Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Εκθεση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, όπου εμφανίζεται παραλία του Σχινιά όπως είναι σήμερα (αριστερά) και όπως πρέπει να γίνει κατόπιν της κατεδάφισης αυθαιρέτων (δεξιά)

Καμία ανάπτυξη χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον

Η ανάπτυξη θα έρθει μόνο μέσα από την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος, τόνισαν εκπρόσωποι της διοίκησης, της αυτοδιοίκησης, των οικολογικών φορέων και επιστήμονες στην ημερίδα για τον Μαραθώνα, που οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ).

Ηταν η έμμεση απάντηση στα μεγαλεπήβολα σχέδια της δημοτικής αρχής («Εφ.Συν.», 12/4/2016) για τη δημιουργία... οικολογικού «Λας Βέγκας», με καζίνο, τελεφερίκ και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις, που θα καταλάμβαναν έως και το 23% του προστατευόμενου εθνικού πάρκου Σχινιά!

Το παραθαλάσσιο άλσος, με τις χαρακτηριστικές κουκουναριές, η χερσόνησος της Κυνοσούρας με θάμνους και ορχιδέες, ο αμμώδης βυθός με τα υποθαλάσσια λιβάδια ποσειδωνίας, ο υγρότοπος που αποτελεί καταφύγιο για περισσότερα από 240 είδη πτηνών και η ιστορική Μακαρία πηγή είναι μόνο μερικά από τα πολύτιμα στοιχεία του σημαντικότερου βιότοπου της Αττικής.

Η συστηματική όμως εγκατάλειψη της περιοχής δημιουργεί το έδαφος για να ακούγονται φαραωνικές προτάσεις, που ουσιαστικά υποβαθμίζουν μια περιοχή με μεγάλη ιστορική αξία και πολλές παραγωγικές δυνατότητες.

Δεκαέξι χρόνια από την έγκρισή του, το προεδρικό διάταγμα προστασίας έχει μείνει στα χαρτιά και ο φορέας διαχείρισης έχει αφεθεί χωρίς προσωπικό και πόρους. Υποδομές που έγιναν με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν αχρηστευθεί.

Χαρακτηριστική και όχι μοναδική περίπτωση είναι το σύστημα πυρόσβεσης που είχε τοποθετηθεί για την προστασία του μοναδικού παράκτιου πευκοδάσους. Αποδείχθηκε ότι οι κρουνοί έχουν αχρηστευθεί και δεν μπορούν να αποκατασταθούν!

Παραμένουν στη θέση τους αρκετά από τα ταβερνάκια που λειτουργούν από δεκαετίες -χωρίς άδεια- μέσα σε χώρο του συνεταιρισμού Δικαστικών και θα έπρεπε να έχουν απομακρυνθεί.

Τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης αποδεικνύονται ανεπαρκείς όταν έρχονται οι μπουλντόζες της αποκεντρωμένης διοίκησης για να τις υλοποιήσουν.

Τους καλοκαιρινούς μήνες τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται, καθώς σε καθημερινή βάση μέσα στις αμμοθίνες παρκάρουν πάνω από 2.000 οχήματα.

Στις μόνιμες απειλές του οικοσυστήματος περιλαμβάνονται οι αμμοληψίες, η λαθροαλιεία και η ανεξέλεγκτη απόρριψη μπάζων, όπως περιέγραψε ο Χάρης Καμπουρίδης, πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του εθνικού πάρκου Σχινιά.

Τις δυσκολίες στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας περιέγραψε η Καλλιόπη Καρδαμίτση, γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Αποκάλυψε ότι η διαδικασία κατεδάφισης των αυθαιρέτων στην περιοχή του Σχινιά ξεκίνησε από το δασαρχείο Καπανδριτίου το 1999 και τα πρώτα τρία κτίσματα γκρεμίστηκαν τον Δεκέμβριο του 2015!

Οι κοινές θέσεις

Κοινή ήταν η θέση των φορέων που συμμετείχαν στην ημερίδα και του δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, να συντονίσουν τη δράση τους για να ξεκινήσουν οι σωστικές παρεμβάσεις που εισηγήθηκε η αντιπρόεδρος της ΕΛΛΕΤ Λυδία Καρρά.

Το πρώτο βήμα είναι η απαγόρευση εισόδου των οχημάτων στο πάρκο σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του χώρου στάθμευσης που έχει δημιουργηθεί δίπλα στο κωπηλατοδρόμιο, τη δρομολόγηση λεωφορείου και την ενίσχυση εναλλακτικών λύσεων, όπως τρενάκι ή ποδήλατο. Να ασφαλτοστρωθεί από την περιφέρεια ο χωματόδρομος, μήκους ενός χλμ., που οδηγεί στον συνεταιρισμό των Δικαστών, ώστε να σταματήσει η διέλευση οχημάτων από τον βιότοπο.

Ο Μαραθώνας, μαζί με την Ακρόπολη και την Ολυμπία, κάνουν γνωστό το όνομα της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο, συμφώνησαν οι ομιλητές και αναφέρθηκαν στον Μαραθώνιο δρόμο, που αποτελεί σύμβολο για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Αυτό μπορεί να γίνει αφετηρία για την εκπόνηση ενός σχεδίου ήπιας ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην ιστορία και τα άλλα πλεονεκτήματα της περιοχής τα οποία σήμερα μένουν αναξιοποίητα.

Να προχωρήσουν οι αποκαταστάσεις σημαντικών μνημείων του Μαραθώνα και να ανοίξει η σπηλιά του Πάνα.

Να αξιοποιηθεί το οινοποιείο Σκουζέ, το πρώτο που λειτούργησε στην Ελλάδα, που μπορεί να διαμορφωθεί σε μουσείο της Μάχης και της Δημοκρατίας.

Χρειάζεται ακόμα να στηριχθεί η γεωργική παραγωγή, με έμφαση στις βιολογικές καλλιέργειες και εξασφάλιση υδατικών πόρων, με εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα με νερό της λίμνης του Μαραθώνα.

Δεν είναι ουτοπικά σχέδια, όπως απέδειξε με στοιχεία ο αρχιτέκτων τοπίου Θωμάς Δοξιάδης. Επικαλέστηκε την περίπτωση του πεδίου της ιστορικής μάχης του Βατερλό στο Βέλγιο.

Πρόκειται για 9.860 στρέμματα που έχουν τεθεί από το 1914 σε καθεστώς προστασίας από την Ομοσπονδία της Βαλονίας, περιλαμβάνονται στους καταλόγους της UNESCO και στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την επέτειο της μάχης δέχονταν 50.000 επισκέπτες την ημέρα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Καμία ανάπτυξη χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας