Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
| Laurent Gillieron/Pool Photo via AP

Ακιντζί: Δεν θα γίνουμε ο 82ος νομός της Τουρκίας

Λευκωσία - Ανταπόκριση

Ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, μιλώντας σε συνέδριο για το Κυπριακό στην Κωνσταντινούπολη τόνισε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την προσήλωσή του για λύση του Κυπριακού. Ωστόσο, όπως σημείωσε, δεν έχει παράλληλα τη βούληση να μπει ξανά σε μία διαδικασία χωρίς τέλος «για άλλα 50 χρόνια». Πρόσθεσε ότι στο μεταξύ η ζωή δεν σταματά, συνεχίζεται, λέγοντας ότι δίνει μεγάλη σημασία στα επόμενα βήματα που θα κάνει η ‘ΤΔΒΚ’ και η Τουρκία.

Παρόλα αυτά, ο Τ/Κ ηγέτης στην ομιλία του τόνισε ότι δεν θέλει τα κατεχόμενα να γίνουν ο 82ος νομός της Τουρκίας. Ο Μουσταφά Ακιντζί αναγνώρισε βέβαια ότι αδύνατον τώρα να περιμένει κανείς κάποιο βήμα όσο είναι σε εξέλιξη η προεκλογική εκστρατεία στο ‘νότο’, κατά την έκφρασή του.  

Ο Τ/Κ ηγέτης υποστήριξε ότι οι προεδρικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι σημαντικές γιατί θα διαφανεί τι πραγματικά θέλουν οι Ε/κ, ενώ κατηγόρησε την ε/κ πλευρά ότι ήταν απροετοίμαστη και απρόθυμη να μοιραστεί την εξουσία και τη διοίκηση και γι’ αυτό δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στο Κραν Μοντανά.

Οι «χαμένες ευκαιρίες» του 2004 και του Κραν Μοντανά

«Σε μια ομοσπονδιακή λύση θα συνεχίσουν να βλέπουν ως μεγάλη υποχώρηση τον διαμοιρασμό της εξουσίας ή θα το αποδεχθούν; Πραγματικά πιστεύουν στον στόχο μιας Κύπρου στην οποία θα υπάρχει ισότητα, ασφάλεια και ελευθερία, ή το βλέπουν αυτό ως ένα προσωρινό στάδιο; Αυτά είναι σοβαρά ερωτήματα, τα οποία μας προκαλούν ανησυχίες», ανέφερε και έκανε λόγο για ανάγκη αλλαγή νοοτροπίας των Ε/Κ.  Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε για ‘χαμένες ευκαιρίες’, όπως το δημοψήφισμα του 2004 ή το Κραν Μοντανά. 

Σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιντζί, η Ε/κ πλευρά και η Ελλάδα πήγαν στο Κραν Μοντανά με το δεδομένο ότι αυτή τη φορά η Τουρκία θα επεδείκνυε σκληρή στάση, δεν θα ήταν διαλλακτική και επομένως θα ήταν η πλευρά που θα είχε την ευθύνη. «Ωστόσο, είδαν τόσο από εμάς ως Τ/κ πλευρά όσο και από την Τουρκία, μια στάση διαλλακτική, η οποία δεν θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλειά μας. Ήρθαν και έφυγαν από τη διάσκεψη με την ίδια φράση του ‘μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις’, αλλά δεν έγινε αυτό που ήλπιζαν. Αντίθετα και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι είδαν για άλλη μια φορά ποια πραγματικά είναι η πλευρά που δεν θέλει λύση», δήλωσε. 

Η Ε/Κ πλευρά «διασφάλισε την ύπαρξη 40.000 στρατιωτών»

«Όσον αφορά τις ασφάλειες και τις εγγυήσεις, δεν είπαμε ότι ‘δεν αλλάζει ούτε τελεία, ούτε κόμμα’. Είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε στις συνθήκες του 2017 τις συμφωνίες που έγιναν υπό όρους του 1960. Σε αυτό το πλαίσιο στην πραγματικότητα η εξίσωση είναι απλή: Όσο αυξάνεται το αίσθημα ασφάλειας μεταξύ των δύο πλευρών, όσο αυξάνεται η συνεργασία, η ανάγκη για στρατό, η ανάγκη για εγγυήσεις θα μειώνεται. Αυτό είπαμε και το στηρίξαμε με απτές προτάσεις. Αναμφισβήτητα αυτό δεν γίνεται σε μια μέρα. Αυτό έχει μια διαδικασία. Δεν είναι με τα λόγια, αλλά με τις πράξεις που θα το πετύχουμε. Δυστυχώς αυτή η λογική προσέγγισή μας δεν έγινε κατανοητή με την μαξιμαλιστική στάση (της Ε/κ πλευράς)», ανέφερε.

Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι τελικά η Ε/κ ηγεσία με την επιμονή της για ‘μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις’, αντί για λιγότερο στρατό και προσαρμογή της ύπαρξης των 40 χιλιάδων στρατιωτών στην Κύπρο και των συμφωνιών εγγυήσεων στις σημερινές συνθήκες διασφάλισε την συνέχιση αυτού που υπάρχει σήμερα. Υποστήριξε ότι τώρα χρησιμοποιείται ως σλόγκαν ‘το μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις’ στην προεκλογική εκστρατεία.

Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι στο σημείο που φτάσαμε συνεχίζει να είναι στην επικαιρότητα το ερώτημα τί θα γίνει από εδώ και πέρα. «Πάντοντε λέγεται ότι στην διπλωματία δεν υπάρχει τελεία, τίθεται ή πάνω τελεία ή κόμμα. Αλλά πρέπει όλοι να γνωρίζουν πλέον ότι κανείς δεν έχει πρόθεση να συνεχίσει με αυτό τον τρόπο για άλλα πενήντα χρόνια. Στην πραγματικότητα όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν κουραστεί με το Κυπριακό. Αλλά η πλευρά που αδικήθηκε περισσότερο από αυτό είναι η Τ/κ», είπε. 

Από τη συνάντηση Τούρκων με Γκουτέρες θα εξαρτηθεί το Κυπριακό

Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της συνάντησης που θα έχει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με τον Ταγίπ Ερντογάν ή τον πρωθυπουργό της Τουρκίας στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης, στο τρίτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου, αφού εκεί θα διαφανούν οι προθέσεις της Αγκυρας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον Αντόνιο Γκουτέρες, θα πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Γκουτέρες ότι θα χρησιμοποιήσει τις καλές του υπηρεσίες εάν υπάρξει συμφωνία των δύο πλευρών, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι είναι η γνωστή προσέγγιση του Γενικού Γραμματέα.

Επισήμανε πως καλά γνωστή είναι και η θέση του προέδρου Αναστασιάδη, ότι για να υπάρξει πιθανότητα επιτυχίας χρειάζεται κατάλληλη προετοιμασία και να εκλείψουν οι λόγοι που οδήγησαν σε αδιέξοδο την προσπάθεια στο Κραν Μοντανά, δηλαδή οι τουρκικές θέσεις.

Εξοπλιστικά και ενεργειακά προγράμματα

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εξοπλιστικό πρόγραμμα, ο κ. Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε ότι γίνονται συγκεκριμένες ενέργειες στο πλαίσιο της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου για εκσυγχρονισμό και ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς.

Σχολιάζοντας δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» που αναφέρεται σε πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε έργα ενεργειακής υποδομής, το κόστος των οποίων θα υπερβαίνει τα 340 εκατομμύρια ευρώ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η κυβέρνηση προχωρεί στην υλοποίηση των σχεδιασμών της, προσθέτοντας ότι οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνονται μετά την υλοποίηση των συγκεκριμένων ενεργειών. 

Συζήτηση για Κυπριακό και διμερείς σχέσεις στη Μόσχα

Στο πλαίσιο των καθιερωμένων εξαμηνιαίων πολιτικών διαβουλεύσεων των υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου και Ρωσίας πραγματοποιήθηκε σήμερα (χθες) στη Μόσχα, συνάντηση μεταξύ του γενικού διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Αλέξανδρου Ν. Ζήνων και του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών, πρέσβη Αλεξέι Μεσκόφ, κατά την οποία συζητήθηκε, μεταξύ άλλων θεμάτων, το Κυπριακό και οι διμερείς σχέσεις. 

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η συνάντηση αποσκοπούσε επίσης στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία της επίσκεψης του προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός του τρέχοντος έτους και στην οποία αναμένεται να υπογραφεί σειρά σημαντικών, διμερών συμφωνιών. 

Η συνάντηση, αναφέρεται, πραγματοποιήθηκε μέσα σε εξαίρετο κλίμα και σε αυτή επανεπιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και η πολιτική βούληση των δύο πλευρών για περαιτέρω εμβάθυνσή τους.

Η συνάντηση περιελάβανε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων, ενημέρωση της ρωσικής πλευράς για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό, ανταλλαγή απόψεων για το παρόν και το μέλλον των σχέσεων ΕΕ–Ρωσίας, συζήτηση για τρέχοντα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, όπως το Ουκρανικό, το Συριακό και η κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική χερσόνησο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ακιντζί: Δεν θα γίνουμε ο 82ος νομός της Τουρκίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας