Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Με γιγάντιες κατασκευές ύψους 300 μέτρων θα επιχειρήσουν οι βιομηχανίες υπεράκτιας αιολικής ενέργειας να παραμείνουν κερδοφόρες, καθώς τα ευρωπαϊκά κράτη καταργούν τις επιδοτήσεις

Ανεμογεννήτριες-ουρανοξύστες!

Μπορεί μέχρι σήμερα να μιλάμε για «φαραωνικές» ανεμογεννήτριες θέλοντας να προσδιορίσουμε το υπερβολικό ύψος αυτών που φτάνουν έως και τα 150 μέτρα, ωστόσο αυτή τη στιγμή το μεγάλο στοίχημα της βιομηχανίας αιολικής ενέργειας είναι η κατασκευή ανεμογεννητριών ψηλότερων από ουρανοξύστες.

Η μεταπήδηση σε μια νέα γενιά κολοσσιαίων υπεράκτιων ανεμογεννητριών, που θα ξεπερνούν σε ύψος πολλούς ουρανοξύστες, συντελείται καθώς η βιομηχανία των αιολικών επιδιώκει να παραμείνει κερδοφόρα, αφού οι ευρωπαϊκές χώρες καταργούν τις επιδοτήσεις που έχουν καθορίσει την ανάπτυξη αυτής της, κατά τα λοιπά, «πράσινης βιομηχανίας» από τη δεκαετία του 1990.

Οι τρεις βασικές εταιρείες στον κόσμο στον κλάδο της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, η DONG Energy, η EnBW και η Vattenfall, δήλωσαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι ενδιαφέρονται για την κατασκευή μεγα-ανεμογεννητριών ώστε να βοηθήσουν στην προσαρμογή τους στην επικείμενη πραγματικότητα με τις φθίνουσες κυβερνητικές επιδοτήσεις.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές ανεμογεννητριών και μηχανικούς που μίλησαν στο Reuters, τουλάχιστον μία εταιρεία, η Siemens Gamesa, θα έχει κατασκευάσει μια πρωτότυπη μεγα-ανεμογεννήτρια μέχρι το επόμενο έτος και τα πρώτα υπεράκτια αιολικά με αυτό το μοντέλο θα μπορούσαν να λειτουργήσουν κατά το πρώτο ήμισυ της επόμενης δεκαετίας.

Αυτά τα ογκώδη μηχανήματα θα έχουν ύψος 300 μέτρα -σχεδόν τόσο ψηλά όσο το Σαρντ του Λονδίνου, το ψηλότερο κτίριο της Δυτικής Ευρώπης- και άνοιγμα πτερυγίων μήκους 200 μέτρων, περίπου 50 μέτρα μακρύτερα από αυτά των ισχυρότερων ανεμογεννητριών που λειτουργούν σήμερα.

Κρίσιμη καμπή

EPA / STEFAN SAUER
Ο κλάδος της αιολικής ενέργειας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, καθώς οι επιδοτήσεις που τον στήριξαν από την έναρξή του στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και εξακολούθησαν να στηρίζουν το επιχειρησιακό του μοντέλο εξαφανίζονται, αφού οι πολιτικοί επιβάλλουν μια μακρόπνοη ώθηση, έτσι ώστε αυτή η βιομηχανία να καταστεί περισσότερο βιώσιμη εμπορικά και ικανή να ανταγωνιστεί άλλες πηγές ενέργειας.

Οι χώρες που αποτελούν το κέντρο της ευρωπαϊκής αιολικής βιομηχανίας ανοιχτής θάλασσας, η Δανία, η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες και η Βρετανία, προσπαθούν να σταματήσουν σταδιακά τις επιδοτήσεις κατά την επόμενη δεκαετία. Αυτό θα θέσει τέλος σε μια σημαντική πηγή εσόδων για τη βιομηχανία των αιολικών.

Σε προσφορές που ολοκληρώθηκαν μόλις το 2014, οι επιχορηγήσεις αντιπροσώπευαν περίπου το ήμισυ του κέρδους των ευρωπαϊκών αιολικών έργων.

Μάλιστα, οι εταιρείες DONG και EnBW υπέβαλαν προσφορές τον Απρίλιο χωρίς επιδοτήσεις για ένα γερμανικό πρότζεκτ που έχει προγραμματιστεί για το 2024. Αυτός ο διαγωνισμός αποτέλεσε ορόσημο για τον κλάδο των αιολικών, καθώς ήταν ο πρώτος με προσφορές μηδενικής επιδότησης.

Η απάντηση, σύμφωνα με τις εταιρείες, είναι οι μεγα-ανεμογεννήτριες, οι οποίες θα σαρώνουν μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή και θα αξιοποιούν περισσότερο αέρα, μειώνοντας το κόστος ανά μεγαβάτ (MW).

Θα παράγουν από 10 έως 15 MW επιτυγχάνοντας ένα σημαντικό άλμα σε σχέση με τις μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες που λειτουργούν σήμερα από τη MHI Vestas, οι οποίες έχουν ύψος 195 μέτρα και παράγουν 8 MW.

Ωστόσο, η κατασκευή και η λειτουργία κολοσσιαίων υπεράκτιων ανεμογεννητριών δεν αποτελεί ένα στοίχημα που θεωρείται βέβαιο ότι θα κερδηθεί από τις εταιρείες των αιολικών.

Υπάρχουν προκλήσεις στο τεχνικό μέτωπο για τη δημιουργία εξαιρετικά ψηλών πύργων και ελαφρών, λεπτών πτερυγίων που θα μπορούν να αντισταθούν στην ένταση των θυελλωδών ανέμων.

Από οικονομική άποψη υπάρχουν επίσης αμφιβολίες μεταξύ ορισμένων εμπειρογνωμόνων της βιομηχανίας σχετικά με το κατά πόσον τα έργα αιολικής ενέργειας με μηδενική επιχορήγηση μπορούν να φέρουν κέρδος, ακόμη και με την αυξημένη αποτελεσματικότητα που παρέχεται από τις κολοσσιαίες ανεμογεννήτριες.

Οπως υποστηρίζουν, πρέπει να γίνει μεγαλύτερη εξοικονόμηση από τη βιομηχανία αιολικών, αφού με τις τρέχουσες προβλέψεις για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να μειώσουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες τους κατά περίπου 60%.

Αλλά και οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να αυξηθούν σημαντικά για να επιφέρουν κερδοφορία.

Μονόδρομος

Ενας σύμβουλος αιολικής ενέργειας στην εταιρεία MAKE δήλωσε ότι υπάρχουν οικονομικοί και τεχνικοί κίνδυνοι που συνδέονται με τις μεγα-ανεμογεννήτριες, αλλά ότι η βιομηχανία των αιολικών δεν έχει άλλη επιλογή από το να επενδύσει σε μια τεχνολογία που απαιτεί τη βιωσιμότητα των έργων με μηδενικές επιδοτήσεις. «Χωρίς σημαντική αύξηση του μεγέθους των ανεμογεννητριών, δεν θα είναι δυνατόν να διασφαλίσουμε μια λογική απόδοση», πρόσθεσε.

Και το μέγεθος φαίνεται ότι αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα αποτελεσματικότητας, καθώς τα μεγαλύτερα πτερύγια σημαίνουν λιγότερες ανεμογεννήτριες και θεμέλια.

Με τις προβλέψεις να θέλουν τις εγκαταστάσεις αυτών των νέων αιολικών πάρκων να πραγματοποιούνται κατά το πρώτο μισό της επόμενης δεκαετίας, η βιομηχανία των αιολικών εξακολουθεί να ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών της, ωθώντας τον στην πράξη σε δυσθεώρητα ύψη.

Ετσι, προκειμένου να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα και τα κέρδη της δεν περιορίζεται μόνο στην κατάκτηση των βουνοκορφών με την εγκατάσταση φαραωνικών ανεμογεννητριών, αλλά προχωρά και στην εγκατάσταση κολοσσιαίων στη θάλασσα.

Καταφέρνοντας, ίσως, έτσι να εκμηδενίσει τις αντιδράσεις και αντιστάσεις που συναντά στη στεριά, όπου τα αιολικά πάρκα περικυκλώνουν ολόκληρους οικισμούς και χωριά, τους ίδιους τους κατοίκους, δηλαδή, που βιώνουν τις επιπτώσεις της εγκατάστασης, της ύπαρξης και της λειτουργίας τους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ανεμογεννήτριες-ουρανοξύστες!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας