«Σήμερα κάποιοι θεωρούν ως αυτονόητη την αναβαθμισμένη θέση της χώρας στο διεθνές γίγνεσθαι. Ως κάτι που ήταν πάντα εδώ. Δεν είναι, όμως, έτσι...»
Τα παραπάνω υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας από το βήμα του διήμερου διεθνούς ακαδημαϊκού συνεδρίου με θέμα «Η Ελληνική Ενεργός Εξωτερική Πολιτική στον 21ο αιώνα» κι αφού προηγουμένως είχε λάβει τιμητική βράβευση από τον κοσμήτορα του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά «για την πολυσχιδή δράση και το ήθος του που συνιστά πηγή έμπνευσης».
Υπενθυμίζεται ότι το συνέδριο διοργάνωσε το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά με αφορμή τα 20 χρόνια ίδρυσης του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και προς τιμήν πρώην ΥΠΕΞ και ομότιμου καθηγητή.
Αναφερόμενος στη θέση της Ελλάδας στη διεθνή διπλωματική σκηνή, ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι ο ίδιος -όταν ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών- βρήκε «μια χώρα βαθιά στο βούρκο. Ανυπόληπτη. Κανείς δεν την άκουγε».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι «η εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι ειλικρινής, τολμηρή και άφοβη, χωρίς τυχοδιωκτισμούς και υποχωρητικότητες... έξυπνη και πατριωτική. Πατριωτικά έξυπνη και δημιουργική».
Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε ειδικότερα σε θέματα όπως το Μακεδονικό, το Κυπριακό κι οι σχέσεις με Αλβανία και Βουλγαρία.
Μεταξύ άλλων, επιφύλαξε ιδιαίτερη μνεία για τον πρώην Βούλγαρο ομόλογό του, Ντάνιελ Μύτωφ χαρακτηρίζοντας ως «ισχυρή την συνεργασία τους: Αποδείξαμε ότι το υπόδειγμα ειρήνης και συνεννόησης στην Ευρώπη ήταν οι δύο μας χώρες», υπογράμμισε.
Επίσης, χαρακτήρισε τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ ως «έναν σύγχρονο πολιτικό με αίσθηση του καθήκοντος», εξήγησε ότι προώθησαν από κοινού τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και ανοίξανε μαζί το δρόμο για τις διαπραγματεύσεις και τη συμφωνία των Πρεσπών.
Για την Αλβανία ο Ν. Κοτζιάς χαρακτήρισε τον πρώην ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι ως «έναν εξαιρετικά ευφυή και δημιουργικό υπουργό Εξωτερικών», μαζί με την διαπραγματευτική του ομάδα, ο οποίος «έφτασε μαζί μας στη λύση σχεδόν του συνόλου αυτών των ζητημάτων».
Για την ελληνική διπλωματία σήμερα, ο πρώην ΥΠΕΞ υπογράμμισε την ανάγκη «όσο ποτέ, στρατηγικής σκέψης... Ο κόσμος αλλάζει και είναι απρόβλεπτος... στα τέσσερα τελευταία χρόνια αναπτύξαμε με τέχνη και επιστήμη τις συνεργασίες μας στην περιοχή. Σήμερα, γνωρίζουμε καλύτερα και έχουμε μεγαλύτερη ικανότητα να αντιμετωπίσουμε το μέλλον».
Από την πλευρά τους, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ και οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών Αλβανίας και Βουλγαρίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι και Ντάνιελ Μυτώφ αντίστοιχα, εξήραν το έργο, το κύρος και την καλή συνεργασία που είχαν με τον κ. Κοτζιά, κατά τη διάρκεια των δικών τους παρεμβάσεων στο συνέδριο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας