Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.3° 16.8°
1 BF
67%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.0° 14.4°
0 BF
79%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 16.6°
2 BF
81%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
81%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
19.7° 16.1°
2 BF
63%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.9° 15.0°
2 BF
73%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
76%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.2° 19.2°
3 BF
40%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.1° 16.6°
1 BF
67%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.5° 14.8°
0 BF
67%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.3° 14.3°
3 BF
82%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.1° 16.1°
1 BF
78%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Ο Μάιος μας έφτασε...

Μάης! Μήνας έμπνευσης ποιητών, λογοτεχνών, ζωγράφων! Χιλιοτραγουδισμένος απ' όλο τον κόσμο για την ομορφιά του.

Κατά τον Πλούταρχο, η ονομασία του προήλθε από το όνομα της νύμφης Μαίας, που ήταν η ομορφότερη από τις Πλειάδες. Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Φέτος, στο ξεκίνημά του, φιλοξένησε το Πάσχα, τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου και αύριο Κυριακή, δεύτερη του Μαΐου, είναι η Γιορτή της Μητέρας.

Και έπεται συνέχεια. Ας φτιάξουμε εύκολα, νόστιμα και οικονομικά γλυκά για να τα προσφέρουμε στις μητέρες μας ή να τα μοιραστούμε με τα βλαστάρια μας που θα μας ευχηθούν.

Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες!.

Εύκολο σοκολατένιο

για τη βάση:

● 320 γραμμ. μπισκότα τύπου digestive

● 100 γραμμ. βούτυρο, λιωμένο

για την κρέμα:

● 150 γραμμ. ζάχαρη

● 3 αυγά

● 150 γραμμ. βούτυρο

● 120 γραμμ. κουβερτούρα (λιωμένη σε μπεν μαρί)

● 80 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

για την επικάλυψη:

● 100 γραμμ. κρέμα γάλακτος

● 100 γραμμ. κουβερτούρα

Τρίβουμε τα μπισκότα στο μούλτι και τα περιχύνουμε με το βούτυρο. Τα ανακατεύουμε και τα στρώνουμε σε ταψί. Σε μπολ βάζουμε τη ζάχαρη με τα αυγά και τα χτυπάμε με σύρμα να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε, ρίχνουμε τη λιωμένη κουβερτούρα και συνεχίζοντας το ανακάτεμα κοσκινίζουμε στο μείγμα το αλεύρι. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στα μπισκότα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά. Το βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει. Σε μπολ σπάμε την κουβερτούρα κομματάκια. Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε χαμηλή φωτιά και τη ρίχνουμε στην κουβερτούρα. Αφήνουμε 2-3 λεπτά και έπειτα ανακατεύουμε με σπάτουλα. Μόλις κρυώσει, αλλά είναι ακόμα ρευστή, την απλώνουμε πάνω στην κρέμα και σερβίρουμε.

Πορτοκαλόπιτα

● 4 αυγά

● 250 γραμμ. ζάχαρη

● 230 γραμμ. αραβοσιτέλαιο

● 120 γραμμ. χυμό πορτοκάλι

● ξύσμα από 2 πορτοκάλια

● 250 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό

● 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

● 500 γραμμ. φύλλο κρούστας

για το σιρόπι:

● 2 1/2 φλιτζάνια νερό

● 2 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

● 1 ξύλο κανέλας

Ανοίγουμε τη συσκευασία του φύλλου και απλώνουμε τα φύλλα σε 2 ταψιά, αφράτα, να παίρνουν αέρα. Τα αφήνουμε αρκετές ώρες, καλύτερα και από την προηγούμενη μέρα που θα φτιάξουμε το γλυκό, να στεγνώσουν τελείως. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά για 7-8 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για την πορτοκαλόπιτα εκτός από το φύλλο κρούστας και τα ανακατεύουμε με σύρμα. Θρυμματίζουμε τα φύλλα και τα προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας συνέχεια, για να βραχούν καλά και να μη σχηματιστούν χοντρά σημεία. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και ρίχνουμε το μείγμα. Ψήνουμε για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να πάρει ένα όμορφο ξανθό-πορτοκαλί χρώμα η πίτα μας. Τη βγάζουμε από τον φούρνο και την περιχύνουμε με το σιρόπι. Την αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε. Τρώγεται εξίσου καλά και παγωμένη από το ψυγείο.

Φραουλένιο τιραμισού

● 20-24 σαβαγιάρ

● 40 φράουλες

● 2 συσκευασίες μασκαρπόνε

● 1/2 φλιτζάνι κονιάκ

● 8-10 κουταλιές μαρμελάδα φράουλα

● κακάο ή τριμμένη κουβερτούρα και ζάχαρη άχνη για τη διακόσμηση

Στρώνουμε τα μισά σαβαγιάρ σε ένα παραλληλόγραμμο σκεύος, να καλύψουμε όλο τον πάτο. Τα ραντίζουμε με κονιάκ. Χτυπάμε το μασκαρπόνε με το σύρμα να αφρατέψει και το ανακατεύουμε απαλά με τη μαρμελάδα φράουλα. Απλώνουμε το μισό μείγμα πάνω στα σαβαγιάρ, ψιλοκόβουμε τις μισές φράουλες και τις απλώνουμε πάνω στην κρέμα. Καλύπτουμε την επιφάνεια με τα υπόλοιπα σαβαγιάρ και τα ραντίζουμε με κονιάκ. Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα και στολίζουμε με τις υπόλοιπες φράουλες ολόκληρες. Πασπαλίζουμε με κακάο ή τριμμένη κουβερτούρα και λίγη άχνη. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να κρυώσει.

Πολίτικο

για τη βάση:

● 2 1/2 φλιτζάνια σιμιγδάλι

● 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη


● 2 φλιτζάνια γάλα (όσο πάρει για να γίνει μια σχετικά σφιχτή ζύμη)

● 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ


● 1/2 κουταλάκι μαστίχα Χίου

● 1 κουταλάκι σόδα

για το σιρόπι:


● 2 φλιτζάνια νερό

● 2 φλιτζάνια ζάχαρη

για την κρέμα:


● 1 φακελάκι κρέμα στιγμής ζαχαροπλαστικής για μιλφέιγ

● 600 ml κρύο γάλα

● λίγη σκόνη κανέλας για το σερβίρισμα

Βάζουμε σε μπολ το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπέικιν και την κοπανισμένη μαστίχα και τα ανακατεύουμε.
 Σε άλλο μπολ βάζουμε το γάλα με τη σόδα, τα ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στο μείγμα έως ότου γίνει αρκετά σφιχτό, αλλά να απλώνεται εύκολα.
 Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι περίπου 25x33cm και το απλώνουμε με μια σπάτουλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου μισή ώρα. Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι περίπου 8 λεπτά και σιροπιάζουμε το κρύο γλυκό. Αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε την κρέμα στιγμής με το γάλα 5 λεπτά στο μίξερ και με κουτάλα καλύπτουμε το γλυκό. Το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με κανέλα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο Μάιος μας έφτασε...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας