Κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες έχει υποχωρήσει το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας την τριετία 2019-2022, μία χρονική περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαφήμισε παρεμβάσεις που τις χαρακτήρισε «καίριες» για να αλλάξει η εικόνα στην αγορά ακινήτων και να δοθούν λύσεις στο πρόβλημα στέγασης που συνεχώς αυξάνεται.
Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 102.695 κατοικίες, όπως καταγράφεται στην έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E – Real Estates, ενώ η ιδιοκατοίκηση, που αποτελούσε εδώ και δεκαετίες σημαντικό πυλώνα στήριξης για νοικοκυριά και οικογένειες, βρίσκεται σε επίπεδα χαμηλότερα από τα χρόνια των μνημονίων.
Τα επίσημα στοιχεία της Eurostat και της έρευνας του οργανισμού Housing Europe (European Federation of Public, Cooperative & Social Housing αναφέρουν ότι το 2019 η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα ήταν στο 75,4%, ενώ το 24,6% των ιδιοκτησιών μισθώνονταν, ενώ το 2020 το ποσοστό ήταν ακόμη χαμηλότερο κατατάσσοντας την χώρα μας στην 19η θέση, ανάμεσα σε 33 χώρες της Ευρώπης. Χαρακτηριστικό είναι ότι από το 2005 έως το 2022 η Ελλάδα έχει χάσει 11,8% μονάδες στο ποσοστό ιδιοκατοίκησης σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostast.
Χαμηλότερο ποσοστό και από τα μνημονιακά χρόνια
Σημειώνεται ότι το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα το 2015 ήταν 75,1%, με αρνητικές διακυμάνσεις την επόμενη τριετία (2016,2017,2018), ενώ το 2019 αυξήθηκε στο 75,4%. Δηλαδή, ενώ η χώρα μας το 2015 εισήχθη σε νέο μνημόνιο με ποσοστό ιδιοκατοίκησης 75,1%, το 2019 αυξήθηκε η ιδιοκατοίκηση κατά 11.849 κατοικίες αγγίζοντας το 75,4%. Το 2020, εξάλλου το ποσοστό έπεσε στο 73,9%, το 2021 στο 73,3% και το 2022 στο 72,8%. Δηλαδή, η ιδιοκατοίκηση στη χώρα μας μειώθηκε κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες το χρονικό διάστημα 2019-2022.
Από τα παραπάνω δεδομένα συμπεραίνεται, άλλωστε, ότι μια σειρά από μέτρα που διαφήμισε η κυβέρνηση, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η αναστολή του Φ.Π.Α 24% στην οικοδομή, η δωρεάν (αφορολόγητες) γονικές παροχές (οι συγγενείς πρώτου βαθμού: σύζυγοι, παιδιά, παππούδες, εγγόνια και γονείς) ως 800.000 ευρώ για σπίτια και μετρητά, φαίνεται να μην «λειτούργησαν» ώστε να καταγραφεί αύξηση ή/και να αποτελέσουν ανάχωμα της μείωσης του ποσοστού ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας.
Γιατί «χάθηκαν» οι 102.695 κατοικίες
Από την έρευνα προκύπτει ότι μεγάλο μέρος των κατοικιών «χάθηκαν» από την έναρξη των πλειστηριασμών, αλλά και την πανδημική κρίση, ενώ μέρος των ιδιοκτητών με οφειλές προς τις τράπεζες μπορεί να επέλεξαν να πουλήσουν την ιδιοκτησία τους για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους.
Άλλοι ιδιοκτήτες επέλεξαν να εκμεταλλευτούν τα ακίνητά τους μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, ωστόσο, η έκρηξη του Airbnb δεν δείχνει να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ιδιοκατοίκηση.
Η έρευνα, εξάλλου, καταγράφει ότι το 2019 που αποτέλεσε και τη καλύτερη χρονιά για τον κλάδο, το ποσοστό ιδιοκατοίκησης είναι υψηλότερο απ΄ότι το 2020 και 2021.
Αναλυτικά η έρευνα
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας