Ενα ακανθώδες ζήτημα, αυτό της εκμετάλλευσης ή όχι του Κυπαρισσιακού κόλπου, συζητήθηκε το τελευταίο διάστημα σε ημερίδες που διοργανώθηκαν τόσο στη Μεσσηνία όσο και στην Ηλεία.
Η μεγάλη διαμάχη είναι μεταξύ εκείνων που επιθυμούν την ανακήρυξη του κόλπου ως περιφερειακού πάρκου (δήμαρχοι, τουριστικοί φορείς κ.λπ.) και εκείνων που θέλουν τη θεσμοθέτησή του ως εθνικού πάρκου.
Το ΣτΕ έχει αποφανθεί αρχικά επί του σχεδίου που είχε εκπονηθεί από το ΥΠΕΚΑ, με την υπ’ αριθμόν 32/2015 γνωμοδότησή του, και το επέστρεψε στο αρμόδιο υπουργείο για τροποποιήσεις, καθώς έκρινε ότι η περιοχή μπορεί και πρέπει να ονομαστεί εθνικό πάρκο αντί περιφερειακό.
Εκρινε επίσης ότι τίθεται ζήτημα νομιμότητας ως προς το όριο αρτιότητας και ελάχιστης κατάτμησης των οικοπέδων στις επίμαχες περιοχές και διατύπωσε ενστάσεις για τις χρήσεις των προστατευόμενων εκτάσεων.
Οι ημερίδες
Ωστόσο, τα οικονομικά συμφέροντα που προφανώς ονειρεύονται μεγάλα ξενοδοχεία στις ακτές του κόλπου, ο οποίος αποτελεί καταφύγιο για τη χελώνα Καρέτα Καρέτα και είναι σηματοδοτημένος ως περιοχή Natura, προσπαθούν να αλλάξουν τις αποφάσεις με όχημα την «ήπια ανάπτυξη».
Πριν από δύο μέρες, σε σχετική ημερίδα που έγινε στην Ηλεία, επιστήμονες επικαλέστηκαν το γεγονός ότι μια ενδεχόμενη ήπια ανάπτυξη στην περιοχή θα αναζωογονήσει τις περιοχές γύρω από τα καμένα της Ζαχάρως, όπου σημειώθηκε –από τις πυρκαγιές του 2007 και μετά– μείωση του πληθυσμού σε ποσοστό 20%.
Στο πόρισμα της επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής για τις φωτιές του 2007, όπου είχε καταγραφεί η εν λόγω μείωση του πληθυσμού, είχε τονιστεί πως αφορούσε κατά βάση κτηνοτρόφους και αγρότες που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και προτίμησαν να φύγουν από την περιοχή.
Σε καμία περίπτωση δεν επρόκειτο για ανθρώπους που είχαν κάποια σχέση οικονομικής εκμετάλλευσης με τον Κυπαρισσιακό.
Την ίδια ώρα, όπως αποφασίστηκε στην ημερίδα που έγινε στην Ηλεία και στην οποία συμμετείχαν οι δήμαρχοι Πύργου, Ολυμπίας, Ζαχάρως, Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Τριφυλίας, θα θεσπιστεί ένα «Δίκτυο Δήμων του Κυπαρισσιακού» με στόχο τη δημιουργία και υλοποίηση ενός κοινού σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής.
τη βάση αυτή, όπως τονίστηκε στην ημερίδα, θα πρέπει να συνδυαστούν η ήπιας μορφής ανάπτυξη και ο σεβασμός στο περιβάλλον, χωρίς όμως το δεύτερο να εμποδίζει την ουσιαστική επιβίωση των κατοίκων μιας περιοχής που έχει βαλτώσει.
Οι επενδύσεις
Ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Σάκης Παναγιωτόπουλος, επισήμανε ότι οι υπηρεσίες της θα είναι στη διάθεση των τοπικών φορέων ώστε να υπάρξει ένα σαφέστατο Π.Δ., με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά να ζήσουν και οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στη γύρω περιοχή.
Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Λάμπης Αριστειδόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η περιοχή χρειάζεται επενδύσεις με σεβασμό στο περιβάλλον, καθώς μάλιστα είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, γιατί επενδύσεις σημαίνει και θέσεις εργασίας.
Με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και όσους αντιδρούν στις επενδύσεις τα έβαλε για άλλη μια φορά ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι κάτοικοι δεν είναι “φιλοξενούμενοι” στην περιοχή. Τα προβλήματα και τις δικαστικές εμπλοκές τα έχουν διάφορες οργανώσεις, που μάλλον αυτές θα πρέπει να νιώσουν φιλοξενούμενες στην περιοχή μας.
»Η κοινωνία η δική μας έχει υψηλή οικολογική ευαισθησία, υποστηρίζει κάθε μορφή ζωής, αλλά δικαιώματα έχουν και οι άνθρωποι. Να καταθέσω ότι την τελευταία δεκαετία ο πληθυσμός του δήμου μου μειώθηκε κατά 7.000 κατοίκους και αυτό δεν φαίνεται να ευαισθητοποιεί το κράτος».
Κανείς βέβαια από τους εμπλεκόμενους δημάρχους δεν αναφέρει πως η εκμετάλλευση ή όχι του κόλπου δεν έχει σχέση με την όποια μετατόπιση πληθυσμών.
Η περιοχή ήταν παρθένα ακόμα και όταν δεν είχε σημειωθεί μείωση του πληθυσμού σε Ζαχάρω και Τριφυλία. Ολα αυτά, βέβαια, παρά τις γενναίες προσπάθειες δημοτικών αρχόντων να χαρίσουν σε εφοπλιστές-επενδυτές περιοχές «φιλέτα» εντός του Κυπαρισσιακού, για να χτίσουν βίλες σχεδόν πάνω στο κύμα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας