Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη στις 17 Σεπτεμβρίου για να παραστεί στις εργασίες της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό θα έχει και την καθιερωμένη συνάντησή του με τον γ.γ. του ΟΗΕ, όπου βασικό αντικείμενο συζήτησης θα είναι το Κυπριακό.
Κατά τη συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ, ο κ. Αναστασιάδης θα επαναλάβει την ετοιμότητά του για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ζητώντας την ίδια ώρα από την Τουρκία να υλοποιήσει τις παραμέτρους που έθεσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διέψευσε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είχε εκνευριστεί μαζί του κατά τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά. «Σε καμία στιγμή δεν εκνευρίστηκε μαζί μου ο Αντόνιο Γκουτέρες», είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι πάντοτε λειτουργούσε εντός των διπλωματικών πλαισίων.
Σημείωσε ότι δεν επρόκειτο να υπάρχει συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και του γενικού γραμματέα αλλά μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας. Οπότε, είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σημασία είχε η θέση της Τουρκίας.
Για παράδειγμα, πρόσθεσε, όταν ο κ. Γκουτέρες έθεσε το πλαίσιο για παραμονή 650 Τούρκων στρατιωτών, η Τουρκία επέμεινε στη θέση για παραμονή 1.500 στρατιωτών. Αυτό που επεδίωκε η Τουρκία στο Κραν Μοντανά ήταν η μετονομασία της Συνθήκης Εγγυήσεως σε Συνθήκη Εφαρμογής, με μονομερές δικαίωμα επέμβασης, πρόσθεσε ο πρόεδρος Ανστασιάδης.
Τόνισε ότι το ζητούμενο ήταν να αντικατασταθεί η Συνθήκη Εγγυήσεως με ένα άλλο σύστημα, το οποίο θα λάμβανε υπόψη την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε επίσης ότι από τη στιγμή που δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαδικασία εναρμόνισης των Τουρκοκυπρίων με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Τον Οκτώβριο η απόφαση Αναστασιάδη για τις εκλογές
Το πρώτο ή το δεύτερο δεκαπενθήμερο Οκτωβρίου ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα δημοσιοποιήσει τις αποφάσεις του για τις προεδρικές εκλογές. Αυτό δήλωσε στο ΡΙΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, αποφεύγοντας ωστόσο να πει αν ο Νίκος Αναστασιάδης θα επαναδιεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας.
«Εμείς», ανέφερε χαρακτηριστικά, «θεωρούμε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να είναι υποψήφιος». Επισήμανε ότι οι έξι μήνες που απομένουν μέχρι τις εκλογές του 2018, θα αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση για να προωθηθούν αποφάσεις και να κατατεθούν στη Βουλή μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια, εκφράζοντας την ελπίδα η προσπάθεια να μη θυσιαστεί στον βωμό των προεκλογικών εκλογών.
Αναφερόμενος στην κριτική που δέχεται ο πρόεδρος Αναστασιάδης για την ενέργειά του να διανέμει έγγραφα των συνομιλιών, τόνισε ότι ο πρόεδρος ένιωσε την ανάγκη να απαντήσει στα αιτήματα πολιτών για ενημέρωση, ξεκαθαρίζοντας ότι τα έγγραφα δόθηκαν για ιδίαν χρήση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι ο πρόεδρος δεν μετάνιωσε για την ενέργειά του και πως, αν ήθελε να κάνει διαρροή, δεν θα έστελνε επιστολή.
Σκληρή επίθεση από Γ. Λιλλήκα
Νέα σκληρή επίθεση στον πρόεδρο Αναστασιάδη εξαπέλυσε ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε πως έχουμε μπει σε μια νέα φάση και πως «είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία, μετά την επιτυχία που είχε στο Κραν Μοντανά –και λέω επιτυχία γιατί με τα λάθη του ο πρόεδρος Αναστασιάδης επέτρεψε στην Τουρκία να υλοποιήσει την τακτική που είχε, να φέρει δηλαδή τα πράγματα σε ένα επίσημο αδιέξοδο στην παρουσία του γ.γ. του ΟΗΕ– προχωρεί ανενόχλητη στην υλοποίηση του πλάνου Β΄».
Εκείνο που είναι επιπλέον ανησυχητικό, όμως, συνέχισε, «είναι η αδράνεια και η αδιαφορία την οποία παρουσιάζει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνησή του» και πρόσθεσε πως «παραμένουν απαθείς, ενώ η Τουρκία προχωρά με γοργά βήματα στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους, και το κάνει πλέον ξεκάθαρο».
Ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμη πως δεν έχει δει κινήσεις από πλευράς του προέδρου Αναστασιάδη, «δεν μας έχει παρουσιάσει κανένα σχέδιο δράσης για το πώς θα ανατρέψει και δεν θα επιτρέψει την υλοποίηση του πλάνου Β΄ της Τουρκίας».
Επανέλαβε δε πως «όταν είσαι μικρή χώρα, θα πρέπει να εφαρμόζεις αποτελεσματικά αποτρεπτική πολιτική, γιατί όταν δημιουργηθούν νέα δεδομένα και νέα τετελεσμένα, το μέγεθος της χώρας δεν μας επιτρέπει να τα ανατρέψουμε».
Μαλάς: Η Κύπρος χρειάζεται αληθινή αλλαγή
Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σταύρος Μαλάς, δήλωσε ότι η Κύπρος χρειάζεται μια αληθινή αλλαγή και ανανέωση της πολιτικής ζωής, αξιοκρατία και σεβασμό στους θεσμούς.
Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας, που δεν θα βασίζεται μόνο στον τουρισμό, αλλά στην καινοτομία και την αξιοποίηση των νέων ανθρώπων, σημειώνοντας ότι σε αυτό τον τομέα πρέπει να ακολουθήσουμε, σε μεγάλο βαθμό, το μοντέλο του Ισραήλ.
Ανέφερε ακόμη ότι η υποψηφιότητά του είναι πραγματικά ανεξάρτητη και, πέρα από τη στήριξη του ΑΚΕΛ, που αναμένεται να επικυρωθεί επίσημα από τα αρμόδια όργανα του κόμματος, απευθύνεται σε ολόκληρη την κοινωνία, από την Αριστερά μέχρι την Κεντροδεξιά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας