Συνδέοντας τον γεωπολιτικό παράγοντα με τον οικονομικό, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε από τη Λευκωσία ότι Κύπρος και Ελλάδα δεν είναι απλώς δύο μικρές χώρες, καθώς, όπως είπε, «Ε.Ε. και ευρωζώνη δίχως Ελλάδα και Κύπρο είναι αμφότερες ακρωτηριασμένες ως προς το νοτιο-ανατολικότερο άκρο τους, το άκρο που σήμερα όσο ποτέ άλλοτε πρέπει να είναι σταθερό και ασφαλές». Πρόσθεσε δε πως όσοι δεν το κατανοούν αυτό «και κάνουν μόνο οικονομικούς υπολογισμούς, σύντομα θα διαψευστούν, διότι καλοί οι οικονομολόγοι, αλλά στηριζόμενοι μόνο σ’ αυτούς κινδυνεύουμε να οδηγήσουμε την Ευρώπη σε μια μεγάλη καταστροφή».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του θεωρεί το Κυπριακό «λυδία λίθο» τόσο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ επανέλαβε το βασικό δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ότι η λύση του πρέπει να είναι στο πλαίσιο του ΟΗΕ, στη βάση διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.
«Η Κύπρος είναι στην καρδιά και στο μυαλό μας» είπε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με τις διακοπείσες συνομιλίες στην Κύπρο, τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστούν, με προϋπόθεση τον σεβασμό από την πλευρά της Τουρκίας της αρχής της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου. Εκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στις προκλήσεις του ερευνητικού σκάφους «Barbaros» στην κυπριακή ΑΟΖ, μιλώντας για υπονόμευση των συνομιλιών.
Ο κ. Τσίπρας μετέβη στη Λευκωσία την ώρα που η Αγκυρα μελετά νέα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις του «Barbaros», το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται έξω από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου.
Από την πλευρά του ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ελληνοτουρκική συνεργασία με προκλήσεις και δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος είτε της Κυπριακής είτε της Ελληνικής Δημοκρατίας. Πρόσθεσε δε ότι μετά τη λύση του Κυπριακού τα έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα είναι προς όφελος του συνόλου των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου.
Λίγες μέρες μετά το θέμα των νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας και την ελληνική στάση επ’ αυτού, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι συζήτησαν με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, την ανάγκη «να υπάρξει μια συντονισμένη στάση των δύο κυβερνήσεων στα ευρωπαϊκά φόρα, προκειμένου να υπάρξει αναγκαία γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Ρωσία». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι η Ελλάδα «δεν πρέπει να γίνει τμήμα του προβλήματος ούτε να κόψει τις ιστορικές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά να παίξει έναν ιδιαίτερο ρόλο διαμεσολάβησης», ενώ τόνισε ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί άλλες κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας.
ΑΟΖ, Θράκη και τέμενος
Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνησή του θα τολμήσει την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία, θα δώσει δικαίωμα στους μουσουλμάνους της Θράκης να εκλέγουν τον μουφτή τους και θα επιτρέψει τη δημιουργία τεμένους στην Αθήνα, δήλωσε: «Τα βήματα που πρέπει να κάνουμε το επόμενο διάστημα θα είναι βήματα προσεκτικά. Πιστεύω ότι ριζοσπαστικό είναι αυτό που μπορεί να δώσει ασφάλεια, προοπτική και συνέχεια».
Επιθετικές ήταν οι δηλώσεις του Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος τόνισε πως «εάν ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να συμβάλει θετικά και ειρηνικά στη χώρα του και στην περιοχή, θα πρέπει να αλλάξει ριζικά τις πολιτικές του αναφορικά με την Κύπρο» και πρόσθεσε: «Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αποδεχτεί ότι στην Κύπρο υπάρχει και ένας κυρίαρχος τουρκοκυπριακός λαός όσο και οι Ελληνοκύπριοι». Επίσης, κατηγόρησε τον Πάνο Καμμένο ότι προέβη σε προκλήσεις στην περιοχή των Ιμίων, «φέρνοντας αντιμέτωπα στο Αιγαίο πολεμικά πλοία και αεροσκάφη».
Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, πάντως, σε χθεσινή του συνέντευξη και ερωτηθείς εάν είχε συνεννοηθεί με το μέγαρο Μαξίμου πριν από την κίνησή του αυτή, είπε ότι είναι σε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, αλλά πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ να καταλάβω πώς το αυτονόητο, δηλαδή ο υπουργός Αμυνας, να πρέπει να έχει την οποιαδήποτε αναστολή για να ασκήσει μία πράξη εθνικής κυριαρχίας εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, εντός του ελληνικού εναέριου χώρου».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Ερογλου, περί δήθεν «ύπαρξης και τουρκοκυπριακού λαού στην Κύπρο, πέραν του ελληνοκυπριακού», δήλωσε: «Το Διεθνές Δίκαιο, η διεθνής νομιμότητα, οι αποφάσεις του ΟΗΕ και της Ε.Ε., σύμπασα η διεθνής κοινότητα, πλην της Τουρκίας, αναγνωρίζουν ένα κράτος στην Κύπρο, την Κυπριακή Δημοκρατία. Καλά θα κάνει ο κ. Ερογλου να ευθυγραμμιστεί επιτέλους με τη διεθνή έννομη τάξη και να συνεισφέρει στην επίλυση του Κυπριακού».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας