ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
«Ουσιαστικό διάλογο και όχι μικροκομματικές σκοπιμότητες» ζήτησε ο πρωθυπουργός - Για «αρραγή ενότητα» μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας | (EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Κοινό μήνυμα Τσίπρα-Παυλόπουλου κατά του αλυτρωτισμού

Περίπου μιάμιση ώρα κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά το μίνι υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Προκόπη Παυλόπουλο για τις τελευταίες επαφές αναφορικά με το «μακεδονικό», αλλά και για την πρόοδο που υπάρχει στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Εισερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι θέλησε να τον ενημερώσει για «ζητήματα που λιμνάζουν και βαραίνουν την εξωτερική πολιτική της χώρας» και τα οποία προσπαθεί να λύσει η σημερινή κυβέρνηση.

Επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η οικοδόμηση μίας εθνικής γραμμής για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, αφήνοντας, όμως αιχμές κατά της αντιπολίτευσης.  «Οι διαφορετικές απόψεις είναι θεμιτές, αλλά όχι οι μικροκομματικές σκοπιμότητες» είπε χαρακτηριστικά.

Έστειλε, ακόμη, μήνυμα και προς την ΠΓΔΜ τονίζοντας ότι «Όλοι μας έχουμε μεγάλη ευαισθησία. Κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται Ιστορία άλλου λαού.Το επόμενο διάστημα θα επιμείνουμε σε μια εντατικοποπίηση των προσπαθειών μας» για να προσθέσει ότι στο θέμα της Αλβανίας έχει διανυθεί μεγαλύτερη απόσταση. Με την ΠΓΔΜ «δεν είμαστε ακόμη εκεί, αλλά έχουν γίνει βήματα».

Ανέφερε δε ότι είναι ένδειξη κατανόησης ότι τα θέματα αλυτρωτισμού έχουν πάρει προτεραιότητα και σημείωσε ότι είναι ένδειξη καλής θέλησης από την ηγεσία της γείτονας η αλλαγή της ονομασίας στο Αεροδρόμιο και στην εθνική τους οδό. Υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται την ιστορία άλλου λαού. Είναι κρίσιμο θέμα και είναι μείζον το επόμενο διάστημα να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες. 

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε, εμμέσως, από τους πολιτικούς αρχηγούς (τους οποίους θα ενημερώσει αύριο, Σάββατο) να εκφράζονται οι διαφορετικές απόψεις μέσα σε ένα κλίμα ουσιαστικού διαλόγου και νηφαλιότητας.

«Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν χωράνε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις, οι απόψεις είναι θεμιτές, πρέπει να υπάρξει ενημέρωση και διάλογος και στο τέλος της ημέρας να προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε μία εθνική γραμμή. Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής η χώρα έχει συνέχεια και αυτή σεβόμαστε και προεκτείνουμε στο σήμερα και στο αύριο» είπε ο πρωθυπουργός.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «η ιστορία έχει αποδείξει ότι η μεγάλη μας δύναμη είναι και παραμένει το ότι υπερασπιστήκαμε τον τόπο και τα εθνικά συμφέροντα κάθε φορά που υπήρχε αρραγής ενότητα».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε για το ζήτημα της Αλβανίας λέγοντας ότι «πρέπει να σταθούμε στο γεγονός της εκταφής των νεκρών μας από τον πόλεμο του 1940, ήταν μία εκκρεμότητα που δεν μπορούσε να γίνει άλλο ανεκτή». ‘Οπως συνέχισε είναι σημαντική και η απόδοση της ιθαγένειας στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. 

Έστειλε, ακόμη, το δικό του μήνυμα κατά του αλυτρωτισμού της ΠΓΔΜ υπογραμμίζοντας ότι «ο αλυτρωτισμός και η εξάλειψη δεν είναι μόνο θέμα δικό μας, αλλά και της ΕΕ, είναι αντίθετος με την ΕΕ».

«Η πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρώπη, περνά μέσα από την εξάλειψη των αλυτρωτικών στοιχείων», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπήρχαν αλυτρωτικές τάσεις στο παρελθόν, και το αναγνώρισαν όλοι ακόμη και οι ΗΠΑ, όταν δημιουργήθηκε το τμήμα εκείνο της Γιουγκοσλαβίας. Εκείνοι που έθεσαν το ζήτημα του αλυτρωτισμού τότε ήταν όχι μόνο οι Έλληνες αλλά και οι ΗΠΑ και πολλοί άλλοι. Εμείς έχουμε την καλή πρόθεση αλλά υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Τι συζητήθηκε στο μίνι υπουργικό

Νωρίτερα, στο μίνι υπουργικό, συμμετείχε όλη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών (οι κ.κ. Κοτζιάς, Κατρούγκαλος, Αμανατίδης, Κουίκ), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς, Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, Περιβάλλοντοςκαι Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα σημείωναν ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν και οι σχέσεις Ελλάδας με την Αλβανία και η αναβάθμισή τους, μετά τη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ στο Νταβός με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς

Τα σπουδαία, όμως, είναι... αύριο, καθώς ο πρωθυπουργός θα έχει από το πρωί συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για την πορεία των συζητήσεων στο «Μακεδονικό» θέμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, το πρόγραμμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων έχει ως εξής:

►Στις 10.30 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη. 

►Στις 12.30 θα συναντηθεί με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

►Στις 13.30 θα συναντηθεί με τον γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. 

►Στις 15.00 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη. 

►Στις 17.30 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη. 

Αντιδρούν, αλλά θα πάνε

Από το πρωί της Παρασκευής τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέδωσαν ανακοινώσεις ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά, εκφράζοντας επιφυλάξεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Και οι πέντε, πάντως, θα παραβρεθούν στις αυριανές συναντήσεις κανονικά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κοινό μήνυμα Τσίπρα-Παυλόπουλου κατά του αλυτρωτισμού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας