Σε νέο ανακάτεμα των χαρτιών της ειδικής συνόδου κορυφής, που ως βασικό θέμα επρόκειτο να έχει τις ευρωτουρκικές σχέσεις, προχωρεί η γερμανική προεδρία με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με κινήσεις που παραπέμπουν στη λογική του αχταρμά.
Αφού η ατζέντα φορτώθηκε με πλείστα όσα άλλα θέματα, την κρίση στη Λευκορωσία, την υπόθεση Ναβάλνι, τις σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βρετανία μετά το Brexit κ.ά., τώρα, παραμονή της προγραμματισμένης συνεδρίασης η οποία πήρε αναβολή για 1-2 Οκτωβρίου, το Βερολίνο επιχειρεί να μεταφέρει όπου βρει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, ως εάν να μην αφορούν την Ε.Ε.
Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Α. Μέρκελ, Στ. Ζάιμπερτ, χαιρέτισε χθες πανηγυρικά τη συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για επανέναρξη των «λεγόμενων διερευνητικών συνομιλιών» ως ένα «πολύ θετικό σήμα για τη διμερή σχέση των δύο εταίρων μας» και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι ένα καλό νέο συνολικά για τη σταθερότητα στην περιοχή και τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία». Τι θα γίνει κατόπιν αυτού του καλού νέου στη σύνοδο κορυφής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως «έχουμε την αίσθηση ότι οι συνομιλίες μπορεί να βοηθήσουν τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας αλλά και στο να εκφραστεί αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο».
Κουβέντα για κυρώσεις
Για τον κατάλογο κυρώσεων ο Στ. Ζάιμπερτ δεν είπε κουβέντα, αλλά επισήμανε με έμφαση ότι «η Ευρώπη και η Τουρκία μοιράζονται πολλά συμφέροντα και υπάρχει μεγάλη δυνατότητα για περαιτέρω συνεργασία, σε θέματα της οικονομίας, της περιφερειακής σταθερότητας και της μετανάστευσης και γι' αυτό είναι καλό το ότι στο επικείμενο συμβούλιο κορυφής θα διαβουλευτούμε ακριβώς γι' αυτές τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας».
Ουσιαστικά το Βερολίνο προαναγγέλλει ότι θα φέρει στη σύνοδο προς συζήτηση όχι κυρώσεις αλλά μια αναβαθμισμένη συμφωνία τελωνειακής σύνδεσης για αγροτικά προϊόντα και υπηρεσίες από την Τουρκία, ενώ ως προς την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας, το Συμβούλιο της Ε.Ε. υπό τον Σ. Μισέλ αναθερμαίνει το σενάριο ευρείας διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο στην οποία ο Τ. Ερντογάν αξίωσε να συμμετάσχουν και οι Τουρκοκύπριοι ισότιμα με την πλευρά των Ελληνοκυπρίων (την Κυπριακή Δημοκρατία που δεν αναγνωρίζει).
Για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, όπου αναμενόταν ένα νέο σχέδιο επικαιροποίησης της λήξασας συμφωνίας του 2016 Ε.Ε.-Τουρκίας, εν τέλει θα παρουσιαστεί μόνον η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και προκάλεσε αντιδράσεις σχεδόν στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε.
Η πρόεδρος της Επιτροπής είχε χθες τηλεδιάσκεψη με τον Τ. Ερντογάν για την Ανατολική Μεσόγειο και τη μετανάστευση, που όπως δήλωσε ήταν πολύ χρήσιμη. Από την πλευρά της τουρκικής προεδρίας έγινε γνωστό ότι ο Τ. Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα να μη χαθεί και αυτή η διπλωματική ευκαιρία εξαιτίας των θέσεων της Ελλάδας. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε επικοινωνία και με τον Κ. Μητσοτάκη.
Πανηγυρικά χαιρέτισε τη συμφωνία έναρξης των συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ και όσον αφορά τις συζητήσεις των στρατιωτικών αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες για τη δημιουργία μηχανισμού αποτροπής επεισοδίων, δήλωσε ότι έχουν ήδη επιτευχθεί σημαντικά βήματα προόδου. Τα βήματα στα οποία αναφέρθηκε ο Γ. Στόλτενμπεργκ αφορούν τη διαδικασία και όχι την ουσία των συζητήσεων για τον μηχανισμό. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τ. Ερντογάν και επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ παρέχει το πλαίσιο για συνομιλίες.
Στο συμβούλιο κορυφής που αναβλήθηκε για 1-2 Οκτωβρίου, το Βερολίνο θα θέσει θέμα αυστηρότερων κυρώσεων για τη Λευκορωσία καθώς χθες έγινε γνωστό ότι δεν αναγνωρίζει τον πρόεδρο Α. Λουκασένκο και μετά την ορκωμοσία του και έχει αρχίσει από τον Χ. Μάας κύκλος διαβουλεύσεων με τις χώρες της Αν. Ευρώπης για επιμήκυνση του καταλόγου κυρώσεων που είχε καταρτιστεί παράλληλα με τον κατάλογο για την Τουρκία. Για την Τουρκία όμως Βερολίνο και Βρυξέλλες θέλουν να φύγει όχι μόνον ο κατάλογος του Αυγούστου αλλά και ο προηγούμενος του Ιουνίου, που αφορά τις παράνομες τουρκικές έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Νέα συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. δεν πρόκειται να γίνει καθώς, όπως έγινε γνωστό χθες, και ο Χ. Μάας οικουρεί λόγω προσβολής συνεργάτη του από κορονοϊό. Οι χειρισμοί του Βερολίνου και των Βρυξελλών ενόψει της ειδικής συνόδου κορυφής για τις σχέσεις με την Τουρκία έχουν προκαλέσει κύμα ειρωνικών σχολίων ακόμη και στα γερμανικά μέσα, με χαρακτηριστικότερο αυτό της συντηρητικής Die Welt, που επισημαίνει ότι είναι διάχυτη η καχυποψία πως η σύνοδος αναβλήθηκε λόγω του κινδύνου παταγώδους αποτυχίας που διαπιστώθηκε στις συζητήσεις Μέρκελ-Μισέλ και όχι λόγω του δήθεν κρούσματος κορονοϊού σε συνεργάτη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Πιέσεις στην Κύπρο
Εντούτοις οι πιέσεις προς τη Λευκωσία κλιμακώνονται και είναι ενδεικτικό ότι και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον, ζήτησε να μην τεθεί βέτο από τον Ν. Αναστασιάδη. Παράλληλα, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση για τη συνομιλία του Εμ. Μακρόν με τον Τ. Ερντογάν τόνισε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε από τον ομόλογό του να ακολουθήσει προσέγγιση διαλόγου και με την Κύπρο.
Πάντως ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φ. Ντονμέζ, ανακοίνωσε χθες ότι «βρέθηκαν ενδείξεις κοιτασμάτων» στις γεωτρήσεις που κάνει η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ και όταν επιβεβαιωθούν θα γίνουν αναλυτικές δηλώσεις για το μέγεθος και την εκμετάλλευση αυτών. Ως προς την ευρεία περιφερειακή διάσκεψη, εκτίμησε πως θα δημιουργήσει νέες συνθήκες συνεργασίας σε τρία χρόνια. Ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης είχε και αυτός τηλεφωνική συνομιλία με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ ο Ζ. Μπορέλ συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας