Το να γράφεις κάθε βδομάδα μια σελίδα μαγειρικής μοιάζει πολύ με τη γνωστή έκφραση: τι θα φάμε αύριο;
Ετσι την πάτησα σήμερα, καθώς μετά από τόσες δημοσιεύσεις δεν ήξερα με τι να σας... «χορτάσω»! Σκέφτηκα να σας «γλυκάνω».
Αλλά όχι, καλύτερα να μαγειρέψουμε «αλμυρά», «πικάντικα» ή «γρήγορα», κάτι «ελαφρύ» ή «ψητό», «εποχικό»...
Α! δεν μπορώ, μπερδεύτηκα! Θα φτιάξουμε μακαρόνια. Η συνηθισμένη, γρήγορη, πεντανόστιμη, οικονομική λύση.
Μπορούμε να τους προσθέσουμε δεκάδες υλικά, να τα «χρωματίσουμε» με εποχικά λαχανικά, να τα πασπαλίσουμε με νόστιμα τυριά και να τα εξαφανίσουμε σε χρόνο ρεκόρ από τα πιάτα μας!
Λαζανάκι με μπρόκολο και γαρίδες
500 γραμμ. γαρίδες καθαρισμένες
1 μικρό μπρόκολο
1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά + 1 κίτρινη πιπεριά
1/2 φλιτζάνι λάδι
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
1/2 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα γλυκιά
Βράζουμε το μπρόκολο σε αρκετό αλατισμένο νερό, να κρατάει λίγο. Το σουρώνουμε και χωρίζουμε τις φουντίτσες σε μικρά κομμάτια. Βράζουμε και τις γαρίδες σε αλατισμένο νερό για 4-5 λεπτά. Τις σουρώνουμε. Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές κομμένες σε μικρά καρέ. Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε τις γαρίδες, το μπρόκολο και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε πιπέρι και πάπρικα. Παράλληλα έχουμε βράσει τα ζυμαρικά και τα έχουμε σουρώσει. Τα προσθέτουμε στο τηγάνι, πασπαλίζουμε με μαϊντανό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Με κολοκυθάκια και µανιτάρια
1 πακέτο μακαρόνια
5 κουταλιές λάδι
500 γραμμ. κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες
500 γραμμ. μανιτάρια κομμένα σε φέτες
4 σκελίδες σκόρδο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 κουταλιές ξίδι βαλσαμικό σε κρέμα
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
τριμμένο τυρί για το σερβίρισμα
Βάζουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι να ζεσταθεί και ρίχνουμε τα κολοκυθάκια. Τα σοτάρουμε 3-4 λεπτά, προσθέτουμε τα μανιτάρια, το σκόρδο, τα κρεμμυδάκια και τα γυρίζουμε με ξύλινη κουτάλα 4-5 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και τα κατεβάζουμε από τη φωτιά. Βράζουμε τα μακαρόνια, τα στραγγίζουμε και τα ανακατεύουμε με τα λαχανικά. Προσθέτουμε το ξίδι, αφήνουμε 2-3 λεπτά να δέσουν οι γεύσεις και τα αρώματα και σερβίρουμε με μπόλικο τριμμένο τυρί.
Σπαγγέτι με λαχανικά και φέτα
1 πακέτο μακαρόνια
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
4 κουταλιές λάδι
200 γραμμ. ντοματίνια
200 γραμμ. φέτα, μαλακή
μερικά φύλλα βασιλικό
3 κουταλιές ξίδι βαλσαμικό σε κρέμα
τυρί τριμμένο, για το σερβίρισμα
για τα λαχανικά:
1 μεγάλη μελιτζάνα
1 κολοκύθι
2 χρωματιστές πιπεριές
4 κουταλιές λάδι
3 κουταλιές βαλσαμικό ξίδι με μέλι
αλάτι, πιπέρι, θυμάρι
Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά, τα βάζουμε σε ταψί, περιχύνουμε με το λάδι και το βαλσαμικό ξίδι. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και θυμάρι. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς 15-20 λεπτά να μαλακώσουν. Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο. Προσθέτουμε τα ντοματίνια και ανακατεύουμε 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τα μακαρόνια, ανακατεύουμε και τα αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε τα ψητά λαχανικά, τη φέτα κομμένη σε κύβους, τον βασιλικό και το βαλσαμικό ξίδι. Σκεπάζουμε με καπάκι, αφήνουμε 5 λεπτά να δέσουν τα αρώματα και σερβίρουμε με τριμμένο τυρί.
Με ρεβίθια και λιαστή ντομάτα
250 γραμμ. ρεβίθια
1/3 φλιτζανιού λάδι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
15-20 λιαστές ντομάτες
αλάτι, πιπέρι, γλυκιά πάπρικα
λίγα φύλλα βασιλικού
1 πακέτο μακαρόνια
Μουλιάζουμε τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ. Την επομένη τα βράζουμε με λίγο αλάτι μέχρι να μαλακώσουν. Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, λιωμένο. Ρίχνουμε τα ρεβίθια, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για 4-5 λεπτά σε σιγανή φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με πάπρικα. Τα διατηρούμε ζεστά. Βράζουμε τα μακαρόνια και τα σουρώνουμε. Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και τον βασιλικό, τα ρίχνουμε στα μακαρόνια και σερβίρουμε μαζί με τα ρεβίθια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας