Την Τετάρτη που μας πέρασε, κατηφόρισα από τον Βύρωνα στο Παγκράτι, πεζή. Είχα καλή διάθεση, άσχετα από τον λόγο της βόλτας μου. Πληρωμές λογαριασμών! Κατάφερα περπατώντας για μία ώρα να αποβάλω κάθε αρνητική σκέψη και να απολαύσω την ανοιξιάτικη πόλη.
Στην τσάντα μου κουβαλάω, πάντα, τη φωτογραφική μου μηχανή. Και σχεδόν πάντα τη χρησιμοποιώ όταν βολτάρω, απαθανατίζοντας ό,τι μου κάνει εντύπωση.
Κι όμως, παρ' όλο που σταμάτησα πολλές φορές μπροστά σε ανθισμένες νεραντζιές και κουτσουπιές (χαρουπιές) που με μάγεψαν με τη μυρωδιά τους και τους ανθούς τους, κάτι με απέτρεπε να τις φωτογραφίσω.
Γύρισα σπίτι, ελαφρώς ιδρωμένη, με κόκκινα μάγουλα και ορεξάτη να μαγειρέψω. Ηθελα το φαγητό που θα έφτιαχνα να είναι νόστιμο, ελαφρύ, να έχει χρώμα και να μυρίζει... ανοιξιάτικα. Να έχει όλα τα στοιχεία της βόλτας μου.
Και τότε κατάλαβα γιατί δεν πάτησα ούτε μια φορά το κουμπί της μηχανής μου. Γιατί από το όμορφο κάδρο θα έλειπε το κυρίαρχο στοιχείο που με είχε μαγέψει: η ευωδιά!
Πάμε λοιπόν να μαγειρέψουμε φαγητά μοσχομυριστά, με ανοιξιάτικη διάθεση.
Ταρτάκια με φράουλες
⚫ 250 γραμμ. αλεύρι + λίγο ακόμη
⚫ 120 γραμμ. ζάχαρη άχνη
⚫ 100 γραμμ. αλεσμένα αμύγδαλα
⚫ 150 γραμμ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + βούτυρο για τις φόρμες
⚫ 2 κρόκους αυγού
⚫ 4 κουταλιές γάλα
για τη γέμιση
⚫ 250 γραμμ. τυρί κρέμα
⚫ 2 κουταλιές ζάχαρη άχνη + για πασπάλισμα
⚫ φόρμες για ταρτάκια
Σε μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και τη ζάχαρη άχνη. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστούν ψίχουλα. Ρίχνουμε τα αυγά, το γάλα (όσο χρειάζεται) και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να δημιουργηθεί ομοιογενές μείγμα. Το τυλίγουμε σε μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη και κόβουμε 12-16 δίσκους (ανάλογα με τις φόρμες που έχουμε). Τους βάζουμε στις φόρμες, καλύπτουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε 10-15 λεπτά. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε 2-3 λεπτά ακόμη. Τα βγάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν. Ανακατεύουμε το τυρί με τη ζάχαρη. Γεμίζουμε τα ταρτάκια και στολίζουμε με τις φράουλες. Πασπαλίζουμε με άχνη και σερβίρουμε.
Σούπα ανοιξιάτικη
⚫ 4 κουταλιές λάδι
⚫ 4-5 κρεμμύδια, χοντροκομμένα
⚫ 1 κλωνάρι σέλερι, σε ροδέλες
⚫ 3 καρότα, σε κύβους
⚫ 2 πατάτες, σε κύβους
⚫ 5-6 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
⚫ 1 φλιτζάνι βρασμένα φασόλια
⚫ 1 φλιτζάνι καλαμπόκι, βρασμένο
⚫ 1/2 φλιτζάνι αρακά
⚫ μαϊντανό, σέλινο, άνηθο ψιλοκομμένα (2-3 κουταλιές από το καθένα)
⚫ 2 κύβους λαχανικών
⚫ 1 κουταλάκι κορν φλάουρ
⚫ 4-5 κουταλιές παρμεζάνα τριμμένη
Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι. Βάζουμε τα κρεμμύδια, το σέλερι, τα καρότα, τις πατάτες και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Εχουμε βράσει 1 1/2 λίτρο νερό μαζί με τους 2 κύβους και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα φασόλια, τον αρακά, τα μυρωδικά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε 10 λεπτά. Ρίχνουμε το καλαμπόκι, τα ντοματίνια, πιπέρι, δοκιμάζουμε κι αν χρειάζεται ρίχνουμε αλάτι. Βράζουμε 3-4 λεπτά ακόμη. Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 2-3 κουταλιές κρύο νερό και το ρίχνουμε στη σούπα. Ανακατεύουμε 2-3 λεπτά μέχρι να «δέσει» η σούπα και την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει αρκετά, προσθέτουμε την παρμεζάνα και σερβίρουμε.
Σαλάτα ζυμαρικών με κοτόπουλο
⚫ 250 γραμμ. ζυμαρικά, κοντό σχήμα
⚫ 2 κουταλιές λάδι
⚫ 1 κρεμμύδι
⚫1 σκελίδα σκόρδο
⚫ 2 στήθη κοτόπουλου
⚫ 3 κουταλιές μουστάρδα
⚫ 3 κουταλιές μέλι
⚫ 20 ντοματίνια
⚫ φύλλα ρόκας
Για τη σος
⚫ 5 κουταλιές λάδι
⚫ 2 κουταλιές μέλι
⚫ 2 κουταλιές μηλόξιδο
⚫ αλάτι, πιπέρι
Φτιάχνουμε τη σος, ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τη βάζουμε στο ψυγείο. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα. Τα σοτάρουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το κοτόπουλο που έχουμε κόψει σε κύβους και το αφήνουμε να τσιγαριστεί για 3-4 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη μουστάρδα και το μέλι και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι το κοτόπουλο να ροδίσει, αλλά να έχει ψηθεί καλά στο εσωτερικό του. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και τα τοποθετούμε σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τη σος και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το κοτόπουλο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Πριν σερβίρουμε ρίχνουμε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση και τη ρόκα.
Τάρτα με σπαράγγια
⚫ 1 φύλλο σφολιάτας
⚫ 1 μάτσο σπαράγγια, λεπτά.
⚫ 300 γραμμ. σπανάκι
⚫ 1 σκελίδα σκόρδο
⚫ 3 αυγά
⚫ 200 γραμμ. κρέμα γάλακτος
⚫ 20 ντοματίνια
⚫ 150 γραμμ. παρμεζάνα, τριμμένη
⚫ φύλλα βασιλικού, αλάτι, πιπέρι
⚫ λίγο βούτυρο για το ταψί
Βάζουμε σε κατσαρόλα νερό με αρκετό αλάτι και μόλις βράσει ρίχνουμε τα σπαράγγια. Τα βράζουμε για 2-3 λεπτά, τα αφαιρούμε και ρίχνουμε το σπανάκι για 1 λεπτό. Τα στραγγίζουμε καλά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Βουτυρώνουμε ένα αντικολλητικό ταψί και στρώνουμε τη σφολιάτα, να εξέχει λίγο γύρω γύρω. Την τρυπάμε με πιρούνι. Σε μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, το σκόρδο λιωμένο, τη μισή παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι. Απλώνουμε το σπανάκι πάνω στη ζύμη, τα σπαράγγια. Περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών. Καλύπτουμε με τα ντοματίνια κομμένα σε φέτες, σκορπίζουμε τα φύλλα βασιλικού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 30-35 λεπτά, ελέγχοντας να έχει ψηθεί η ζύμη καλά από κάτω. Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο την πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα και την αφήνουμε να κρυώσει, πριν τη σερβίρουμε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας