Σχεδόν το ήμισυ των 2,2 δισεκατομμυρίων παιδιών παγκοσμίως έχει βρεθεί εκτεθειμένο απέναντι -σε καύσωνες, πλημμύρες, κυκλώνες, μόλυνση του αέρα και ξηρασία- στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης του περιβάλλοντος, σύμφωνα με έκθεση της Unicef.
Ωστόσο, 1 δισεκατομμύριο παιδιά διαμένουν σε 33 χώρες, που αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα τρία ή τέσσερα τέτοια φαινόμενα. Ανάμεσά τους η Ινδία, η Νιγηρία, οι Φιλιππίνες και μεγάλο μέρος της υποσαχάριας Αφρικής.
Η έκθεση αυτή είναι η πρώτη που συνδυάζει χάρτες υψηλής ανάλυσης των συνεπειών της κλιματικής και περιβαλλοντικής κρίσης, καθώς και των αντίξοων συνθηκών με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπα τα παιδιά, όπως η φτώχεια, η πρόσβαση στο καθαρό νερό, στην υγειονομική περίθαλψη και στην εκπαίδευση.
Η δημοσίευσή της πραγματοποιήθηκε στην τρίτη επέτειο της πρώτης σχολικής απεργίας της Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία έδωσε το έναυσμα να ξεσπάσει ένα παγκόσμιο κίνημα. Η παγκόσμια απεργία για την κλιματική αλλαγή προγραμματίζεται φέτος στις 24 Σεπτεμβρίου, λόγω της παύσης των διαδηλώσεων εν μέσω πανδημίας.
Η Ενριέττα Φόρ, εκτελεστική διευθύντρια της Unicef, δήλωσε:«Για πρώτη φορά δίνεται μια ολοκληρωμένη εικόνα του τόπου και του τρόπου με τους οποίους τα παιδιά κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή και αυτή η εικόνα φαντάζει τρομακτική. Η ζωή κάθε παιδιού πρόκειται να επηρεαστεί».
«Συγκριτικά με τους ενήλικες, τα παιδιά έχουν ανάγκη περισσότερο νερό και φαγητό και είναι λιγότερο ικανά να επιβιώσουν μέσα σε συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων», πρόσθεσε.
Η έκθεση ζητά τη συμπερίληψη των νέων σε όλες τις διαπραγματεύσεις και τις αποφάσεις για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένης της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ Cop2626 στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο.
«Οι αποφάσεις θα καθορίσουν το μέλλον τους. Τα παιδιά και οι νέοι πρέπει να αναγνωριστούν ως οι νόμιμοι κληρονόμοι αυτού του πλανήτη που όλοι μοιραζόμαστε» δήλωσε η Φορ.
Η έκθεση της Unicef ανέφερε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης ήταν «βαθιά άνισες» και πολύ πιθανό να επιδεινωθούν. Ο Γκουάιδερ Ρις είπε: "Οι 10 πρώτες χώρες που βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο ευθύνονται μόνο για το 0,5% των παγκόσμιων εκπομπών".
Σύμφωνα με την έκθεση 920 εκατ. παιδιά είναι εκτεθειμένα στην έλλειψη νερού, 820 εκατ. σε καύσωνες και 600 εκατ. σε μεταδιδόμενες ασθένειες όπως ελονοσία και δάγκειο πυρετό, που είναι πιθανό να επιδεινωθούν λόγω της διασποράς τους, μέσω κουνουπιών και παθογόνων παραγόντων.
«Μπορούμε ακόμα να δράσουμε. Βελτιώνοντας την πρόσβαση των παιδιών αυτών σε είδη πρώτης ανάγκης, αυξάνουμε τις πιθανότητες να αντεπεξέλθουν στους κλιματικούς κινδύνους. Η Unicef πιέζει κυβερνήσεις και επιχειρήσεις για να εισακουστούν τα αιτήματά της, ενώ επιταχύνουν τις διαδικασίες για τη δραματική μείωση των εκπομπών αερίου, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου», δήλωσε η Φορ.
Πηγή:The Guardian
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας