικής σχέσης που θέλει, ήταν η επιμονή της Κύπρου να επιβληθούν οι κυρώσεις για τη συνέχιση των παράνομων ερευνών του «Μπαρμπαρός» και του «Γιαβούζ».
Για τη Γερμανία είναι θέμα γοήτρου να περάσουν οι κυρώσεις για τη Λευκορωσία, αφού όπως έκανε γνωστό δεν αναγνωρίζει τον πρόεδρο Λουκασένκο ούτε μετά την ορκωμοσία του. Τι θα κάνει ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης κατά την ψηφοφορία θα κριθεί εκείνη την ώρα. Στην περίπτωση υποβολής βέτο για τη Λευκορωσία προεξοφλείται ήδη ότι οι αντιδράσεις κατά της Κύπρου θα είναι αφόρητες.
Στην ομιλία που απηύθυνε ο Ν. Αναστασιάδης στη Γ.Σ. του ΟΗΕ κάλεσε σε διάλογο τον Τ. Ερντογάν και ξεκαθάρισε ως προς το θέμα των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες ότι θα κατατίθενται στο ειδικό ταμείο και εφόσον η Τουρκία αναγνωρίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτά τα έσοδα θα διατίθενται ακόμη και πριν από τη λύση του Κυπριακού.
Το Βερολίνο όμως έχει κάνει σαφές ότι δεν θέλει να θέσει στη σύνοδο το θέμα των κυρώσεων, ακόμη και εκείνων του Ιουνίου, που θεωρούνται ελάχιστου οικονομικού κόστους και αντίστοιχου πολιτικού αντίκτυπου. Η Ελλάδα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Α. Γεννηματάς, υποστηρίζει σταθερά τη θέση της Κύπρου για την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακής ΑΟΖ. Το ερώτημα είναι ποια θέση θα πάρει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμ. Μακρόν.
Κρίσιμη υπ’ αυτές τις συνθήκες θεωρείται η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέο στην Ελλάδα το επόμενο διήμερο. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου, η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας είναι η ισχυρότερη που έχει υπάρξει εδώ και δεκαετίες. Για την Αθήνα είναι σημαντικό στο διάστημα μέχρι τις αμερικανικές εκλογές η αμερικανική διπλωματία να έχει ενεργό παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, ασχέτως εάν αυτό συνδέεται με εκλογικές σκοπιμότητες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας