Πρόστιμο, αλλά μικρότερο από αυτό που προέβλεπε η εισαγγελική εισήγηση, επέβαλε χθες στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω της μακροχρόνιας καθυστέρησης της χώρας να εφαρμόσει προγράμματα κατάργησης των χωματερών. Το κατ’ αποκοπήν πρόστιμο, που ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ, έναντι 22 εκατ. της αρχικής πρότασης, είναι δεδομένο και θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του 2015.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να μειωθεί ή και να μηδενιστεί με διάφορα τρικ το δεύτερο και πιο τσουχτερό πρόστιμο, που ανέρχεται στα 14,52 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο. Επιβάλλεται για τις 293 ενεργές χωματερές που είχαν καταγραφεί τον περασμένο Μάιο και θα καταβάλλεται για όσο διάστημα συνεχίζουν να λειτουργούν.
Η απόφαση του δικαστηρίου προβλέπει απομείωση του προστίμου κατά 40.000 ευρώ για κάθε χωματερή που έπαψε να λειτουργεί και κατά 80.000 ευρώ για όσες έκλεισαν και έχουν μπει σε διαδικασία αποκατάστασης. Το υπουργείο Περιβάλλοντος θα επιχειρήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2005 να πείσει τις Βρυξέλλες παρουσιάζοντας νέα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι ενεργές χωματερές είναι σήμερα 39 έναντι 70 που υπήρχαν πριν από ένα εξάμηνο.
Στον... προϋπολογισμό
Ανοιχτό είναι το θέμα του επιμερισμού των προστίμων, το οποίο με βάση τον νόμο βαρύνει τους προϋπολογισμούς των δήμων και των περιφερειών με χωματερές, αλλά για να παρακρατηθούν τα κονδύλια χρειάζεται να εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση. Είναι πιθανόν να βαρύνει και αυτό τον γενικό προϋπολογισμό. Από την απόφαση του δικαστηρίου και την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος προκύπτουν τα εξής:
■ Η πρώτη καταδίκη της χώρας έγινε το 2005, οπότε λειτουργούσαν 1.128 χωματερές. Η προθεσμία συμμόρφωσης είχε τεθεί για τον Απρίλιο του 2009, προθεσμία που παρήλθε άπρακτη και έτσι τον Ιούνιο του 2013 κινήθηκε νέα παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
■ Υπολογίζεται ότι 21 από τις ενεργές χωματερές, το 54% του συνόλου, βρίσκονται σε μικρά νησιά, υποδέχονται περίπου 30.000 τόνους τον χρόνο και είναι δύσκολο να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις. Το υπουργείο έχει επεξεργαστεί ένα... ταξιδιωτικό πρόγραμμα για αυτές τις περιπτώσεις.
Προβλέπει τη μεταφορά σκουπιδιών από τους Οθωνούς, την Ερείκουσα και το Μαθράκι στην Κέρκυρα όπου υπάρχει ήδη πρόβλημα διαχείρισης. Για άλλες περιοχές, όπως η Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κυνουρία, Λουτράκι, Νεμέα, Μεσσήνη, Κυπαρισσία κ.ά.), προβλέπεται προσωρινή αποθήκευση, που δεν επιτρέπεται να υπερβεί τον έναν χρόνο. Τα σκουπίδια από Κύμη, Αλιβέρι και Κάρυστο θα πάνε στη Θήβα.
Στη χώρα μας λειτουργούν 75 χώροι υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ), με 54 σταθμούς μεταφόρτωσης σκουπιδιών που καλύπτουν το 85% του πληθυσμού. Υπάρχουν επίσης 4 μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων και 31 κέντρα ανακύκλωσης. Υπό κατασκευή είναι 19 νέοι ΧΥΤΑ και 34 σταθμοί μεταφόρτωσης, καθώς και η επέκταση 17 ΧΥΤΑ. Συμβάσεις με ιδιώτες έχουν υπογραφεί σε Πελοπόννησο, Ηπειρο, Σέρρες, Δυτική Μακεδονία και Ηλεία, ενώ σε εξέλιξη είναι διαγωνισμοί σε Αλεξανδρούπολη, Αιτωλοακαρνανία, Θήβα και Φωκίδα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας