Σε φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στα Σκόπια, με αμφότερες πλευρές να εκφράζουν τη βούλησή τους για συνεργασία και για δημιουργία συνθηκών που θα διευκολύνουν την επίλυση προβλημάτων. Ωστόσο, η συζήτηση όσον αφορά το ονοματολογικό, δεν εστίασε στην ουσία αλλά στη διαδικασία που θα μπορέσει να οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις.
Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ήταν ιδιαίτερα φιλικός απέναντι στον Έλληνα υπουργό. Μάλιστα, θυμήθηκε όταν προ μηνών, αμέσως μετά τα επεισόδια που προκλήθηκαν με την εισβολή στο κοινοβούλιο της χώρας, του είχε τηλεφωνήσει ο Νίκος Κοτζιάς για να του εκφράσει τη συμπαράστασή του. «Μόνο φίλοι κάνουν κάτι τέτοιο», φέρεται να είπε ο Ζ. Ζάεφ στον Ν. Κοτζιά.
Επίσης αμφότερες οι πλευρές εξέφρασαν ικανοποίηση για την πορεία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τα οποία έχουν αποδειχθεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για την προώθηση της συνεργασίας και την εμπέδωση εμπιστοσύνης. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, διατυπώθηκε η σταθερή η επιδίωξη της Ελλάδος για ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στις ευρωατλαντικές δομές.
Όπως αναφέρουν κύκλου του υπουργείου, «επιθυμούμε την πρόοδο προς την εκπλήρωση των ευρωατλαντικών της φιλοδοξιών αλλά υπό την προϋπόθεση εγκατάλειψης του αλυτρωτισμού, την επίλυση του ονοματολογικού και φυσικά την εκπλήρωση των προϋποθέσεων και προαπαιτούμενων που ισχύουν για όλες τις υποψήφιες χώρες».
Επίσης φέρεται να κατέστη για ακόμη φορά σαφές ότι Ελλάδα είναι πολύ καλός γείτονας, δεν έχει καμία βλέψη έναντι της βορείου γείτονος της, και είναι πρόθυμη να υποστηρίξει την προώθηση μεταρρυθμίσεων μέσω μεταφοράς τεχνογνωσίας και εμπειρίας, ως το παλαιότερο μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων. Συνολικά, πηγές του υπουργείου τόνισαν ότι «η σκοπιανή πλευρά επέδειξε διάθεση συνεργασίας και σεβασμού των ευαισθησιών μας».
Ενίσχυση και επέκταση των ΜΟΕ
Ανάλογο ήταν το κλίμα στην κατ' ιδίαν συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ, κατά την οποία δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, πραγματοποιήθηκε ένα επιπλέον σημαντικό βήμα στην ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, με στόχο την εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Παράλληλα τέθηκαν οι βάσεις της διαδικασίας πάνω στην οποία θα κινηθεί η περαιτέρω διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας.
Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ εξέφρασαν από κοινού την ισχυρή βούλησή τους για την ενίσχυση και επέκταση των ΜΟΕ, με τον Έλληνα υπουργό να μιλά «από καρδιάς», όπως τόνισε, εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά του για το γεγονός ότι η γειτονική χώρα εξήλθε από την πολιτική κρίση στην οποία είχε περιέλθει και επανήλθε η ομαλότητα.
«Χαίρομαι που δικαιώθηκε η πολιτική μας της μη επέμβασης στα εσωτερικά της χώρας σας... Η σταθερότητα σας τροφοδοτεί τη δική μας και η ανάπτυξή μας τροφοδοτεί τη δική σας... Η Ελλάδα αντιστάθηκε σε κάθε μορφής κυρώσεις εναντίον της ΠΓΔΜ. Το ζήτημα είναι να βάλουμε το χέρι στην καρδιά και να πούμε ότι θέλουμε να λυθούν τα προβλήματα», είπε ο Ν. Κοτζιάς.
Επίσης, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας μας στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της ΠΓΔΜ. Όπως τόνισε, ο δρόμος προς την Ε.Ε. απαιτεί να εγκαταλειφθεί ο αλυτρωτισμός, να αναπτυχθούν οι σχέσεις των δύο χωρών και να ξεπεραστούν τα προβλήματα του παρελθόντος καλλιεργώντας μια σχέση εμπιστοσύνης.
Από την πλευρά του ο κ. Ντιμιτρόφ εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την επίσκεψη του κ. Κοτζιά στα Σκόπια, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν περισσότερες συναντήσεις στο μέλλον. Παράλληλα, εξήρε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο πλαίσιο των ΜΟΕ, την εποικοδομητική συνάντηση και το ενδιαφέρον της κυβέρνησής του στην περαιτέρω επέκτασή τους.
«Σημαντικός ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια»
Σημειώνεται ότι χθες (Τετάρτη) ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, αναφέρθηκε εκτενώς στις σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό οι δύο χώρες να καθιερώσουν μία ανοιχτή σχέση και η Ελλάδα να αναγνωρίσει και να στηρίξει τη νέα συγκυρία στην ΠΓΔΜ.
Ο Ντιμιτρόφ επανέλαβε το μήνυμα ότι για την Ελλάδα είναι σημαντικό να πετύχει η ΠΓΔΜ, ώστε να έχει έναν σταθερό γείτονα που ευημερεί. «Η Ελλάδα είναι παλαιότερη δημοκρατία από τη δική μας, είναι μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και έχει πολύ σημαντική γεωστρατηγική θέση στην περιοχή. Νομίζω ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση και την προώθηση όλης της περιοχής των Βαλκανίων. Σημαντικό είναι και για την Ελλάδα να αναγνωρίσει τη νέα συγκυρία στη "Μακεδονία" και να την στηρίξει», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο «MIA».
Όσο για τα ΜΟΕ, ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ δήλωσε: «Η εμπιστοσύνη είναι το πρώτο βήμα προς την εμπέδωση της φιλίας και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό. Έχουμε τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από 15 εκπρόσωπους, οι οποίοι επιστρέφουν σήμερα από την Αθήνα. Στόχος είναι να διευρυνθούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε περισσότερους τομείς, να καταστούν πιο ρεαλιστικά και να εφαρμοστούν».
Από την πλευρά του, το πρακτορείο ειδήσεων «META» ανέφερε ότι ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, σχετικά με το θέμα του ονόματος, σημείωσε ότι «πρέπει να καθοριστεί τι είναι το πιο σημαντικό για την Ελλάδα σε αυτό το ζήτημα, να εξηγήσουμε τι είναι το πιο σημαντικό για την "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Είναι σαφές ότι και από τυπική και από ουσιαστική άποψη η διαδικασία τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ...».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας