Η ανάσταση της διαδικασίας για το Κυπριακό που έληξε στο Κραν Μοντάνα δεν μπορεί να γίνει από τα Ηνωμένα Έθνη αλλά μέσω μιας συμφωνίας των δυο πλευρών, και εάν αυτές συμφωνήσουν, τότε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών είναι εκεί, δήλωσε ο Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη.
«Αυτό που έμεινε από αυτή τη φάση», πρόσθεσε, «είναι μια καλύτερη κατανόηση για το πού μπορεί να βρεθεί μια συμφωνία, αν ποτέ υπάρξει μια νέα προσπάθεια, και εάν κάποιος προσπαθήσει ξανά», όπως ανέφερε.
Ερωτηθείς αν τα ΗΕ πιστεύουν πως η διαδικασία που έληξε στο Κραν Μοντάνα είναι νεκρή ή μπορεί να επεκταθεί, ο κ. Εϊντε είπε πως η διαδικασία που οδήγησε στο Κραν Μοντάνα έληξε στο Κραν Μοντάνα, δηλαδή η διεθνής διάσκεψη, όπως είπε και ο ΓΓ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να αναστηθεί.
«Αυτό που λέει και νομίζω ότι και οι ηγέτες συμφωνούν, (αν και) δεν μιλώ εκ μέρους τους, αλλά κατά την αίσθηση μου αυτό αποτελεί μια συναντίληψη, είναι πως δεν μπορεί να αναστηθεί από τα ΗΕ. Η ανάσταση θα πρέπει να γίνει από εδώ και σε αρμονία και μέσω συμφωνίας των πλευρών και εάν συμφωνήσουν ο γ.γ. είναι εκεί», επεσήμανε.
«Δεν πετύχαμε να λύσουμε το πρόβλημα»
Ο κ. Έιντε επεσήμανε πως αυτή ήταν η τελευταία του συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό αυτή τη μορφή. «Είχαμε μια καλή, φιλική συζήτηση για την κοινή μας εμπειρία σε αυτή τη διαδικασία», ανέφερε. Είπε πως έχει ανάμεικτα αισθήματα για το γεγονός ότι φεύγει από την Κύπρο.
«Νομίζω ότι πετύχαμε πολλά σε αυτή τη διαδικασία και νομίζω ότι ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί, με τη βοήθειά μας και με όλη τη διεθνή υποστήριξη και την υποστήριξη από τον κόσμο εδώ στην Κύπρο, κατάφεραν να προχωρήσει αυτή η διαδικασία πιο πολύ από οποιουσδήποτε δυο ηγέτες πριν από αυτούς. Αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορούμε να κρύψουμε το γεγονός ότι δεν πετύχαμε να λύσουμε το πρόβλημα», ανέφερε, προσθέτοντας πως «θα ήταν καλύτερα να έφευγε μετά που θα βοηθούσε τους ηγέτες να πετύχουν μια διευθέτηση που να μπορεί να εφαρμοστεί».
Έκανε λόγο για μεγάλα και περίπλοκα ζητήματα, σημειώνοντας πως αυτό που έμεινε από αυτή τη φάση είναι μια καλύτερη κατανόηση για το πού μπορεί να βρεθεί μια συμφωνία, «αν ποτέ θα υπάρξει μια νέα προσπάθεια, και εάν κάποιος προσπαθήσει ξανά».
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Δημοκρατίας Μιχάλης Σοφοκλέους και το μέλος του διπλωματικού γραφείου του προέδρου της Δημοκρατίας Παντελής Παντελίδης.
Από πλευράς ΗΕ συμμετέχουν επίσης η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και άλλα μέλη της ομάδας του κ. Έιντε. Στις 11 ο κ. Έιντε συναντήθηκε με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ενώ στις 7.30 απόψε θα πραγματοποιηθεί στο Λήδρα Πάλας αποχαιρετιστήρια δεξίωση, στην οποία έχουν προσκληθεί, μεταξύ άλλων, και ανακοίνωσαν πως θα παραστούν ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί.
Ο Νορβηγός διπλωμάτης αναμένεται να αποχωρήσει προσεχώς από τη θέση του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, αφού θα κατέλθει ως υποψήφιος στις εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα του το Σεπτέμβριο.Τα Ην. Εθνη θα αποτυπώσουν την πραγματικότητα.
Ο πρόεδρος της Κύπρου θεωρεί ότι ο Εσπεν Μπαρθ Εϊντε και τα ΗΕ θα αποτυπώσουν την πραγματικότητα και το τί έγινε στο Κραν Μοντάνα στην έκθεση που θα γίνει, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, μετά τη συνάντηση του με τον κ. Εϊντε.
Κληθείς να πει αν στην περίπτωση που δεν γίνει αυτό θα δοθούν τα πρακτικά του δείπνου στο Κραν Μοντάνα στη δημοσιότητα για να αποδείξει ο πρόεδρος τη θέση της ε/κ πλευράς, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «αυτό το θέμα έχει τελειώσει, έχει λυθεί με τις δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας». Τέλος, ανέφερε πως στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προοπτικές για το μέλλον και ο πρόεδρος ευχαρίστησε τον κ. Έιντε για όλες τις προσπάθειες που κατέβαλε όλο αυτό το διάστημα για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας