Δεν είχαμε ποτέ την άποψη ότι οι δημοσκοπήσεις προδιαγράφουν το εκλογικό αποτέλεσμα έστω και σε γενικές γραμμές. Ούτε ποτέ τις θεωρήσαμε περιττές, μολονότι στα χρόνια της κρίσης έπεσαν πολλές φορές έξω. Δεν θεωρήσαμε ποτέ τους δημοσκόπους απατεώνες, μολονότι τα αποτελέσματα των ερευνών τους πολλές φορές χρησιμοποιήθηκαν για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και όχι ως εργαλείο για τη μελέτη της.
Θεωρούσαμε και θεωρούμε τις δημοσκοπήσεις -ακόμα και αυτές που διαψεύδονται εντυπωσιακά- ως ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να αντιλαμβάνεται κανείς, σε γενικό επίπεδο, τις τάσεις που εκδηλώνονται στην ελληνική κοινωνία σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Η αρχαία ελληνική σοφία μάς διδάσκει ότι «τα πάντα ρει και ουδέν μένει» (Ηράκλειτος). Τα πάντα, δηλαδή, βρίσκονται σε διαρκή εξέλιξη και τίποτε δεν είναι στάσιμο. Πράγμα που σημαίνει ότι αυτό που συγκυριακά καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις βρίσκεται σε διαρκή αλλαγή, με ενδεχόμενη ακόμη και την πλήρη ανατροπή της τάσης.
Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα αφορά τον χρόνο που χρειάζεται ώστε να είναι ουσιαστικές οι αλλαγές που επιφέρει η εξέλιξη. Σε εποχές κατά τις οποίες υπάρχει μια γενική κοινωνική, οικονομική και πολιτική σταθερότητα, ο χρόνος στον οποίο εμφανίζονται ουσιαστικές αλλαγές στην κοινωνική και πολιτική συμπεριφορά είναι μακρύς. Αντίθετα, σε εποχές κρίσεων και αστάθειας είναι αισθητά συμπυκνωμένος. Τότε, οι μέρες ισοδυναμούν με χρόνια.
Ως κοινωνία και πολιτεία είμαστε ακόμη κάτω από την επιρροή της κρίσης. Δεν έχει περάσει χρόνος από τότε που βγήκαμε από τα μνημόνια. Η οικονομική και κοινωνική πολιτική μόλις που απεγκλωβίζεται από τις δαγκάνες της επιτροπείας των δανειστών. Το μεταμνημονιακό πολιτικό σύστημα ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί. Ούτε λόγος, λοιπόν, δεν μπορεί να γίνεται για σταθεροποίηση.
Στη βάση όλων αυτών, δεν είναι καθόλου παράξενο το γεγονός ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ένα δραματικό κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα. Αντίθετα, θα έπρεπε να ήταν αναμενόμενο ως πολύ πιθανό ενδεχόμενο.
Ασφαλώς αυτή η εξέλιξη δεν προεξοφλεί το αποτέλεσμα της κάλπης της προσεχούς Κυριακής. Επικαιροποιεί, όμως, ακόμη ένα αρχαίο γνωμικό για όσους προεξοφλούν τη λαϊκή βούληση: «κρείττον του λαλείν το σιγάν».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας