Οποιαδήποτε λύση στο κυπριακό πρόβλημα θα πρέπει να είναι μια ευρωπαϊκή λύση, διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει τις καλύτερες προοπτικές για μια διαρκή ειρήνη και ευημερία για τις δύο κοινότητες και την Κύπρο, αλλά και για τη σταθερότητα στην περιοχή, τονίζει σε επιστολή του προς τον Νίκο Αναστασιάδη, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυπριακής προεδρίας, σε επιστολή που απέστειλε χθες προς τον πρόεδρο της Κύπρου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η Ε.Ε. παρέχει ένα ισχυρό πλαίσιο μέσα στο οποίο οι ιστορικοί δεσμοί των δύο κοινοτήτων θα πρέπει να εδραιωθούν περαιτέρω.
»Οποιαδήποτε λύση στο κυπριακό πρόβλημα θα πρέπει να είναι μια ευρωπαϊκή λύση, διότι η Ε.Ε. προσφέρει τις καλύτερες προοπτικές για μια διαρκή ειρήνη και ευημερία για τις δύο κοινότητες και τη χώρα, αλλά και για σταθερότητα στην περιοχή».
Ο κ. Γούνκερ τονίζει ακόμη ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σύνολό της «θα σταθούμε στο πλευρό σας σε αυτή τη διαδικασία», διαβεβαιώνοντας «για την αδιάλειπτη στήριξη της Επιτροπής στη συνέχιση των συνομιλιών».
Πρόβα για άνοιγμα της Αμμοχώστου
Πρόβα για το άνοιγμα της κλειστής πόλης των Βαρωσίων αποτελεί η απόφαση για επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους σύμφωνα με την εφημερίδα Μιλιέτ, η οποία κάνει λόγο για «βήματα έκπληξη». Πηγές της τουρκικής εφημερίδας αναφέρουν ότι ξεκίνησε η πρωτοβουλία για άνοιγμα μονομερώς της κλειστής πόλης των Βαρωσίων (περίκλειστη Αμμόχωστος).
Οι ελληνοκύπριοι που ζούσαν στην πόλη πριν το 1974 θα μπορούν να επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, αναφέρει, και προσθέτει ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων συζητήθηκε με Αμερικανούς αξιωματούχους και πως τους είπαν πως στην περίπτωση που αποτελέσει ένα βήμα προς τη λύση τότε θα το στηρίξουν.
Σύμφωνα με τη Μιλιέτ, θα είναι μια κίνηση παρόμοια με εκείνη του ανοίγματος μονομερώς των οδοφραγμάτων το 2003. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το θέμα είχε συζητηθεί στην Άγκυρα και το 2012. Ο τότε Τ/Κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου είχε ετοιμάσει πακέτο για άνοιγμα της κλειστής πόλης των Βαρωσίων αλλά επειδή ξέσπασε η κρίση της Συρίας δεν υλοποιήθηκε.
Η πρόταση συζητήθηκε και στη επίσκεψη του Τούρκου ΥΠ.ΕΞ., Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στα κατεχόμενα, η Άγκυρα αντέδρασε θετικά στην πρόταση των τουρκοκύπριων και δόθηκαν οδηγίες να ξεκινήσουν εργασίες. Εκτιμάται ακόμη πως για να επανέλθει στην παλιά της κατάσταση η πόλη χρειάζεται να ξοδευτούν περίπου 5 δις δολάρια. Η διαδικασία επιστροφής μπορεί να κρατήσει και πέντε χρόνια, αναφέρεται.
Σύμφωνα με την εφημερίδα το πρώτο βήμα αφορά την επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους. Ανώτατη πηγή είπε στην Μιλιέτ ότι «το άνοιγμα των χωριών αυτών είναι το πρώτο βήμα. Θα δούμε τί θα αντιμετωπίσουμε με τη διαδικασία επιστροφής στα χωριά και θα έχουμε εμπειρία. Το άνοιγμα των τριών χωριών θα είναι προετοιμασία για το άνοιγμα των Βαρωσίων, θα είναι πρόβα. Μετά θα έρθει η σειρά των Βαρωσίων», είπε. Η εφημερίδα αναφέρει ότι εκτιμάται πως στα τρία Μαρωνιτικά χωριά θα επιστρέψουν 500 άτομα.
Τι λέει πρώην εκπρόσωπος Μαρωνιτών
Ως Κύπριοι, οι Μαρωνίτες προσδοκούσαν την επίτευξη μιας συμφωνημένης λύσης, η οποία θα επιτρέπει την επιστροφή σε όλους τους πρόσφυγες, δήλωσε στο ΡΙΚ ο τέως αντιπρόσωπος της μαρωνιτικής κοινότητας στη Βουλή Αντώνης Χατζηρούσος. Εκφράζοντας προσωπική άποψη, είπε ότι στο τέλος της ημέρας στην καταπληκτική πλειοψηφία τους οι Μαρωνίτες θα λάβουν υπόψη τις αποφάσεις της κυβέρνησης.
Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να εξεταστεί από κοινού με την Κυπριακή Δημοκρατία η οικονομική και πολιτική πτυχή στο θέμα της επιστροφής των Μαρωνιτών.
Πέρα από τον Κορμακίτη, είπε, στον οποίο κατοικούν 200 άτομα και τα Καρπάσια στα οποία διαβιούν 18 άτομα, στον Ασώματο και την Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας δεν μπορεί να επιστρέψει κανένας Μαρωνίτης αφού τα χωριά αποτελούν στρατιωτικές ζώνες ενώ η πλειονότητα των σπιτιών έχουν κατεδαφιστεί.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας