Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.7° 16.9°
2 BF
65%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.4° 19.9°
4 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
21°C
22.7° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
52%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
49%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
23.2° 23.2°
0 BF
50%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
1 BF
45%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.5° 21.5°
2 BF
64%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
19°C
20.8° 18.8°
5 BF
77%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.9° 17.2°
2 BF
64%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
5 BF
46%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
4 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
2 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.0° 18.9°
3 BF
61%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
4 BF
84%
Χαλκίδα
Θύελλα
23°C
22.8° 22.8°
2 BF
37%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
3 BF
56%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
62%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
0 BF
57%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Κρητικά μελομακάρονα

Γλυκά και μελωμένα

Κρητικά μελομακάρονα

  • 3 φλιτζάνια λάδι
  • 1 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζ. αλουσιά (αλισίβα)
  • 1 φλιτζ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κουταλιά σκόνη κανέλα+γαρίφαλο
  • 1 κουταλιά σκόνη αμμωνία
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • καρύδια τριμμένα, για μετά το μέλωμα
  • 1 ½ φλιτζάνι μέλι
  • 1 ½ φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 ½ φλιτζ. νερό

Φτιάχνουμε την αλισίβα βράζοντας 2 κουταλιές καθαρή στάχτη και 1 ½ φλιτζάνι νερό, 4-5 λεπτά. Τη σουρώνουμε σε πολύ λεπτό σουρωτό ή με φίλτρο καφέ. Βάζουμε όλα τα υγρά υλικά σε μεγάλη λεκάνη. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, χτυπάμε με μίξερ χειρός και μετά βάζουμε την αμμωνία, το μπέικιν, τα καρύδια και αλεύρι. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να έχουμε ζύμη να μην κολλάει στα χέρια. Πλάθουμε μελομακάρονα, τα κυλάμε πάνω σε χοντρό τρίφτη, τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς 20-25 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Βράζουμε το σιρόπι 3-4 λεπτά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα βουτάμε με τρυπητή κουτάλα 2-3 μαζί, για 30 δευτερόλεπτα. Τα βάζουμε σε πιατέλες και τα ραντίζουμε με καρυδόψιχα.

  • 5 αυγά
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • αλεύρι σκληρό, όσο πάρει
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 3 φλιτζάνια μέλι
  • καρυδόψιχα ψιλοκομμένη και κανέλα για το σερβίρισμα

Χτυπάμε τα αυγά, το κονιάκ, τον χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη και το αλάτι. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα, ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε σφιχτή ζύμη. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε 1 ώρα να «ξεκουραστεί». Βάζουμε μπόλικο λάδι σε κατσαρόλα να κάψει. Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και με πλάστη (ή μηχανή για ζυμαρικά) ανοίγουμε φύλλο, κόβουμε λωρίδες και τις λωρίδες σε κομμάτια ορθογώνια περίπου 4x10 εκ. Το ανοίγουμε λίγο με τα χέρια και το ρίχνουμε στο τηγάνι. Το γυρνάμε αμέσως από την άλλη πλευρά. Το τσιμπάμε από τη μια άκρη με ένα πιρούνι και το γυρνάμε γύρω γύρω, να πάρει στρογγυλό σχήμα. Το κρατάμε λίγο με το πιρούνι κάτω από το λάδι για να πάρει λίγο χρώμα. Βάζουμε τις δίπλες όρθιες σε ένα ταψί. Βράζουμε το σιρόπι σε πλατιά κατσαρόλα για 4-5 λεπτά, ξαφρίζοντας. Κλείνουμε τη φωτιά αφήνοντας την κατσαρόλα πάνω στο μάτι. Βουτάμε μία μία τις δίπλες, τις γυρνάμε και τις τοποθετούμε σε πιατέλα. Ραντίζουμε κάθε στρώση με καρύδια και κανέλα.

  • 1 κιλό φύλλο κρούστας (λεπτό)
  • ½ κιλό βούτυρο γάλακτος λιωμένο
  • 400 γραμμ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα
  • 400 γραμμ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κουταλιά κανέλα
  • γαρίφαλα για το φύλλο
  • Σιρόπι:
  • 6 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 5 φλιτζάνια νερό
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού

Αναμειγνύουμε τα καρύδια με τα αμύγδαλα και την κανέλα. Με πινέλο αλείφουμε το ταψί του φούρνου με βούτυρο και στρώνουμε 6-7 φύλλα, όλα αλειμμένα. Ρίχνουμε το 1/3 της γέμισης και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 2 φορές. Από πάνω πρέπει να μας μείνουν περισσότερα φύλλα, περίπου 10. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τον μπακλαβά αρκετά βαθιά σε ρόμβους και στον καθένα καρφώνουμε ένα γαρίφαλο στο κέντρο. Ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο που περίσσεψε και ψήνουμε στους 180 βαθμούς, τουλάχιστον 1 ώρα, ίσως και λίγο παραπάνω, μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Τον αφήνουμε να κρυώσει. Βράζουμε το σιρόπι 6-7 λεπτά, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και με κουτάλα ρίχνουμε σιρόπι να πάει παντού. Τον σερβίρουμε την επόμενη ημέρα.

Σεκέρ παρέ

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 500 γραμμ. βούτυρο αγελαδινό
  • 60-70 αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
  • Σιρόπι:
  • 1.200 γραμμ. ζάχαρη
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 βανίλια
  • χυμός και φλούδα 1 μικρού λεμονιού

Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας όλα τα υλικά σε πλατιά κατσαρόλα. Βράζουμε 7 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει.

Σε μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη. Λιώνουμε το βούτυρο σε τηγάνι και το προσθέτουμε ζεστό στο μείγμα με το αλεύρι. Ζυμώνουμε και προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, μέχρι να έχουμε ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Πλάθουμε μπαλάκια λίγο μεγαλύτερα από καρύδι. Τα πιέζουμε ελαφρά να πλατύνουν και τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Μπήγουμε στο καθένα από ένα αμύγδαλο και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ελαφρά. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα ρίχνουμε λίγα λίγα στο κρύο σιρόπι. Τα αφήνουμε να ποτίσουν για 2 λεπτά, γυρίζοντάς τα ενδιάμεσα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Γλυκά και μελωμένα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας