Λίγο η παράδοση, λίγο η Σαρακοστή, μα πάνω απ' όλα η ανάγκη αλλαγής της καθημερινής μας διατροφής, μας οδηγούν σε θαλασσινούς και νηστίσιμους διατροφικούς προορισμούς.
Ας μαγειρέψουμε μπακαλιάρο παστό, η 25η Μαρτίου φτάνει, σολομό και σουπιές, «παντρεμένα» με σπανάκι, λαχανικά, ξίδια και αρωματικά, για ένα αποτέλεσμα διαφορετικό μεν, στο πνεύμα των ημερών δε. Σίγουρα, όμως, ανοιξιάτικο!
Σουπιές με ξίδι
1 κιλό μικρές σουπιές
1 φλιτζάνι λάδι
1/2 φλιτζάνι ξίδι
3 κουταλιές μέλι
3-4 κλαδάκια δενδρολίβανο
αλάτι, πιπέρι
1 κουταλιά σούπας αλεύρι
200 γραμμ. σουσάμι
1 φλιτζάνι λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι ελιές, κομματάκια
λίγο χοντρό αλάτι
Καθαρίζουμε τις σουπιές, τις πλένουμε και τις στεγνώνουμε καλά. Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι το λάδι να κάψει και τις ρίχνουμε ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά. Τις βγάζουμε και τις απλώνουμε σε ταψί.
Στο λάδι ρίχνουμε το αλεύρι, το ξίδι, το μέλι και το δενδρολίβανο να βράσουν 5 λεπτά. Περιχύνουμε στις σουπιές και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 15 λεπτά. Τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και σερβίρουμε.
Μπακαλιάρος με σπανάκι
1 κιλό μπακαλιάρο παστό, ξαρμυρισμένο κομμένο σε μερίδες
1/2 φλιτζάνι λάδι
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 κιλό σπανάκι και 1/2 μάτσο άνηθο
100 γραμμ. μαύρες ελιές
αλάτι, πιπέρι και χυμό από δύο λεμόνια
2 κουταλιές σούπας αλεύρι
Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει ζεματάμε το σπανάκι. Το στραγγίζουμε καλά. Ρίχνουμε το λάδι σε κατσαρόλα με τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε το σπανάκι και με ξύλινη κουτάλα το γυρίζουμε για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε να βράσουν. Μόλις μαλακώσουν τοποθετούμε τον μπακαλιάρο, με το δέρμα προς τα κάτω, τις ελιές και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμα. Ρίχνουμε πιπέρι, δοκιμάζουμε κι αν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι. Διαλύουμε στον χυμό λεμονιού το αλεύρι και ρίχνουμε τον χυλό στο φαγητό να πάρει μία βράση και το αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε αμέσως.
Κροκέτες σολομού με λαχανικά
500 γραμμ. φιλέτο σολομού
5 κουταλιές λάδι
1 καρότο και 1 ντομάτα
1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη
χυμός ενός λεμονιού
5 κουταλιές ξυσμένο φινόκιο
4 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
2 αυγά, ξεχωριστά οι κρόκοι και τα ασπράδια
3 κουταλιές βότκα
5 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
1/2 κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
5-6 κουταλιές καλαμποκάλευρο
λάδι για το τηγάνισμα
Σε μπολ θρυμματίζουμε τον σολομό με τα χέρια και προσθέτουμε όλα τα λαχανικά, το αλάτι και την πάπρικα. Πλάθουμε τα υλικά, να ομοιογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το λάδι, τη βότκα και τους κρόκους των αυγών. Τα ανακατεύουμε καλά και στο τέλος ρίχνουμε την φρυγανιά ώστε να σφίξει το μείγμα. Το βάζουμε μία ώρα στο ψυγείο. Πλάθουμε μικρά μπαλάκια. Τα πανάρουμε πρώτα στα ασπράδια, που τα έχουμε ελαφρά χτυπήσει και μετά στο καλαμποκάλευρο. Βάζουμε σε τηγάνι λάδι να κάψει, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας