Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχει αποστείλει το κείμενο του πρωτοκόλλου εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στον βορειοατλαντικό οργανισμό, στους 29 μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας, στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ΝΑΤΟϊκές πηγές από τη βελγική πρωτεύουσα.
Την πληροφορία μετέδωσε αρχικά μέσω Twitter ο επικεφαλής του γραφείου του Bloomberg στις Βρυξέλλες, Νίκος Χρυσολωράς.
Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ώς το απόγευμα. Αν δεν υπάρξει ένσταση τότε το πρωτόκολλο θα αποσταλεί στις 29 πρωτεύουσες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ για να ακολουθήσει η κύρωσή του από τα κοινοβούλια τους
Η «Εφημερίδα των Συντακτών» περιγράφει αναλυτικά -στο σημερινό ρεπορτάζ του Νικόλα Ζηργάνου- τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν:
Αφού εγκριθεί από τα μέλη του ΝΑΤΟ το πρωτόκολλο εισδοχής... η γραμματεία του ΝΑΤΟ θα στείλει το πρωτόκολλο προσχώρησης στην Αθήνα. Το ελληνικό Κοινοβούλιο θα είναι το πρώτο που θα κυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας (πιθανότατα μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες) για να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα Κοινοβούλια των μελών της Συμμαχίας.
Αμέσως μετά την –αναμενόμενη– ψήφιση του πρωτοκόλλου προσχώρησης από την ελληνική Βουλή, η Αθήνα θα ενημερώσει τα Σκόπια με ρηματική διακοίνωση πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία τόσο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και τότε και μόνον τότε θα γίνει το τελευταίο τυπικό βήμα για την αλλαγή του ονόματος.
Μόλις λάβει τη ρηματική διακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών στα Σκόπια, θα ενημερώσει την Ελλάδα και τον ΟΗΕ πως τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και θα αποστείλει επιστολές σε όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ αλλά και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς πως το νέο όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία και με αυτό θα αναγνωρίζεται από εδώ και στο εξής. Θα ακολουθήσει η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του κυρωμένου από την ελληνική Βουλή πρωτοκόλλου προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και θα ενημερωθεί επισήμως η Γραμματεία της Ατλαντικής Συμμαχίας που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι και ο θεματοφύλακας της συνθήκης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας