Θαλασσινοί μεζέδες με ούζο ή λευκό κρασί, θάλασσα και... καλή παρέα. Αν συνδυάσουμε την υπέροχη γεύση τους με ζυμαρικά ή λαχανικά, το αποτέλεσμα είναι ένα απολαυστικό πιάτο στο καθημερινό μας τραπέζι. Υπάρχει ένας «μύθος» ότι όσοι έχουν χοληστερίνη δεν πρέπει να τρώνε θαλασσινά. Απ' ό,τι έχω ακούσει και διαβάσει αυτό ισχύει. Αλλά δεν είναι τόσο επιβαρυντική, επειδή δεν συνοδεύεται από κορεσμένα λιπαρά, που έχουν τα κρέατα. Μέτρον άριστον... ως γνωστόν, γι' αυτό ας μαγειρέψουμε για σήμερα νοστιμιές με θαλασσινά.
Κριθαράκι με θαλασσινά
● 500 γραμμ. καλαμαράκια κομμένα ροδέλες
● 500 γραμμ. μύδια, ψίχα
● 500 γραμμ. κριθαράκι
● 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
● 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
● 1 ½ λεμόνι ξύσμα και χυμό
● 1/2 φλιτζάνι λάδι
● 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
● 1/2 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
● 1 κουταλάκι τζίντζερ
● αλάτι, πιπέρι
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και το λάδι να γυαλίσουν. Ρίχνουμε το κριθαράκι και το σοτάρουμε. Το σβήνουμε με το κρασί και όταν αυτό εξατμιστεί συμπληρώνουμε ζεστό νερό μέχρι να το καλύψει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα μέχρι να βράσει το κριθαράκι. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε με ζεστό νερό. Οταν είναι σχεδόν έτοιμο αλλά πριν απορροφήσει όλα τα υγρά ρίχνουμε τα θαλασσινά και το ξύσμα λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και το τζίντζερ. Κλείνουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε μετά 10-15 λεπτά με αρκετό πιπέρι.
Ντομάτες γεμιστές με σουπιά
● 8 μεγάλες ντομάτες
● 500 γραμμ. σουπιά, καθαρισμένη
● 1/2 μάτσο μαϊντανό
● 1 κρεμμύδι
● λίγο φρέσκο δυόσμο
● 8 κουταλιές της σούπας ρύζι
● 3/4 φλιτζανιού λάδι
● αλάτι, πιπέρι
Καθαρίζουμε τη σουπιά και κρατάμε λίγο από το μελάνι της, αν θέλουμε. Βάζουμε τη σουπιά σε κατσαρόλα με νερό να τη σκεπάζει και τη βράζουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Εν τω μεταξύ, αδειάζουμε τις ντομάτες και τις βάζουμε σε πυρέξ. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό και τον δυόσμο και το εσωτερικό από δύο τρεις ντομάτες. Μόλις κρυώσει η σουπιά, την ψιλοκόβουμε. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μπολ, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μισό λάδι και το μελάνι. Γεμίζουμε τις ντομάτες, ρίχνουμε 1 ½ φλιτζάνι από το νερό όπου έβρασε η σουπιά, περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και σκεπάζουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, περίπου για 1 ½ ώρα.
Καβουρο-γαριδοκεφτέδες
● 200 γραμμ. καβουρόψιχα, κονσέρβας
● 300 γραμμ. καθαρισμένες γαρίδες
● 8 γαλέτες, τριμμένες
● 4 κουταλιές μαγιονέζα
● 1 αυγό
● 2 κουταλιές μουστάρδα
● 3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
● 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
● ξύσμα ενός λεμονιού
● αλάτι, πιπέρι
● λάδι για το τηγάνισμα
Βράζουμε τις γαρίδες σε αλατισμένο νερό για 2 λεπτά. Τις πολτοποιούμε ή τις ψιλοκόβουμε και τις βάζουμε σε μεγάλο μπολ. Στραγγίζουμε την καβουρόψιχα από τα υγρά της και την ανακατεύουμε με τις γαρίδες. Αλέθουμε τις γαλέτες σε μπλέντερ και τις ρίχνουμε στο μπολ μαζί με το ξύσμα. Χτυπάμε σε ένα πιάτο το αυγό, τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το λεμόνι και τον μαϊντανό με πιρούνι. Τα προσθέτουμε στα θαλασσινά και ανακατεύουμε. Αν το μείγμα είναι πολύ αραιό, προσθέτουμε λίγη τριμμένη γαλέτα. Αν είναι σφιχτό, βάζουμε λίγη μαγιονέζα. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες να παγώσει το μείγμα. Πλάθουμε κεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Μπορούμε αν θέλουμε και να τους ψήσουμε πάνω σε λαδόκολλα, σε ταψί στους 180 βαθμούς, περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Χταπόδι με πατάτες
● 1 χταπόδι, περίπου 1 κιλό
● 500 γραμμ. μικρές πατάτες
● 2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
● 1 πράσο, ψιλοκομμένο
● 2-3 κλωναράκια δενδρολίβανο
● 1/2 φλιτζάνι λάδι
● αλάτι, πιπέρι
● 1/2 φλιτζάνι ξίδι βαλσάμικο
Καθαρίζουμε το χταπόδι και το βάζουμε σε κατσαρόλα, χωρίς νερό, να βράσει σε χαμηλή φωτιά περίπου μία ώρα. Το χταπόδι θα βγάλει τα υγρά του, αλλά αν δείτε ότι στεγνώνει προσθέστε λίγο ζεστό νερό. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε στη μέση και τις βάζουμε σε πυρέξ μαζί με το μισό λάδι, λίγο αλάτι και τον μαϊντανό. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα, για 45 λεπτά. Αν δεν έχει η κουζίνα αέρα, τις ψήνουμε λίγο παραπάνω, μέχρι να μαλακώσουν. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε βαθύ τηγάνι και ροδίζουμε το πράσο. Ρίχνουμε το χταπόδι κομμένο σε μικρά κομμάτια και το δενδρολίβανο. Αλατοπιπερώνουμε και γυρίζουμε 3-4 λεπτά με ξύλινη κουτάλα και το ρίχνουμε στις πατάτες και το βάζουμε στο γκριλ για 3-4 λεπτά. Βράζουμε το βαλσάμικο σε μπρίκι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει σιρόπι. Σερβίρουμε το χταπόδι με τις πατάτες και περιχύνουμε με το σιρόπι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας