ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κυβερνητικές οι ευθύνες για την απουσία της Ελλάδας

Η αποτυχία της κυβέρνησης να συμμετάσχει η Ελλάδα στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη ανάγκασε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να επιρρίψει τις ευθύνες, οκτώ μήνες μετά τις εκλογές, στον συνήθη ύποπτο, τον... ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν βρήκε ούτε μία λέξη για να ασκήσει κριτική στη Γερμανία που συμπεριφέρθηκε στον προβλέψιμο σύμμαχό της ως παρία.

Αντίθετα, η Ντόρα Μπακογιάννη, με ανάρτηση στο twitter, άσκησε σκληρή κριτική στο Βερολίνο: «Το ότι η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη για τη Λιβύη είναι λάθος, και είναι διπλωματική και πολιτική απρέπεια εκ μέρους της Γερμανίας. Πρέπει να δοθούν εξηγήσεις. Η Γερμανία, που παίζει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη και μάχεται υπέρ του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, δεν μπορεί για τα όποια συμφέροντά της να εξαιρεί τη χώρα μας από μια τέτοια διάσκεψη που μας αφορά άμεσα».

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει Ελληνας που επιχαίρει για την απουσία της χώρας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη», αλλά και «δεν υπάρχει Ελληνας που επιχαίρει για τις αντιφατικές δηλώσεις και την απίστευτη κακοφωνία που σημειώνεται μεταξύ των υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες» για σειρά ζητημάτων, όπως: «Αν πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, αν έγιναν κινήσεις για επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων για παράνομες δραστηριότητες έξω από την Κρήτη, αν η δήλωση στήριξης του πρωθυπουργού στην εκτέλεση του Ιρανού στρατηγού ήταν σωστή, αν υπάρχει όντως διακριτή πρωτοβουλία των ΗΠΑ για αποφυγή θερμού επεισοδίου με την Τουρκία έξω από την Κρήτη μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ουάσινγκτον και αν παλεύουμε να συμμετάσχουμε στην επικείμενη σύνοδο στο Βερολίνο, όπως δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ή δεν θα συμμετάσχουμε, όπως δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «τουλάχιστον αστεία» τη θεωρία ότι φταίει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη μη συμπερίληψη της χώρας στη σημερινή διαδικασία, θυμίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρωθυπουργός, συμμετείχε τον Νοέμβριο του 2018 στη Διάσκεψη του Παλέρμο για την ειρήνη στη Λιβύη, τελευταία διεθνή πρωτοβουλία πριν από τη διαδικασία του Βερολίνου του 2019 και συνεπώς, «η μη πρόσκλησή μας σήμερα στη διαδικασία του Βερολίνου, σε μια συγκυρία όπου είχαμε ακόμα περισσότερους λόγους να είμαστε, δεδομένου ότι διακυβεύονται μείζονα εθνικά μας συμφέροντα, αποτελεί προφανές πισωγύρισμα για την εξωτερική μας πολιτική».

Με παρέμβασή του στο twitter, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τόνισε ότι «όταν οι Ιταλοί ετοίμαζαν Διάσκεψη Παλέρμο για Λιβύη τούς έστειλα προκαταβολικά σαφές μήνυμα. Χωρίς παρακάλια: “Καμία απόφαση δεν θα προχωρήσει αν δεν κληθεί η Ελλάδα. Αλλιώς το βέτο θα είναι στο τραπέζι Συμβουλίου ΥΠΕΞ ως προς θέματα διάσκεψης”. Ετσι όφειλαν να κινηθούν και τώρα».

Ο κ. Κοτζιάς ως υπουργός Εξωτερικών είχε επισκεφθεί την Τρίπολη της Λιβύης για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, σε μια περίοδο μάλιστα έκρυθμης κατάστασης, και είχε κινήσει τις διαδικασίες για την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας η οποία ακόμη παραμένει κλειστή. Κατά των συμφωνιών που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία καθώς και των έξωθεν παρεμβάσεων στη Λιβύη τάχθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και του Μαρόκου, Νίκος Δένδιας και Nάσερ Μπουρίτα.

Ο Νίκος Δένδιας διαμήνυσε από το Ραμπάτ ότι οι συμφωνίες αυτές είναι παράνομες, δεν παράγουν κανένα νομικό αποτέλεσμα, αποτελούν απόπειρα σφετερισμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών στη Μεσόγειο, υπονομεύοντας σοβαρά τη σταθερότητα στη Λιβύη και στην ευρύτερη περιοχή και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των γειτονικών χωρών. Τόνισε επίσης ότι η αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας ενός μέλους του ΟΗΕ και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κυβερνητικές οι ευθύνες για την απουσία της Ελλάδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας