Με τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που διεξάγεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, ξεκινάει μια πυκνή σε επαφές και συναντήσεις διπλωματική δραστηριότητα της Αθήνας. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, θα συμμετάσχει σήμερα στη σύνοδο της Ατλαντικής Συμμαχίας που θα έχει ως κύριο θέμα το ουκρανικό ζήτημα, ενώ αύριο, στο περιθώριο της συνόδου, θα έχει συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, καθώς και με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Με τον κ. Τσαβούσογλου θα συζητηθεί η προετοιμασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη και η συνάντησή του με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ θα εξεταστούν και ανοικτά θέματα «που έχουμε, που πιστεύουμε εμείς ότι μπορούν να προωθηθούν μέσω του διαλόγου και όχι μέσω μονομερών ενεργειών που αντανακλούν μια πολιτική αναθεωρητισμού του διεθνούς δικαίου», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.
Από την Αλβανία η Ελλάδα περιμένει να δει τον νέο νόμο για τις μειονότητες, ενώ στη συνάντηση με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ ο κ. Κατρούγκαλος θα συζητήσει την πορεία της συνταγματικής αναθεώρησης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έστειλε, χθες, σαφές μήνυμα στα Σκόπια, ότι η Αθήνα «απαιτεί τον πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της Συμφωνίας των Πρεσπών». Σε ενημέρωση που έκανε σε διπλωματικούς συντάκτες, υπογράμμισε πως «σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει αμφιβολία ως προς το πραγματικό περιεχόμενο που θα έχει η ανταπόκριση της συνταγματικής αναθεώρησης στις υποχρεώσεις που έχει η άλλη πλευρά».
Η δήλωση αυτή έγινε με αφορμή δημοσίευμα ιστότοπου στην ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τον οποίο ο Ζόραν Ζάεφ φέρεται να έκανε δηλώσεις σχετικές με πιθανή διδασκαλία της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, αν και μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε επιβεβαιωθεί η ακριβής διατύπωση των δηλώσεων του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ. «Οταν θα έχουμε πλήρη την καταγραφή της σχετικής δήλωσης, αν αποκλίνει από οποιοδήποτε πλαίσιο, θα τοποθετηθούμε αναλόγως», σημείωσε με επιφύλαξη ο κ. Κατρούγκαλος. Αντίθετα, Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. υιοθέτησαν αμέσως την εκδοχή των δηλώσεων Ζάεφ, που μετέδωσε ηλεκτρονική εφημερίδα της γείτονος, με την αξιωματική αντιπολίτευση να χαρακτηρίζει ως «επιζήμια» τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία «ενθαρρύνει, αντί να εξαλείφει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων».
Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την άλλη πλευρά σε όλα τα επίπεδα, ξεκαθαρίζοντας πως «ξέρουν τις υποχρεώσεις τους και λαμβάνουν μηνύματα». Από την άλλη μεριά, συμπλήρωσε, η Ελλάδα σέβεται απολύτως το ότι η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης είναι μια ύψιστη μορφή εκδήλωσης λαϊκής κυριαρχίας.
Στην Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ ολοκληρώθηκε, χθες το βράδυ, η ψήφιση των σχεδίων των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος και πλέον η διαδικασία εισήλθε στην τρίτη και τελευταία φάση της. Οι τροπολογίες θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση για πέντε ημέρες (όπου ίσως δεχτούν περιορισμένες τροποποιήσεις) και, μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου, αναμένεται να έχουν ψηφιστεί τα τελικά κείμενα στη Βουλή, σε μια διαδικασία που κατά το Σύνταγμα απαιτείται και πάλι η θετική ψήφος 80 σε σύνολο 120 βουλευτών.
Στη Μόσχα
Ο κ. Κατρούγκαλος περιέγραψε, χθες, και τις άλλες διεθνείς συναντήσεις που θα έχει η ελληνική διπλωματία μέσα στις επόμενες ημέρες, με πρώτη την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα στις 7 Δεκεμβρίου και τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
«Είμαστε έτοιμοι να επανασυνδέσουμε το νήμα των σχέσεών μας με τη Ρωσία», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος θα μεταβεί επίσης στη Μόσχα για τη Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή με τη Ρωσία. «Ο σκοπός της επίσκεψης στη Μόσχα είναι η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεών μας, με μια χώρα με την οποία η Ελλάδα πατροπαράδοτα έχει καλές σχέσεις, οι οποίες δοκιμάστηκαν από το γνωστό σύννεφο του καλοκαιριού», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος και τόνισε πως οι συναντήσεις αυτές, όπως και οι επερχόμενες τριμερείς Ελλάδας και Κύπρου με την Ιορδανία και την Παλαιστίνη, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, η τριμερής των ηγετών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, αλλά και ο στρατηγικός διάλογος Ελλάδας - ΗΠΑ, «δείχνουν την πολυμέρεια της διπλωματίας και την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας μας και το αυξημένο κύρος που προσέρχεται και στα διάφορα τραπέζια και προσπαθεί να επιλύσει πάντοτε με όπλο τον διάλογο και την εμμονή στο διεθνές δίκαιο τις όποιες διαφορές», σημειώνοντας πως το σύνολο των πρωτοβουλιών αυτών έχουν δρομολογηθεί από καιρό με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας