Σε φιλικό επίπεδο πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και υπό την σκιά της αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Οι δυο άνδρες, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της «Εφ.Συν», αμέσως μετά την λήψη της «οικογενειακής» φωτογραφίας κάθισαν σε παρακείμενο τραπεζάκι με καναπέδες και είχαν ένα φιλικό, όπως περιγράφεται, τετ-α-τετ, για περίπου 15 λεπτά, με τις κινήσεις του Τούρκου υπουργού να περιγράφονται ιδιαίτερα μετρημένες, ενώ συγκατάνευε στα λεγόμενα του Έλληνα ΥΕΘΑ.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΘΑ, επεσήμανε την ένταση που παρατηρείται στο Αιγαίο και ζήτησε να χαμηλώσουν οι τόνοι, ενώ ανέδειξε και την ανάγκη να απέχει η Τουρκία από ενέργειες που την τροφοδοτούν, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στη συζήτηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με καλή προδιάθεση. Τόνισε μάλιστα τη σημασία της ύπαρξης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας, ώστε να αποφεύγονται οι εντάσεις. Ο Ακάρ, μάλιστα, φέρεται να συμφώνησε στο να πέσουν οι τόνοι.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο υπουργοί είχαν συμφωνήσει να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την περασμένη εβδομάδα.
Όλα τα ανωτέρω συνέβησαν λίγες ώρες μετά τα τρία περιστατικά τουρκικών υπερπτήσεων που έγιναν το πρωί σε διάστημα εννέα λεπτών πάνω από ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ενώ άλλες δυο σημειώθηκαν δεκαεπτά λεπτά αργότερα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, στις 10:03 ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από το Φαρμακονήσι, στα 23.000 πόδια, ενώ ακολούθησαν ακόμη δυο υπερπτήσεις:
Στις 10:08 πάνω από τους Λειψούς ( στα 8.500 πόδια) και στις 10:12 πάνω από το Αγαθονήσι, σε χαμηλότερο ύψος (στα 7.000 πόδια). Οι άλλες δυο υπερπτήσεις καταγράφηκαν στις 10:29 πάνω από τις νήσους Παναγιά και Οινούσες (στα 27.000 πόδια). Συνολικά εξάλλου σήμερα έγιναν 68 παραβιάσεις. Χθες είχαν σημειωθεί πέντε υπερπτήσεις σε διάστημα μικρότερο των σαράντα λεπτών και άλλες τέσσερις εντός της ημέρας, πάνω από τις νήσους Οινούσσες, Παναγιά και Λειψοί, ενώ έγιναν συνολικά 43 παραβιάσεις (όλες από μαχητικά).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας