Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.4° 14.6°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 14.6°
3 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 15.0°
3 BF
79%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
2 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 14.9°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
75%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.2° 16.2°
1 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
51%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
75%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
77%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.0° 13.8°
2 BF
76%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
14°C
14.3° 14.3°
2 BF
82%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.8° 15.8°
2 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Σαρλ Μισέλ και Ανγκελα Μέρκελ θα συνομιλήσουν σήμερα με τον ανένδοτο Τούρκο πρόεδρο | Stephanie Lecocq via AP

Κομβικό τηλε-παζάρι της Ε.Ε. με Ερντογάν

Στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουν σήμερα το μεσημέρι η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε. Σαρλ Μισέλ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να ξεκαθαριστεί πότε και με ποιο τρόπο θα δρομολογηθεί η επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών Αθήνας - Αγκυρας.

Η τουρκική ηγεσία δεν φαίνεται ικανοποιημένη από τις διαβεβαιώσεις Βερολίνου - Βρυξελλών ότι η απόφαση επιβολής κυρώσεων έχει φύγει από το τραπέζι της συνόδου κορυφής και έχει ανοίξει καινούργιο παζάρι, προκειμένου να αποφύγει κάθε πολιτική δέσμευση πως δεν θα επαναληφθούν οι προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Αν. Μέρκελ έχει πάρει πάνω της το στοίχημα της εξομάλυνσης των σχέσεων Ε.Ε. - Τουρκίας, όμως έως τώρα δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι ο Τ. Ερντογάν θα υποχωρήσει από το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» που διακηρύσσει δημοσίως και μάλιστα σε ακραίους τόνους και με προσωπικούς χαρακτηρισμούς κατά του Εμ. Μακρόν. Η συγκατάνευση του προέδρου της Γαλλίας στην επιδίωξη της Αν. Μέρκελ για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών Αθήνας - Αγκυρας δίνει στο Βερολίνο το περιθώριο να κάνει την ύστατη προσπάθεια προσέγγισης της Αγκυρας, με ρητές όμως δεσμεύσεις για την τήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Οι προτάσεις αυτές απηχούν και τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, ωστόσο δεν φαίνεται να συγκινούν το μπλοκ των χωρών της Ε.Ε. που στοιχίζεται με τη Γερμανία, ζυγίζοντας τις οικονομικές συνέπειες από ενδεχόμενο περαιτέρω επιδείνωσης των ευρω-τουρκικών σχέσεων αλλά και την απειλή νέων προσφυγικών κυμάτων.

Ποιος θα επενδύσει;

Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και αν το Βερολίνο υποσχεθεί μεγαλύτερα οικονομικά ανταλλάγματα προς τον Τ. Ερντογάν για το προσφυγικό και προώθηση επενδύσεων για να κρατηθεί όρθια η τουρκική οικονομία, καμία χώρα δεν διατίθεται να ικανοποιήσει τέτοιες υποσχέσεις, ούτε καν η ίδια η Γερμανία η οποία τον τελευταίο χρόνο έχει παγώσει ουσιαστικά τα σχέδια άμεσων επενδύσεων.

Οσο για το προσφυγικό, είναι ενδεικτικό το άρθρο του υπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τα ευρωπαϊκά θέματα, Φ. Ροτ, στη χθεσινή «Die Welt» ότι «πρόσφυγες στην Τουρκία θα πρέπει να μπορούν να συνεχίσουν να βασίζονται στην ευρωπαϊκή υποστήριξη». Πέραν τούτου ουδέν, ούτε για την αδυναμία της προεδρεύουσας Γερμανίας να ανοίξει τον διάλογο για την ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, ούτε για το ενδεχόμενο νέων προσφυγικών κυμάτων.

Στο κρίσιμο ζήτημα της κατακρήμνισης της τουρκικής οικονομίας, χθες η Deutsche Bank κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες να συγκρατήσει τον αντίκτυπο των διαδοχικών υποβαθμίσεων που έβγαλε η Moody's, ρισκάροντας την πρόβλεψη πως η ύφεση δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο προβλέπουν οι άλλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες. Και ως προς το πλαίσιο των σχέσεων Ε.Ε. - Τουρκίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Ζάιμπερτ δεν είχε καμία απάντηση, ούτε και για την τηλεδιάσκεψη που πρόκειται να γίνει σήμερα και γνωστοποιήθηκε από τις Βρυξέλλες.

Μέσα σε αυτό το πλέγμα που έχει ανοίξει εν όψει της συνόδου κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου ήταν αναμενόμενο ότι το χθεσινό Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. δεν θα κατέληγε σε μια συνεκτική πρόταση για την Τουρκία. Εμεινε λοιπόν στην προηγούμενη πρόταση του Αυγούστου για τη λίστα Μπορέλ και καταγράφτηκαν όλες οι διαφορετικές προσεγγίσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια, το Συμβούλιο αναγνώρισε την αποχώρηση του «Ορούτς Ρέις» ως θετικό βήμα, αλλά αυτό «είναι ένα πρώτο δείγμα και θα πρέπει η Τουρκία να δώσει πολλά απτά δείγματα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου». Στις μέρες που απομένουν τέτοια δείγματα μπορούν να δοθούν μόνο με μια πολιτική δήλωση ρητής και κατηγορηματικής δέσμευσης, πλην όμως τέτοια διάθεση δεν υπάρχει από την πλευρά της Τουρκίας.

Η Κύπρος

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδης επέμεινε στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τις παράνομες έρευνες που συνεχίζει στην κυπριακή ΑΟΖ, παράλληλα με τις κυρώσεις που θέλει το Βερολίνο να προωθήσει κατά της Λευκορωσίας. Κατά τον εκπρόσωπο Εξωτερικών της Ε.Ε. Ζ. Μπορέλ δεν προέκυψε συμφωνία για τη Λευκορωσία επειδή «μία χώρα δεν συμμετέχει στο πλαίσιο συναίνεσης και αυτό δεν είναι μυστικό».

Οι πιέσεις προς την Κύπρο να άρει τις αντιρρήσεις της είναι ασφυκτικές, ωστόσο επίσης ισχυρές είναι και οι αντίρροπες πιέσεις προκειμένου να δοθεί ένα σαφές πολιτικό μήνυμα υποβάθμισης προς την Τουρκία, έστω και χωρίς οικονομικές κυρώσεις. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Βερολίνο πήρε το μήνυμα πως δεν περνάει ο τίτλος «στρατηγική σχέση» που θέλει να απονείμει στην Τουρκία και προωθεί τώρα τον τίτλο «ευρεία εταιρική σχέση», που και αυτός όμως παίζεται απέναντι στην υποτιμητική «ειδική σχέση».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κομβικό τηλε-παζάρι της Ε.Ε. με Ερντογάν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας