Μια μεγάλη νίκη των κατοίκων του Βόλου, των φορέων του και της επιστημονικής κοινότητας (Ιατρικός Σύλλογος Βόλου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) αποτελεί απόφαση του ΣτΕ με την οποία απαγορεύει τη διακίνηση διά θαλάσσης σκουπιδιών προς καύση για την παραγωγή ενέργειας από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ. Η απόφαση, που απαγορεύει στην ΑΓΕΤ Βόλου να φέρνει απόβλητα από το εξωτερικό, αποτελεί σοβαρό πλήγμα κατά της καύσης απορριμμάτων, δικαιώνει αγώνες με αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις που έχουν διάρκεια περισσότερα από 6 χρόνια και αναγκάζει την ΑΓΕΤ να αναζητήσει άλλου είδους καύσιμο ή τουλάχιστον προερχόμενο από άλλη πηγή για την παραγωγή ενέργειας.
Η απόφαση του ΣτΕ εκδόθηκε έπειτα από προσφυγή που είχαν καταθέσει η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας και το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων κατά των Αποφάσεων Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) που εκδόθηκαν τον Φεβρουάριο του 2017 με αναπληρωτή υπουργό τον Σωκράτη Φάμελλο και τον Απρίλιο του 2021 με υπουργό Περιβάλλοντος τον Κώστα Σκρέκα και υφυπουργό τον Γιώργο Αμυρά. Με την ΑΕΠΟ του 2017 είχε επιτραπεί, μεταξύ άλλων, η θαλάσσια μεταφορά σκουπιδιών (δευτερογενών καυσίμων SRF/RDF) από το εξωτερικό με πλοία προς τις λιμενικές εγκαταστάσεις της εταιρείας με συχνότητα 1 έως 2 φορτία τον μήνα για καύση στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στον Βόλο, ενώ με την ΑΕΠΟ του 2021 η συχνότητα είχε γίνει 4 έως 5 φορτία τον μήνα.
Για την έκδοση της απόφασης με την οποία ακυρώνονται και οι δύο ΑΕΠΟ του 2017 και του 2021 το ΣτΕ συνυπολόγισε μεταξύ άλλων ότι:
● Με την ΑΕΠΟ του 2017 θεσπίστηκε, κατά παρέκκλιση, οριακή τιμή εκπομπής ενός από τους πιο επικίνδυνους ρύπους που παράγονται από την καύση σκουπιδιών (του ολικού οργανικού άνθρακα) τέσσερις φορές υψηλότερη από την ορισθείσα στην αρχική ΑΕΠΟ, χωρίς να μελετηθούν επαρκώς οι επιπτώσεις της παρέκκλισης αυτής στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Η παραλαβή των απορριμμάτων με πλοία από τις λιμενικές εγκαταστάσεις του εργοστασίου γίνεται σε περιοχή που γειτνιάζει άμεσα τόσο με την πόλη του Βόλου όσο και με προστατευόμενη περιοχή Natura και χαρακτηρισμένο Τόπο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους του όρους Πηλίου.
● Με την περιβαλλοντική μελέτη που κατέθεσε η εταιρεία, αλλά και το ίδιο το υπουργείο, περιορίστηκαν σε μία απλή αναφορά ότι με την αύξηση (τετραπλασιασμό) των ορίων των εκπομπών ρύπων από την καύση δεν επέρχονται ουσιαστικές διαφοροποιήσεις ως προς τις επιπτώσεις στο περιβάλλον σε σχέση με το υφιστάμενο περιβαλλοντικά αδειοδοτηθέν έργο. Η αιτιολογία όμως αυτή δεν αρκεί για να στηρίξει την κρίση του υπουργείου ότι η επίμαχη τροποποίηση δεν ήταν ουσιώδης και ότι, κατ’ επέκταση, δεν έπρεπε να υπαχθεί σε διαδικασία διαβούλευσης με το ενδιαφερόμενο κοινό.
● Με την ΑΕΠΟ του 2017 αγνοήθηκε πλήρως το περιεχόμενο του εγκεκριμένου και ισχύοντος κατά την έκδοσή της νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Βόλου και ιδίως ο γενικός στόχος του άρθρου 1 αυτού για τη μετεγκατάσταση της ΑΓΕΤ μακριά από την πόλη του Βόλου.
● Οι περιβαλλοντικές μελέτες της εταιρείας με τις οποίες εγκρίθηκαν οι ΑΕΠΟ δεν περιλαμβάνουν συγκεκριμένα στοιχεία για την υφιστάμενη κατάσταση των θαλάσσιων μεταφορών στην περιοχή του εργοστασίου της ΑΓΕΤ και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή που επιβαρύνεται από τις εν γένει θαλάσσιες μεταφορές, ούτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου της περιοχής, καθώς η εταιρεία ανέφερε ότι είναι ασύμφορη η μεταφορά των απορριμμάτων με φορτηγά και ότι κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε το οδικό δίκτυο.
● Υπήρξε ανεπάρκεια σε ό,τι αφορά την αιτιολογία στην έκδοση της πρώτης ΑΕΠΟ, στην οποία γινόταν λόγος για μη ουσιώδεις τροποποιήσεις στην αρχική έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της εταιρείας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας