Ελλάδα και Κύπρος έχουν πλήρη συναντίληψη στον τρόπο που αντιλαμβάνονται τα εθνικά συμφέροντα και στη χάραξη τακτικής και στρατηγικής, δήλωσαν χθες στη Λευκωσία οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και Νίκος Χριστοδουλίδης, με το Κυπριακό να δεσπόζει στις μεταξύ τους συνομιλίες, ένα θέμα το οποίο χαρακτήρισε ο κ. Κατρούγκαλος «κατ’ εξοχήν παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και κατοχής εδαφών ενός κυρίαρχου κράτους από στρατεύματα κατοχής», το οποίο θα τεθεί «με έμφαση στη συζήτηση με την Τουρκία, ακριβώς για να αξιοποιήσουμε και την πρόοδο που είχε επιτευχθεί στο Κραν Μοντανά».
Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι θα συζητήσει διερευνητικά το Κυπριακό, υπό αυτό το πρίσμα, με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνάντηση που θα έχουν αύριο στην Αττάλεια.
«Θέλουμε να υπάρχει πρόοδος στο Κυπριακό», υπογράμμισε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, «θέλουμε να λυθεί όχι αύριο, “χθες” θα θέλαμε να έχει λυθεί. Και για να γίνει αυτό, θέλουμε να ξεκινήσει μια συζήτηση με ειλικρίνεια και να έχουμε συγκεκριμένες απαντήσεις από την άλλη πλευρά, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, στο επίπεδο της διεθνούς διάστασης του Κυπριακού. Θα ζητήσω λοιπόν από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να ακούσω πιο συγκεκριμένες απόψεις, γιατί δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της άλλης πλευράς ως προς το πώς σκέφτεται την αντικατάσταση του απαράδεκτου καθεστώτος των εγγυήσεων, με έναν μηχανισμό στον οποίο δεν θα επαναλαμβάνονται τα αποικιακά και αντίθετα στο Διεθνές Δίκαιο χαρακτηριστικά του προηγούμενου νομικού καθεστώτος [...]. Το δεύτερο κομμάτι της συνομιλίας μου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών θα είναι ακριβώς για την κατάστρωση ενός οδικού χάρτη για την αποκλιμάκωση της έντασης, η οποία, είναι προφανές, δεν ωφελεί καμία από τις δύο πλευρές».
Σχολιάζοντας τη μη δεσμευτική απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι Ελλάδα και Κύπρος «έχουν απόλυτη σύμπτωση απόψεων» και θεωρούν ότι «είναι προς το συμφέρον του λαού της Τουρκίας, των δικών μας χωρών αλλά και της Ε.Ε. να μην υπάρχει μια αντιευρωπαϊκή, εχθρική Τουρκία, στα ανατολικά σύνορα της Ενωσης, αλλά, αντίθετα, να είναι ανοιχτός ο ευρωπαϊκός της δρόμος, με την προϋπόθεση, προφανώς, ότι θα γίνει πλήρως σεβαστή από τη δική της τη μεριά όλη αυτή η κατάκτηση του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού σε όλα τα επίπεδα».
Τόνισε επίσης την αντίθεσή του αλλά και του κ. Χριστοδουλίδη στο να καλλιεργηθεί από πολλές πλευρές ένα κλίμα «ισλαμοφοβίας» που είναι αντίθετο στην πρακτική των ανοιχτών κοινωνιών και τις αξίες του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας