Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
| AP Photo / Wong Maye-E

Ηττοπάθεια και απαξίωση στον δρόμο του αφοπλισμού

Oι πυρηνικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Γαλλίας, ήταν ανάμεσα στις περίπου 40 χώρες που μποϊκόταραν την πρώτη διάσκεψη του ΟΗΕ (27-31 Μαΐου) σε περισσότερα από 20 χρόνια για τη δρομολόγηση μιας παγκόσμιας συνθήκης για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων. Στο πλευρό τους βρέθηκε και η Ελλάδα που απείχε από τις συνομιλίες.

Εντούτοις, περισσότερες από 110 άλλες χώρες συμμετείχαν στη διάσκεψη, αλλά καμιά από αυτές δεν ανήκε στην ομάδα των χωρών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα.

«Δεν υπάρχει τίποτα που να θέλω περισσότερο για την οικογένειά μου από έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα», δήλωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι έξω από τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και ενώ είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις.

«Αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι η Βόρεια Κορέα θα απαγορεύσει τα πυρηνικά όπλα;»

«Σε αυτήν την ημέρα και ώρα δεν μπορώ να πω ειλικρινά ότι μπορούμε να προστατεύσουμε τους λαούς μας, επιτρέποντας σε κακούς παράγοντες να τα έχουν και εμείς, που προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια, να μην τα έχουμε», συμπλήρωσε η ίδια.

Η Χέιλι μίλησε εκ μέρους μιας ομάδας περίπου 20 πρεσβευτών κρατών που δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανομένων της Νότιας Κορέας, της Τουρκίας και αρκετών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Η Ρωσία και η Κίνα, η Ινδία και το Πακιστάν μποϊκόταραν επίσης τις συνομιλίες.

Οι χώρες που αντιδρούν δήλωσαν ότι δεσμεύονται ήδη από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή το 1970.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 2016 πάνω από 15.000 πυρηνικές κεφαλές παρέμεναν στο παγκόσμιο οπλοστάσιο.

Οι συνομιλίες για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων καθοδηγούνται από την Αυστρία, τη Βραζιλία, την Ιρλανδία, το Μεξικό, τη Νότια Αφρική και τη Σουηδία και υποστηρίζονται από εκατοντάδες μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Ο Κιμ Γον Σου, αναπληρωτής γενικός γραμματέας, ύπατος εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για θέματα Αφοπλισμού, δήλωσε ότι η δημιουργία ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα είναι μια κοινή υποχρέωση όλων των μελών του Οργανισμού, τόσο των πυρηνικοκατόχων όσο και των μη.

Μιλώντας για λογαριασμό του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε την ελπίδα ότι μια νομικά δεσμευτική πράξη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων θα ενισχύσει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών και θα ωθήσει τον κόσμο πιο κοντά στην πλήρη εξάλειψη των πυρηνικών όπλων.

Ωστόσο, ο Κιμ αναγνώρισε ότι «η ηττοπάθεια και η απαξίωση» τώρα διαπερνούν τις διεθνείς συζητήσεις για τον αφοπλισμό και προειδοποίησε ότι το ευρύ κοινό φαίνεται να χάνει το ενδιαφέρον του για το θέμα.

Πράγματι, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς αυτές τις ημέρες την κάθοδο ενός εκατομμυρίου ανθρώπων στους δρόμους για την ενίσχυση του πυρηνικού αφοπλισμού, όπως συνέβη στη δεκαετία του 1980, είπε.

«Πρέπει να βρούμε έναν νέο τρόπο που θα εμπνεύσει και θα κινητοποιήσει το κοινό για τη στήριξη του πυρηνικού αφοπλισμού, με τον ίδιο τρόπο που έχει ενεργοποιηθεί για να ανταποκριθεί στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, μια υπαρξιακή απειλή που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα», δήλωσε ο Κιμ.

Αλλο απαγόρευση, άλλο εξάλειψη

«Η κατοχή πυρηνικών όπλων, η οποία συνδέεται με την απειλή της χρήσης τους, είναι ριζικά ασυμβίβαστη με την κοινή προσδοκία της ανθρωπότητας για την ειρήνη και την ασφάλεια», επισήμανε.

«Οι υποστηρικτές ενός νομικά δεσμευτικού μέσου για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων θεωρούν ότι θα ήταν ένα προσωρινό ή ένα μερικό βήμα προς τον πυρηνικό αφοπλισμό, διότι δεν θα περιλαμβάνει μέτρα για την εξάλειψη - θέματα τα οποία θα πρέπει να αφήσουν για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΗΕ.

«Μάλλον, θα πρέπει να αποσκοπεί να συμβάλει στον προοδευτικό στιγματισμό των πυρηνικών όπλων».

Οι συνομιλίες για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων θα συνεχιστούν σε συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η αποχή της από τις συνομιλίες θεωρείται φυσικό επακόλουθο της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης, που επέλεξε να συνταχθεί στον ΟΗΕ με τη μειοψηφία των πυρηνικοκατόχων χωρών, δίνοντας τρεις φορές αρνητική ψήφο στην έναρξη των συνομιλιών.

Και μάλιστα παρότι το κυβερνών κόμμα είχε ταχθεί ξεκάθαρα κατά των πυρηνικών όπλων, ακόμη και διά στόματος του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με την επίσημη απάντηση που δόθηκε από τον Κωνσταντίνου Κοδέλλα, πρώτο γραμματέα της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη, σε σχετικό ερώτημα της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής, «η Ελλάδα δεν θα συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις επειδή πιστεύει ότι υπάρχουν άλλες συμφωνίες που επιτρέπουν τον πυρηνικό αφοπλισμό».

«Επειδή οι ισχύουσες συμφωνίες προφανώς δεν απέδωσαν και ο μόνος τρόπος για την εξάλειψη των πυρηνικών είναι να ισχύσει η απαγόρευση για όλους, είναι πολύ ανησυχητικό να βλέπουμε ότι η χώρα μας δεν είναι πλέον διατεθειμένη να εφαρμόσει το άρθρο VI της ισχύουσας Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών (την οποία υπέγραψε), σύμφωνα με το οποίο “είναι υποχρεωμένη να στηρίζει κάθε διαδικασία που γίνεται με καλή πίστη για τον πυρηνικό αφοπλισμό” και τώρα μποϊκοτάρει τη διαδικασία στον ΟΗΕ», δήλωσε η Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ηττοπάθεια και απαξίωση στον δρόμο του αφοπλισμού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας