Σαν να μη φτάνει η αθρόα εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Ναυπακτία, οι αδειοδοτήσεις για την εγκατάσταση νέων εξακολουθούν να παρέχονται απρόσκοπτα, δίχως κανείς να υπολογίζει τις σωρευτικές επιπτώσεις από άλλους υφιστάμενους, υπό εξέλιξη ή περιβαλλοντικά αδειοδοτημένους αιολικούς σταθμούς.
Έτσι, υπό δρομολόγηση βρίσκεται ο σχεδιασμός για την εγκατάσταση ακόμη τριών αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) των οποίων δημοσιεύθηκαν στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις θέσεις «Καλιακούδα», «Ρουπάκια» και «Καστρουμάς» των δημοτικών ενοτήτων Χάλκειας, Ναυπάκτου και Πυλλήνης, του Δήμου Ναυπακτίας Αιτωλοακαρνανίας. Οι ΜΠΕ τίθενται προς δημόσια διαβούλευση από την εταιρεία «Greekstream Energy Α.Ε.», η οποία συστάθηκε πριν από ενάμιση χρόνο, έπειτα από την απορρόφηση της εταιρείας «Γαία Άνεμος» από την «Intrakat» του ομίλου Κόκκαλη. Ο σχεδιαζόμενος αιολικός σταθμός στη θέση «Καλιακούδα» θα βρίσκεται σε απόσταση 1 χιλιομέτρου από τον οικισμό Παραδείσι, 1,1 χλμ. από το χωριό Γαβρολίμνη, 1,6 χλμ. από τα Χάνια Γαβρολίμνης, 1,7 χλμ. από τα χωριά Τρίκορφο και Άνω Βασιλική, 4 χλμ. από το χωριό Περιθώρι και θα αποτελείται από έξι ανεμογεννήτριες ισχύος 5,8MW η κάθε μία, με ύψος πυλώνα 102,5 μέτρα και ακτίνα πτερυγίων 77,5 μέτρα.

Οι σχεδιαζόμενοι αιολικοί σταθμοί στις θέσεις «Ρουπάκια» και «Καστρουμάς» θα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τα χωριά Νεόκαστρο, Παλαιόπυργος, Αγία Τριάδα, Στύλια, Συκιά, Φαμίλα και Ριγάνι και θα αποτελούνται από 13 ανεμογεννήτριες ισχύος 5,5MW η κάθε μία, με ύψος πυλώνα 101 μέτρα και ακτίνα πτερυγίων 79 μέτρα.
Ωστόσο, και οι τρεις μελέτες δεν εξετάζουν καθόλου διεξοδικά τις συνεργιστικές επιπτώσεις των έργων σε σχέση με τους υπόλοιπους αιολικούς σταθμούς, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, καθώς και στο στάδιο αδειοδότησης. Μόνο στη γειτνιάζουσα περιοχή των έργων έχουν εγκατασταθεί ήδη 61 ανεμογεννήτριες, ενώ σε ολόκληρο τον Δήμο Ναυπακτίας ο αριθμός των αδειοδοτημένων και εγκατεστημένων ανεμογεννητριών ανέρχεται στις 93. Επιπρόσθετα, στη γειτνιάζουσα περιοχή των έργων βρίσκεται πληθώρα αιολικών σταθμών στο στάδιο της άδειας παραγωγής, οι οποίοι αφορούν 56 ανεμογεννήτριες. Δηλαδή, στην περίπτωση της αδειοδότησης όλων αυτών των ανεμογεννητριών, μόνο στο νότιο τμήμα της Ναυπακτίας, με τις ήδη υπάρχουσες, θα έχουμε 117 ανεμογεννήτριες (61+56), η ύπαρξη των οποίων θα επιφέρει μια ανείπωτη περιβαλλοντική καταστροφή με εκατοντάδες στρέμματα δεσμευμένης γης, υποσταθμούς, σκαμμένους δρόμους, υπόγειες καλωδιώσεις και πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος. «Όλα αυτά τα στοιχεία αποκρύπτονται σκοπίμως από την εταιρεία και τον μελετητή του έργου», καταγγέλλει η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία των Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας.
Εξάλλου, από την αρχή του έτους και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά οκτώ δημόσιες διαβουλεύσεις για αιολικούς σταθμούς «Κατηγορίας Α» στην Αιτωλοακαρνανία για 50 ανεμογεννήτριες. Επιπλέον, αυτή τη στιγμή διενεργούνται δημόσιες διαβουλεύσεις για 29 ανεμογεννήτριες (19 στη Ναυπακτία συν 10 στο Ξηρόμερο) και είχαν διενεργηθεί από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο διαβουλεύσεις για 21 ανεμογεννήτριες, δηλαδή συνολικά 50 ανεμογεννήτριες (29+21). Επιπλέον, υπήρξαν οι εγκρίσεις από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για πάνω από 25 ανεμογεννήτριες αιολικών σταθμών «Κατηγορίας Β» στην Αιτωλοακαρνανία. Πρόκειται για έργα για τα οποία -σε αντίθεση με αυτά της «Κατηγορίας Α»- δεν απαιτείται υποβολή ΜΠΕ, δεν προβλέπεται η ανάρτηση των φακέλων αδειοδότησης στην ιστοσελίδα του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου, ούτε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης.
Η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία των Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας καλεί κάθε ενδιαφερόμενο από ολόκληρη την επικράτεια, τις αρμόδιες υπηρεσίες, το δημοτικό συμβούλιο, καθώς και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ναυπακτίας, τα τοπικά συμβούλια των κοινοτήτων, τους κατοίκους και τους συλλόγους της περιοχής, να λάβουν γνώση των τριών ΜΠΕ και να εκφράσουν τη γνώμη τους, τονίζοντας ότι πρόκειται για πρόχειρες μελέτες που παρουσιάζουν σοβαρότατες ελλείψεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας