Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
«Εμείς θέλουμε την Κύπρο ενωμένη ξανά με τον τρόπο που θα επιλέξουν οι δύο κοινότητες που ζουν στο νησί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Ο πλούτος του νησιού είναι πλούτος και των δύο κοινοτήτων», τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θέλησε να συνδέσει τη συνεργασία στην περιοχή με τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την Κύπρο, μέσω της Τουρκίας, προς την Ευρώπη.

Βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης

Αποστολή στην Αττάλεια

Δέκα ημέρες πριν από τις κρίσιμες δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και Μεβλούτ Τσαβούσογλου συζήτησαν στην Αττάλεια, στην έδρα της εκλογικής περιφέρειας του κ. Τσαβούσογλου, τρόπους μείωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και το Κυπριακό.

Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε τη σημασία της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου αλλά και του αμοιβαίου σεβασμού που πρέπει να διέπει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν με ειλικρίνεια και χωρίς να παραγνωρίζουν τις σημαντικές διαφορές που υπάρχουν σε πολλά ζητήματα («τουρκική μειονότητα» ανέφερε τρεις φορές ο κ. Τσαβούσογλου, για να λάβει ισάριθμες αναφορές περί «μουσουλμανικής μειονότητας» από τον Ελληνα υπουργό) και αναζήτησαν τα μικρά αλλά συνεχή βήματα που θα βελτιώσουν τις μεταξύ μας σχέσεις.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν στην επανάληψη των διερευνητικών επαφών

Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα επαναξιολογηθούν και θα προωθηθούν, ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος και ανακοίνωσε ότι στις 12 Απριλίου θα συναντηθούν ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών και ο γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης κ. Παρασκευόπουλος, για να ακολουθήσει η συνάντηση των δύο υπουργών Αμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη και Χουλουσί Ακάρ, οι οποίοι είναι παλιοί γνώριμοι από την παράλληλη θητεία τους ως αρχηγών ΓΕΕΘΑ. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν επίσης στην επανάληψη των διερευνητικών επαφών.

Η είδηση που έβγαλε η χθεσινή συνάντηση σε σχέση με την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο ήταν πως ο κ. Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται να επαναληφθεί η συζήτηση για το Κυπριακό από το σημείο που το άφησαν όλες οι πλευρές στο Κραν Μοντανά, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έπειτα από μια αποτυχημένη διάσκεψη θα ήταν χάσιμο χρόνου να ξεκινήσουμε από εκεί».

Περί εγγυήσεων...

Επίσης, ισχυρίστηκε ότι το καθεστώς των εγγυήσεων δεν είναι αναχρονιστικό και θέλησε να συνδέσει αυτό το ζήτημα με την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Ο κ. Τσαβούσογλου δεν άνοιξε τα χαρτιά του για την επίσημη τουρκική θέση στο ευρύτερο ζήτημα της ασφάλειας σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε για το Κυπριακό πως είναι θέμα εφαρμογής του διεθνούς δικαίου η κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και επισήμανε ότι «πρέπει να ληφθεί υπόψη η σημαντική πρόοδος που σημειώθηκε στο Κραν Μοντανά, καθώς για εμάς έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι ξαναμπήκε στο τραπέζι η διεθνής διάσταση του Κυπριακού».

Αναφερόμενος στο ενεργειακό, ο Ελληνας υπουργός σημείωσε: «Εμείς θέλουμε την Κύπρο ενωμένη ξανά με τον τρόπο που θα επιλέξουν οι δύο κοινότητες που ζουν στο νησί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Ο πλούτος του νησιού είναι πλούτος και των δύο κοινοτήτων.

Και δεν υπάρχει κράτος που θα πει διαφορετικά είτε στην Ελλάδα είτε στην Κύπρο». Επίσης επισήμανε ότι η Κύπρος έχει ήδη προβλέψει και θεσμοθετήσει τη δημιουργία ταμείου, τα έσοδα του οποίου θα προέρχονται από τους ενεργειακούς πόρους και θα χρησιμοποιηθούν προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θέλησε να συνδέσει τη συνεργασία στην περιοχή με τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την Κύπρο, μέσω της Τουρκίας, προς την Ευρώπη. «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε στην Ανατολική Μεσόγειο στα ενεργειακά θέματα.

»Είμαστε υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων όλων και να προχωρήσουμε σε μέτρα ωφέλιμα για όλους. Η μεταφορά του φυσικού αερίου και των ενεργειακών πόρων μέσω της Τουρκίας προς την Ε.Ε. είναι ένα θέμα στο οποίο μπορούμε να κάνουμε βήματα όλοι μαζί. Είμαστε έτοιμοι, αλλά θα πρέπει να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα όλων, συμπεριλαμβανομένου του τουρκοκυπριακού λαού», υποστήριξε ο κ. Τσαβούσογλου.

Παρά τις υφιστάμενες διαφορές, το κλίμα στη συνέντευξη Τύπου ήταν καλό, οι δύο υπουργοί έθιξαν και τα δύσκολα θέματα και δεν τα έβαλαν κάτω από το χαλί, ενώ στο κλείσιμο της συνέντευξης ακούστηκε και η πιο χαρακτηριστική αναφορά από πλευράς του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος είπε: «Θέλω όταν με βλέπει ο Μεβλούτ να με λέει “καρντάς” και όχι “γκιαούρ”», ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιδοκίμαζε με χαμόγελο κουνώντας το κεφάλι του.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, φέτος τον Δεκαπενταύγουστο θα επαναλειτουργήσει η Παναγία Σουμελά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας