Συνηθίζεται στις γιορτές και επετείους να παίρνουμε αλλά και να δίνουμε δώρα με αγάπη, συμπάθεια, υποχρέωση ή ανάγκη, μερικές φορές.
Πριν από λίγες μέρες είχαμε τα γενέθλιά μας. Το γράψαμε, ανεβάσαμε φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάναμε μια γιορτή-πάρτι μεταξύ μας οι συνάδελφοι, σε χώρο της εφημερίδας, και σβήσαμε τα τέσσερα κεράκια μας.
Πήραμε πολλές ευχές από φίλους-αναγνώστες με χειρόγραφες επιστολές, ηλεκτρονικά μηνύματα αλλά και... γλυκές χειροποίητες δημιουργίες.
Ευχαριστούμε πολύ όλους όσοι μας θυμήθηκαν, με όποιον τρόπο. Ευχαριστώ τις φίλες που κόπιασαν για να μας ευχηθούν και να μας γλυκάνουν.
Σίγουρα μπήκαν στον κόπο από χαρά και αγάπη!
Επικοινώνησα μαζί τους και ιδού οι συνταγές τους.
Κέικ μήλου
● 1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
● 2 φλιτζάνια ζάχαρη
● 2 αυγά
● 1 φλιτζάνι γάλα
● 4 μέτρια μήλα, όχι ξινόμηλα, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
● 1/2 φλιτζάνι κοπανισμένα καρύδια
● 1/2 φλιτζάνι κονιάκ
● 1 κουταλάκι κανέλα
● 1/2 κουταλάκι γαρίφαλο σκόνη
● 1/4 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη
● 1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο σε σκόνη
● μια πρέζα αλάτι
● 500 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (περίπου όσο να γίνει ένας πηχτός χυλός)
● λίγο βούτυρο και αλεύρι για τη φόρμα
● ζάχαρη άχνη και πασπάλισμα
Χτυπάμε στο μπολ του μίξερ τη ζάχαρη με το ηλιέλαιο μέχρι να αφρατέψει και να διαλυθεί καλά, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά χτυπώντας κάθε φορά το μείγμα για να απορροφηθούν. Προσθέτουμε το γάλα, το κονιάκ, τα μυρωδικά και το αλάτι. Συνεχίζουμε το χτύπημα ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι, που έχουμε κοσκινίσει. Κλείνουμε το μίξερ και προσθέτουμε τα μήλα και τα καρύδια. Ανακατεύουμε με σπάτουλα και ρίχνουμε το μείγμα σε φόρμα που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς, περίπου μία ώρα περίπου ή μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι που θα βυθίσουμε. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει, το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Χριστίνα Ανδρούτσου, Χαλάνδρι, Αττικής
Λυχναράκια
για τη ζύμη:
● 500 γραμμ. μαλακό αλεύρι
● 1 κουταλιά μπέικιν
● 1/4 κουταλάκι σόδα
● 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
● 1/2 φλιτζάνι γάλα
● 1/2 φλιτζάνι λάδι
● 2 αβγά
για τη γέμιση:
● 800 γραμμ. γλυκιά μυζήθρα
● 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
● 1 αυγό
● 1 κουταλάκι κανέλα
● 1-2 κρόκοι αυγού αραιωμένοι με λίγο γάλα, για την επάλειψη
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το γάλα, το λάδι και τα αυγά. Τα χτυπάμε με σύρμα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τη σόδα και τα προσθέτουμε σιγά σιγά στο υγρό μείγμα, ζυμώνοντας μέχρι να πάρουμε μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε σκεπασμένη μία ώρα περίπου να ξεκουραστεί. Ετοιμάζουμε τη γέμιση αναμειγνύοντας τα υλικά. Πλάθουμε μικρές μπάλες, διαμέτρου περίπου 3-4 εκατοστών. Ανοίγουμε φύλλο με τον πλάστη 1 εκατοστού πάχος και κόβουμε με ποτήρι στρογγυλά κομμάτια. Απλώνουμε πάνω τις μπάλες της γέμισης, αφήνοντας περιμετρικά κενό. «Τσιμπάμε» τη ζύμη γύρω γύρω, στο γνωστό σχήμα «λυχναράκι», με τον δείκτη και τον αντίχειρα. Τα αλείφουμε με αυγό και το γάλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 20 λεπτά.
Μαρία Μανωλακάκη, Ηράκλειο, Κρήτης
Κέικ χωρίς βούτυρο, με δύο αυγά
για το κέικ
● 2 αυγά
● 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
● 1/2 κουταλάκι σόδα
● 1/2 κουταλάκι αλάτι
● 1 φλιτζάνι γάλα, ακόμη και ημι-άπαχο
● 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
● 3/4 φλιτζανιού καλαμποκέλαιο
● 1 κουταλιά ξίδι
● 1/2 φλιτζάνι κακάο ή (κατά προτίμηση) χαρουπάλευρο (καλύτερα να το κοσκινίσετε για να μη σβολιάσει)
● ξύσμα από ένα λεμόνι ή πορτοκάλι
για τη... συναρμολόγηση
● 1 βάζο μαρμελάδα βερίκοκο ή φρούτα του δάσους (προτιμήστε μαρμελάδα που να ξινίζει λιγάκι στη γεύση)
● 200 γραμμ. κουβερτούρα
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε εναλλάξ τα υλικά υγρά-στερεά, ώστε πάντα το μείγμα να είναι υδαρές. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα με σούστα. Ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε 40 λεπτά στους 175 βαθμούς, σε αέρα. Παρακολουθούμε αν έχει ψηθεί με ένα μαχαίρι ή μ' ένα καλαμάκι ξύλινο. Μπορεί να θέλει ακόμη 5 λεπτά ψήσιμο. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει καλά. Το βγάζουμε από τη φόρμα και το χαράζουμε οριζόντια με ένα μαχαίρι, όσο για να βάλουμε σημάδι και μετά με μια κλωστή (στις άκρες της κάνουμε από έναν κόμπο) το κόβουμε στη μέση. Το χωρίζουμε με προσοχή και τοποθετούμε το κάτω κομμάτι σε μεγάλη πιατέλα. Κάνουμε μία στρώση με μαρμελάδα και βάζουμε επάνω το άλλο μισό κομμάτι του κέικ. Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με μαρμελάδα (για να είναι πιο ρευστή τη βάζουμε λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων. Λιώνουμε την κουβερτούρα (καλύτερα στο φούρνο μικροκυμάτων) και περιχύνουμε το κέικ.
Ελένη Δήμου, Κάντζα Παλλήνης, Αττικής
Σοκολατάκια με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα
● 200 γραμμ. δαμάσκηνα αποξηραμένα χωρίς κουκούτσι
● 200 γραμμ. βερίκοκα αποξηραμένα
● 1 φλιτζάνι κονιάκ
● 100 γραμμ. καρύδια μισά
● 100 γραμμ. αμύγδαλα ψημένα και ξεφλουδισμένα
● 500 γραμμ. κουβερτούρα
● 200 γραμμ. μαργαρίνη
● 4 κουταλιές της σούπας μέλι
Βάζουμε τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα με μπολ και ρίχνουμε το κονιάκ. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 2-3 ώρες. Παίρνουμε ένα ένα και τα γεμίζουμε. Στα βερίκοκα βάζουμε από ένα αμύγδαλο και στα δαμάσκηνα από μισό καρύδι. Σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με τη μαργαρίνη και το μέλι. Οταν ετοιμαστεί το γλάσο της σοκολάτας, παίρνουμε ένα-ένα τα γεμισμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα, τα βουτάμε στη σοκολάτα ώστε να καλυφθούν πολύ καλά και στη συνέχεια τα βγάζουμε και τα ακουμπάμε σε αντικολλητικό χαρτί. Αν θέλουμε, τα ξαναβουτάμε, για πιο σοκολατένια γεύση. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Αν θέλουμε τα βάζουμε σε χάρτινες θήκες.
Γεωργία Χατζηπαυλαντή, Περιστέρι, Αττικής
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας