Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» δημοσίευσε χθες τα έγγραφα που κατέθεσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης κατά το κρίσιμο διήμερο της 5ης και 6ης Ιουλίου, στο Κραν Μοντανά. Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι προτάσεις στα έγγραφα «αποσκοπούσαν στο να ξεκλειδώσουν τη διαδικασία και να επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό. Τα δύο αυτά έγγραφα καταδεικνύουν εμφανώς την προσπάθεια που είχε καταβάλει ο Νίκος Αναστασιάδης προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης των τουρκικών αιτημάτων.
Προσπάθεια που στόχευε, όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει έκτοτε, στο να καταδείξει την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς ώστε να γίνει κατορθωτή η επίτευξη συμφωνίας. Τα δύο έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στα χέρια της τουρκικής πλευράς και έχουν αρχειοθετηθεί ως «Παράρτημα 3» και «Παράρτημα 4», αφορούν τις προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για τις εσωτερικές πτυχές και το θέμα της ασφάλειας. Πιο κάτω αναδημοσιεύουμε το περιεχόμενο των εγγράφων, όπως εμφανίζονται στην κυπριακή εφημερίδα.
Ελληνοκυπριακές προτάσεις της 5ης Ιουλίου 2017:
(α) Ασφάλεια και Εγγυήσεις
«Ο ΓΓ ΟΗΕ ανέφερε ότι χρειαζόμαστε ένα νέο καθεστώς ασφάλειας, όχι τη συνέχιση του προηγούμενου και ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα τέλος στο μονομερές δικαίωμα της επέμβασης και ένα τέλος στη Συνθήκη Εγγυήσεων. Πρόσθεσε ότι το θέμα της αποχώρησης όλων των ξένων στρατευμάτων είναι χωριστό. Θα υπάρξει μια δραστική μείωση στρατευμάτων στον αριθμό που προβλεπόταν στη Συνθήκη Συμμαχίας του 1960 όπως αναφέρθηκε από τον ΓΓ ΟΗΕ.
Τα τελευταία εναπομείναντα στρατεύματα με τον ελαφρύ οπλισμό τους θα βρίσκονται από την πρώτη ημέρα σε διαδικασία αποχώρησης. Αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στα πλαίσια μιας Συνθήκης για αποχώρηση στρατευμάτων με σαφώς καθορισμένη ρήτρα λήξης ισχύος, η οποία δεν θα ξεπερνά τους 18 μήνες.
Λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση του ΓΓ ΟΗΕ ότι η παρούσα κατάσταση θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα στέρεο σύστημα ασφάλειας, όπου όλη η Κύπρος και όλοι οι Κύπριοι και των δύο κοινοτήτων θα αισθάνονται ασφαλείς με έναν ισχυρό μηχανισμό εφαρμογής και επιτήρησης, και λαμβανομένου ότι το σκεπτικό που έθεσε ο ΓΓ ΟΗΕ ότι οι υφιστάμενες εγγυήτριες δυνάμεις δεν μπορούν να εφαρμόσουν και να επιτηρήσουν τους εαυτούς τους, θα πρέπει να αντικριστεί, η ε/κ πλευρά επισυνάπτει μια περιεκτική πρόταση για μια «Νέα Αρχιτεκτονική Ασφάλειας για την Κύπρο».
(β) Εδαφικό
«Σύμφωνα με την εισήγηση του ΓΓ ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης ανάμεσα σ’ άλλες της περιοχής Μόρφου, ο χάρτης που θα συμφωνηθεί θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τα ποσοστά εδάφους των συνιστώντων κρατιδίων όπως στον χάρτη που έχει επιδώσει η ε/κ πλευρά και οι περιοχές/τοποθεσίες που περιλαμβάνονται σ’ αυτόν για εδαφικές αναπροσαρμογές. Αυτό θα πρέπει να επιτρέπει την επιστροφή του 60% των Ε/κ εκτοπισθέντων και πάνω από 50% της ακτογραμμής υπό ε/κ διοίκηση».
(γ) Περιουσιακό
«Υπάρχει συμφωνία ότι το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία θα πρέπει να γίνει σεβαστό. Σύμφωνα με την εισήγηση του ΓΓ ΟΗΕ, θα πρέπει να υπάρξουν δύο περιουσιακά καθεστώτα για τις περιουσίες που θα επηρεαστούν: (1) Ενα γενικό καθεστώς για περιοχές που δεν θα εμπίπτουν στις εδαφικές αναπροσαρμογές, και (2) Ενα ειδικό καθεστώς για περιοχές που υπόκεινται στις εδαφικές αναπροσαρμογές».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας