Την πάγια θέση της Ελλάδας για λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ για την επανένωση του νησιού, για τον τερματισμό του απαράδεκτου καθεστώτος των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής εξέφρασε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στη συνάντηση που είχε χθες στην Αθήνα με την ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση, που διεξήχθη μέσα σε καλό κλίμα, ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε και το ζήτημα των τουρκικών παραβάσεων στα Στροβίλια της Κύπρου, σημειώνοντας ότι είναι ένας από τους λόγους που πρέπει να διατηρηθούν οι δυνάμεις των κυανόκρανων στο νησί.
Η κ. Λουτ αναμένεται να συναντηθεί σύντομα και με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και θα ολοκληρώσει τον κύκλο των διερευνητικών επαφών της στην Κύπρο με κατ’ ιδίαν επαφές με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Χθες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκε άτυπα με τον Μουσταφά Ακιντζί «σε θετικό και καλό κλίμα» και συμφώνησαν να υλοποιήσουν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), αν και, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, «αυτό δεν σημαίνει ότι υπήρξε σύγκλιση απόψεων», καθώς ο Τουρκοκύπριος ηγέτης «εμμένει στις θέσεις του».
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος χαρακτήρισε αυτή τη φάση του Κυπριακού «δύσκολη», δήλωσε ότι έγινε συζήτηση για τους όρους αναφοράς με σκοπό να επαναληφθεί εποικοδομητικός διάλογος, επανέλαβε πως δεν μπορεί να παραγκωνιστεί το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ενώ, όπως είπε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ήγειρε θέματα που αφορούν ενέργειες της Τουρκίας στη «νεκρή ζώνη» (Στροβίλια) και στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ανέπτυξε επίσης τις ιδέες του για την αποκέντρωση εξουσιών, «με τον κ. Ακιντζί να μην αποκλείει μια ανάλογη συζήτηση, αλλά να επιμένει πως οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να διατηρήσουν το δικαίωμα θετικής ψήφου σε κάθε απόφαση».
Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφώνησαν να υλοποιήσουν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για ηλεκτρική διασύνδεση σε μόνιμη βάση και για την κινητή τηλεφωνία, η διασύνδεση της οποίας θα γίνει μέσω ενός κέντρου στην Ευρώπη, και να ξεκινήσουν διαδικασίες απομάκρυνσης ναρκών σε 9 σημεία.
Η συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί είχε θετικό αποτέλεσμα όσον αφορά τα ΜΟΕ, αλλά δεν σηματοδοτεί κάποια ουσιαστική πρόοδο. Στην πράξη, οι σημαντικές για τον πρόεδρο Ερντογάν δημοτικές εκλογές στην Τουρκία και οι εκλογές για την Ευρωβουλή σε Ελλάδα και Κύπρο μεταθέτουν εκ των πραγμάτων τις όποιες αποφάσεις για το Κυπριακό σε μεταγενέστερο χρόνο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας