Πάει ο παλιός ο χρόνος! Εδώ είμαστε πάλι, να ελπίζουμε σε ένα πιο δίκαιο, ειρηνικό και ανθρώπινο μέλλον. Να ευχόμαστε «τίτλους τέλους» σε όλα τα στραβά κι απάνθρωπα που βασανίζουν αυτό τον κόσμο.
Ρεβεγιόν; Τι σας λέω τώρα...
Ας το δούμε όμως θετικά το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, που όλοι θέλουμε να βρεθούμε με ανθρώπους που αγαπάμε και μοιραζόμαστε χαρές και λύπες.
Ας οργανώσουμε ένα ρεφενέ ρεβεγιόν, με απλά φαγητά μικρού κόστους, βάζοντας-φτιάχνοντας ο καθένας ό,τι μπορεί, κι ας αποχαιρετήσουμε τον χρόνο που φεύγει γύρω από ένα τραπέζι όπου το πιο νόστιμο έδεσμα θα είναι η αγάπη.
Κι ας ευχηθούμε ο «νέος» να γεννηθεί και να χαρίσει σε όλους το καλύτερο, μα πάνω απ' όλα αισιοδοξία.
Χρόνια πολλά! Καλή χρονιά!
Μανιταρόπιτα
● 1/2 κιλό φύλλο χωριάτικο (6-8 φύλλα)
● 1 κιλό μανιτάρια, 2 καρότα
● 2 κουταλιές βούτυρο
● 4 κουταλιές αλεύρι
● 2 1/2 φλιτζάνια γάλα, χλιαρό
● 2 αυγά
● 250 γραμμ. κασέρι
● 250 γραμμ. έμενταλ
● λάδι για την επάλειψη των φύλλων
● 1 κρόκο αυγού, λίγο γάλα και λίγο λάδι για επάλειψη
● αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια. Τρίβουμε τα καρότα στο χοντρό του τρίφτη. Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε λίγο νερό και τα ρίχνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά να κρυώσουν. Τρίβουμε τα τυριά στο χοντρό του τρίφτη. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με σύρμα να ροδίσει λίγο. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει λίγο, προσθέτουμε ανακατεύοντας τα αυγά. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε λίγο μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε τα τυριά και τα λαχανικά. Αλείφουμε με λάδι ένα μεγάλο πυρέξ και στρώνουμε τα μισά φύλλα, όλα αλειμμένα με λάδι. Απλώνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Τη χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι σε μερίδες. Χτυπάμε σε μπολ έναν κρόκο, 2-3 κουταλιές γάλα και 1 κουταλιά λάδι και την αλείφουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 50 λεπτά, στη μέση του φούρνου ή λίγο πιο κάτω, προσέχοντας να μην αρπάξει η επιφάνειά της, μέχρι να ροδίσει.Τηγανιά κοτόπουλου
● 1 κιλό φιλέτο κοτόπουλου, από μπούτι
● 2 κρεμμύδια
● 2 πράσα
● 1 κόκκινη πιπεριά γλυκιά
● 1 φλιτζάνι κόκκινο ξηρό κρασί
● 1/2 φλιτζάνι λάδι
● αλάτι, πάπρικα, πιπέρι καγιέν
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά σε μικρούς κύβους. Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί καλά. Τα ρίχνουμε και τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το κοτόπουλο το οποίο έχουμε κόψει σε μπουκιές. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5-6 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το κρέας. Σβήνουμε με το κρασί. Πασπαλίζουμε με πάπρικα, πιπέρι καγιέν και αλάτι. Σκεπάζουμε με καπάκι το τηγάνι, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν καλά. Ελέγχουμε τα υγρά κι αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο ακόμη κρασί. Βγάζουμε το καπάκι, δυναμώνουμε τη φωτιά να εξατμιστούν τα υγρά, να μελώσει το φαγητό και να μείνει μόνο με το λάδι του.
Κεφτεδάκια γιορτινά
● 1 κιλό κιμά χοιρινό
● 2 πράσα ψιλοκομμένα
● 1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
● 2 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού
● 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
● 3 κουταλιές λάδι
● 1 αυγό
● 2 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά
● αλάτι, πιπέρι
● αλεύρι και λάδι για το τηγάνισμα
Σε ξύλο κοπής, ψιλοκόβουμε τα πράσα. Τα βάζουμε σε ένα τηγάνι με λίγο νερό και τα μαραίνουμε. Μόλις εξατμιστεί το νερό, προσθέτουμε το λάδι και τα σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, τα πράσα και τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε κι αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγη ακόμη φρυγανιά. Βάζουμε το μείγμα 1 ώρα στο ψυγείο. Πλάθουμε κεφτεδάκια και τα αλευρώνουμε. Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε λάδι να κάψει και τα τηγανίζουμε. Μπορούμε και να τα ψήσουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, χωρίς να τα αλευρώσουμε. Είναι μοσχομυριστά και πεντανόστιμα.
Πίτσα με σπανάκι και τυριά
● 400 γραμμ. έτοιμη ζύμη για πίτσα (αν προλαβαίνετε ετοιμάστε δική σας, θα είναι καλύτερη)
● 400-500 γραμμ. σπανάκι
● 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
● 1/2 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
● 1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
● 1/2 φλιτζάνι λάδι
● 200 γραμμ. τυρί φέτα
● 200 γραμμ. κασέρι
● 100 γραμμ. μπλε τυρί
● λίγο αλάτι, πιπέρι
Ψιλοκόβουμε το σπανάκι και το βάζουμε σε μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά χόρτα. Αλατίζουμε και με τα χέρια μας τα πιέζουμε να μαραθούν. Αν βγάλουν πολλά υγρά, τα στύβουμε ελαφρά. Προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε. Αλείφουμε με λίγο λάδι το ταψί του φούρνου ή στρώνουμε λαδόκολλα και την αλείφουμε ελαφρά. Στρώνουμε τη ζύμη πατώντας την με τα χέρια μας. Με πιρούνι διαλύουμε τη φέτα. Το ίδιο κάνουμε και με το μπλε τυρί. Τρίβουμε το κασέρι στο χοντρό του τρίφτη. Απλώνουμε πάνω στη ζύμη το σπανάκι και σκορπίζουμε τη φέτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 30 λεπτά. Ανοίγουμε τον φούρνο και ρίχνουμε το κασέρι και το μπλε τυρί να πάει παντού. Ψήνουμε άλλα 5-7 λεπτά μέχρι να λιώσουν να τυριά και να ροδοκοκκινίσουν. Την αφήνουμε 5-10 λεπτά να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας